Основи проєктної та комп'ютерної графіки, частина 1 (курсовий проєкт)

Спеціальність: Дизайн середовища
Код дисципліни: 6.022.03.O.002
Кількість кредитів: 4.00
Кафедра: Дизайн та основи архітектури
Лектор: к.арх., доцент Лисенко О.Ю., ст.викл.Сеньків З.Я., асист.Федак А.Я.
Семестр: 1 семестр
Форма навчання: заочна
Результати навчання: Завданням блоку «Проектна графіка» є ознайомлення студентів із особливостями графічного оформлення проектних рішень, в результаті навчання студент буде здатним: - трансформувати творчі ідеї на практиці; - відповідно до заданих тем підбирати графічні матеріали; - розуміти закономірності поетапного і методичного ведення роботи із застосуванням різних графічних технік; - володіти професійною термінологією. Внаслідок вивчення блоку «Інженерна графіка» студент повинен бути здатним продемонструвати такі результати навчання: - знати основні правила графічного оформлення, подачі креслень та правила побудови проекцій просторових тривимірних об’єктів, аксонометричних зображень; - вміти оформлювати проектну документацію у відповідності до державних стандартів; - працювати із двовимірними та тривимірними формами згідно сучасних вимог до проектної та інженерної графіки. Завданням блоку «Комп’ютерна графіка» є ознайомлення студентів з основою комп’ютерної графіки та формування базових знань щодо графічних редакторів та їхнього призначення. У результаті навчання студент повинен: - Розрізняти векторну та растрову графіку; - Орієнтуватись в типах графічних редакторів та розуміти на вирішення яких завдань вони орієнтовані; - Освоїти основні кольорові моделі в комп’ютерній графіці; - Знати призначення основних інструментів в растровому та векторному графічних редакторах.
Необхідні обов'язкові попередні та супутні навчальні дисципліни: Кореквізити: Живопис, рисунок, скульптура Композиція та формотворення в дизайні Основи візуальних комунікацій і комп’ютерної графіки Основи дизайну предметного середовища Інтерактивний дизайн Декоративно-ужиткове мистецтво Основи дизайну предметного середовища (КП) Технології і матеріали у графічному дизайні
Короткий зміст навчальної програми: Курс навчальної дисципліни “Основи проектної та комп’ютерної графіки, частина 1” складається із трьох блоків: “Проектна графіка”; “Інженерна графіка”; “Комп’ютерна графіка”. Блок “Проектна графіка” ознайомлює студентів із різноманітними графічними техніками для подальшого оформлення проектних рішень. Мета полягає в оволодінні технічними засобами вираження, які використовуються в художньому проектуванні та в ознайомленні із специфікою графічного відображення форм предметів в поліграфічному, рекламному, промисловому та інтер’єрному дизайні. Блок “Інженерна графіка” спрямований на формування у студентів знань для грамотного оформлення проектної та робочої документації, відповідно до загальноприйнятих державних норм та правил. А також для розвитку у студентів просторового мислення та вміння читати креслення. Блок “Комп’ютерна графіка” орієнтований на ознайомлення студентів з основними поняттями комп’ютерної графіки, графічними форматами файлів та різними типами графічних редакторів, їхньою специфікою та сферою застосування. Метою блоку є формування базових знань у галузі створення та редагування графічних файлів за допомогою програмного забезпечення.
Методи та критерії оцінювання: Поточний контроль: оцінювання практичних завдань та активності на заняттях з метою перевірки рівня засвоєння теоретичних знань і практичних вмінь студента. Загальна оцінка є сумою набраних студентом балів за поточні роботи протягом семестру та КП. Підсумковий контроль: диференційований залік. Разом за дисципліну - 100 балів: 80 балів - практичні завдання; 20 балів - виконання КП.
Рекомендована література: 1. Електронний навчально-методичний комплекс «Основи проектної та комп'ютерної графіки, частина 1» розміщений у віртуальному навчальному середовищі НУ «Львівська політехніка» за адресою: https://vns.lpnu.ua/course/view.php?id=9993#section-0 2. Бойко О.О., Панкевич Б.В., Свідрак І.Г., Калиновська О.П. Курс нарисної геометрії, інженерного та архітектурно-будівельного креслення з основами комп’ютерної графіки: Навч.-метод. посібник. Львів: Вид.-во Нац.Ун-ту «Львівська політехніка», 2010 р. 355 с. 3. Хаскин А.М. Черчение. К.: Вища школа, 1986. 447 с. 4. Волошкевич П.П., Бойко О.О., Панкевич Б.В., Мартин Є.В., Беспалов А.Л. Нарисна геометрія, інженерна та комп’ютерна графіка: Навч.-метод. посібник. Львів: Вид-во Нац. Ун-ту «Львівська політехніка», 2007. 240 с. 5. Таранов Н., Иванов С. Основы учебного рисунка и производственной графики. Львов, Свит, 1992. 208 с. 6. Маценко В.Г. Комп’ютерна графіка: Навчальний посібник. Чернівці: Рута, 2009 343 с. ISBN 966-568-846-4 7. Блінова Т.О., Порєв В.М. Комп’ютерна графіка. К.: Юніор, 2004. 456 с. 8. Емброуз Г., Оно-Біллсон Н. Основи. Графічний дизайн 01: Підхід і мова. К.: ArtHuss, 2019. 192 с. 9. Лаптон Е., Філліпс Дж. К.. Графічний дизайн. Нові основи. К.: ArtHuss, 2020. 264 с.