Світло і колір в дизайні

Спеціальність: Дизайн (освітньо-наукова програма)
Код дисципліни: 7.022.00.O.3
Кількість кредитів: 3.00
Кафедра: Дизайн та основи архітектури
Лектор: к.арх. Петровська Ю.Р. ст.викл. Кузьмич В.І.
Семестр: 1 семестр
Форма навчання: денна
Результати навчання: У результаті навчання здобувач освіти повинен бути здатним продемонструвати такі результати навчання: 1. Знати методи пошуку ідей світлотіньового вирішення у залежності від структурних конструктивних та формальних особливостей проектованого об'єкту. 2. Вміти обирати, в залежності від вимог проектної ситуації, найдоцільніші методи колористичного та світлотіньового вирішення завдання проекту. 3. Освоїти специфіку застосування світла і методів колористичного вирішення в проектуванні. У результаті навчання здобувач освіти повинен бути здатним продемонструвати такі програмні результати навчання: РН 1. Генерувати ідеї для вироблення креативних дизайн - пропозицій, вибудовувати якісну та розгалужену систему комунікацій, застосовувати передові світові концепції візуальної комунікації у мистецькій та культурній сферах. РН 2. Розробляти, формувати та контролювати основні етапи виконання проекту. РН 3.Критично осмислювати теорії, принципи, методи та поняття з різних предметних галузей для розв’язання завдань і проблем у галузі дизайну, вміти їх творчо поєднати для вирішення власної творчої проблеми. РН 4. Здійснювати передпроектний аналіз із урахуванням усіх вагомих чинників, що впливають на об’єкт проектування. РН 5. Критично опрацьовувати художньо-проектний доробок українських і зарубіжних фахівців, застосовувати сучасні методики та технології наукового аналізу для формування авторської концепції, пошуку українського національного стилю. РН 6. Визначати естетичні проблеми дизайнерських шкіл та напрямків з урахуванням генезису сучасного художнього процесу в дизайні; мати синтетичне уявлення щодо історії формування сучасної візуальної культури. РН 7. Представляти концептуальне вирішення об’єктів дизайну засобами новітніх технологій, застосовувати прийоми графічної подачі при розв’язанні художньо-проектних завдань (за спеціалізаціями). РН 8. Уміння спілкуватись, включаючи усну та письмову комунікацію українською та іноземною мовами (англійською, німецькою, італійською, французькою, іспанською). РН 9. Здатність використання різноманітних методів, зокрема сучасних інформаційних технологій, для ефективно спілкування на професійному та соціальному рівнях. РН 10. Здатність адаптуватись до нових ситуацій та приймати відповідні рішення. РН 11. Здатність усвідомлювати необхідність навчання впродовж усього життя з метою поглиблення набутих нових фахових знань. РН 12. Здатність відповідально ставитись до виконуваної роботи, самостійно приймати рішення, досягати поставленої мети з дотриманням вимог професійної етики. РН 13. Здатність популяризувати надбання національної та всесвітньої культурної спадщини, а також сприяти проявам патріотизму, національного самоусвідомлення та етнокультурної само-ідентифікації. РН 14. Здатність формувати екологічну свідомість і культуру особистості, застосовувати екологічні принципи в житті та професійній діяльності.
Необхідні обов'язкові попередні та супутні навчальні дисципліни: Попередні та супутні навчальні дисципліни: Комплексне проектування Семіотика дизайну Теорія реклами і фірмовий стиль Основні тенденції розвитку сучасного дизайну Наступні навчальні дисципліни: Ергодизайн Курсовий проект за темою магістерської кваліфікаційної роботи
Короткий зміст навчальної програми: Курс «Світло і колір в дизайні» розрахований на один семестр навчання, в загальному охоплює 90 годин і структурно включає в себе основну практичну і додаткову теоретичну частини. Маючи спільну мету, пов’язану із загальною підготовкою студента-дизайнера, кожна із частин має свою специфіку, котра проявляється в різній послідовності викладу й засвоєння знань в межах загальної структури курсу. Лекційний курс з дисципліни це логічно побудований, науково обґрунтований і систематизований виклад матеріалу, що підкріплений засобами наочності та демонстрацією ілюстрованого матеріалу. Студенти ознайомлюються із сучасним досвідом та прогресивними дизайнерськими ідеями при проектуванні, дизайні та світло-кольоровому вирішенні урбаністичних форм.
Методи та критерії оцінювання: Протягом семестру студент може набрати 45 балів за виконання практичних робіт. На екзамені студент отримує усні запитання згідно теоретичного матеріалу, викладеного на лекційних заняттях, за відповідь на які можна максимально набрати 55 балів.
Рекомендована література: 1. Електронний навчально-методичний комплекс «Світло і колір в дизайні» для студентів Інституту архітектури другого (магістерського) рівня вищої освіти зі спеціальності 022 «Дизайн» студентів 5 курсу денної та заочної форми навчання (укладачі ст. викл. Кузьмич В.І.., к.арх., асист. Петровська Ю.Р.). URL http://vns.lpnu.ua/course/view.php?id=1356. Сертифікат №01978. 2. Печенюк Т. Кольорознавство: підручник для студ. вищих навч. закладів. Львів: Вид-во. Львів. політехники, 2014. 204 с. 3. Прокопович Т.А. Основи кольорознавства: навчальний посібник. Луцьк: Вежа, 2016. – 120 с. 4. Даниленко В.Я. Дизайн: Підручник. – Харків: ХДАДМ, 2003. – 320 с.