Живопис, рисунок, скульптура, частина 5

Спеціальність: Дизайн середовища
Код дисципліни: 6.022.03.O.059
Кількість кредитів: 8.00
Кафедра: Дизайн та основи архітектури
Лектор: Мільчевич Сергій Іванович, кандидат мистецтвознавства, доцент Челомбітько Ольга Іванівна, старший викладач Кузів Катерина Василівна, асистент Кузик Ігор Миколайович, асистент
Семестр: 5 семестр
Форма навчання: денна
Результати навчання: ПРН1. Застосовувати набуті знання і розуміння предметної області та сфери професійної діяльності у практичних ситуаціях. ПРН7. Аналізувати, стилізувати, інтерпретувати та трансформувати об’єкти для розроблення художньо-проектних вирішень. ПРН11. Розробляти композиційне вирішення об’єктів дизайну у відповідних техніках і матеріалах. ПРН13. Знати надбання національної та всесвітньої культурномистецької спадщини, розвивати екокультуру засобами дизайну. ПРН14. Використовувати у професійній діяльності прояви української ментальності, історичної пам’яті, національної самоідентифікації та творчого самовираження; застосовувати історичний творчий досвід, а також успішні українські та зарубіжні художні практики. ПРН18. Відображати морфологічні, стильові та кольорофактурні властивості об’єктів дизайну. КОМ1. Уміння спілкуватись, включаючи усну та письмову комунікацію українською та іноземною мовами (англійською, німецькою, італійською, французькою, іспанською). КОМ2. Здатність використання різноманітних методів, зокрема сучасних інформаційних технологій, для ефективного спілкування на професійному та соціальному рівнях. АіВ1. Здатність адаптуватись до нових ситуацій та приймати відповідні рішення. АіВ2. Здатність усвідомлювати необхідність навчання впродовж усього життя з метою поглиблення набутих нових фахових знань. АіВ3. Здатність відповідально ставитись до виконуваної роботи, самостійно приймати рішення, досягати поставленої мети з дотриманням вимог професійної етики. АіВ4. Здатність популяризувати надбання національної та всесвітньої культурної спадщини, а також сприяти проявам патріотизму, національного самоусвідомлення та етнокультурної само ідентифікації. АіВ5. Здатність формувати екологічну свідомість і культуру особистості, Застосовувати екологічні принципи в житті та професійній діяльності.
Необхідні обов'язкові попередні та супутні навчальні дисципліни: пререквізити: - Живопис , частина 1-4, - Рисунок, частина 1-4, - Основи композиції та формотворення, - Основи макетування та скульптури. кореквізити: - Рисунок, частина 5.
Короткий зміст навчальної програми: 1.Лінійно – конструктивний рисунок гіпсового зліпка голови з плечовим поясом або рисунок чоловічої голови з плечовим поясом ( натура) . Вияв характерної подібності. 2.Чоловічий портрет на пряме освітлення (монохромія). 3.Рисунок кисті руки людини . 4.Жіночий портрет з погруддям на пряме освітлення з руками (поліхромія). 5.Рисунок анатомічного торсу людини . 6.Скульптура. Ліпка декоративної розетки. Завиток. 7.Скульптура. Барельєф. Натюрморт з геометричних та побутових предметів і драперії. 8.Скульптура. Барельєф. Копія гіпсового зліпка античної голови.
Методи та критерії оцінювання: Максимальна сумарна оцінка за аудиторні та самостійні (домашні) завдання становить 100 балів.
Рекомендована література: 1. Дейнека А.А. Учитесь рисовать – М.1961. 2. Радлов Н.Э. Рисование с натуры – Л.1978. 3. Шпак В.О. Основи живопису. Акварель. Навчальний посібник. - 2013 4. Ревякин П.П. Техника акварельной живописи . – Рипол Классик, 1959 5. Могилевцев В.А. Основы живописи. – 4арт, 2012 6. Иоханнес Иттен. Искусство цвета. – Д. Аронов, 2004 7. Жердзицкий В.Є. Живопис. Техніка і технологія . – Харків 2006.