Основи охорони праці та безпека життєдіяльності

Спеціальність: Образотворче мистецтво, декоративне мистецтво, реставрація
Код дисципліни: 6.023.00.O.036
Кількість кредитів: 3.00
Кафедра: Цивільна безпека
Лектор: Ташак Мирослава Степанівна, старший викладач
Семестр: 7 семестр
Форма навчання: денна
Мета вивчення дисципліни: – надання знань, умінь, здатностей (компетенцій) для здійснення ефективної професійної діяльності за спеціальністю: • шляхом забезпечення оптимального управління охороною праці на об’єктах подальшого працевлаштування; • з урахуванням ризику виникнення техногенних аварій й природних небезпек, які можуть спричинити надзвичайні ситуації та привести до несприятливих наслідків на об’єктах подальшого працевлаштування; – формування відповідальності за особисту і колективну безпеку та усвідомлення необхідності обов’язкового виконання в повному обсязі всіх заходів гарантування: • безпеки праці персоналу на об’єктах подальшого працевлаштування; • безпеки персоналу на об’єктах подальшого працевлаштування та захисту населення в умовах небезпечних і надзвичайних ситуацій.
Завдання: Загальні (ЗК): – здатність реалізовувати свої права і обов’язки як члена суспільства, усвідомлювати цінності громадянського суспільства та необхідність його сталого розвитку, верховенства права, прав і свобод людини і громадянина в Україні (ЗК1); – здатність зберігати і примножувати культурно-мистецькі, екологічні, моральні, наукові цінності і досягнення суспільства на основі розуміння історії та закономірностей розвитку предметної області, її місця у загальній системі знань про природу і суспільство, використовувати різні види та форми рухової активності для активного відпочинку та ведення здорового способу життя (ЗК2); фахові (ФК): – здатність володіти основними класичними і сучасними категоріями та концепціями мистецтвознавчої науки (ФК2); фахові компетентності професійного спрямування (ФКС): блоку 1 «Реставрація творів мистецтва» – здатність володіти основними класичними і сучасними методиками реставрації скульптури з каменю (ФКС1.1); – здатність фахово проводити проектно-реставраційні роботи (ФКС1.2); блоку 2 «Реставрація декору будівель» – здатність володіти основними класичними і сучасними методиками реставрації декору будівель (ФКС2.1); – здатність фахово проводити проектно-реставраційні роботи з декором будівель (ФКС2.2).
Результати навчання: ЗН7 Знання основних технологічних процесів, що застосовуються при реставрації творів мистецтва з урахуванням їх призначення та умов використання і вимог чинного законодавства Лекційні, лабораторні та практичні заняття: інформаційно-рецептивний, репродуктивний методи, метод проблемного викладу. Поточний контроль: лекції – фронтальне опитування, тестовий контроль; практичні заняття – виконання та захист практичних робіт, усне опитування; лабораторні заняття – виконання та захист лабораторних робіт, фронтальне опитування, тестовий контроль. УМ3 Виконувати хіміко-технологічні дослідження творів мистецтва Лабораторні та практичні заняття: репродуктивний метод, метод проблемного викладу. Поточний контроль: практичні заняття – виконання та захист практичних робіт, усне опитування; лабораторні заняття – виконання та захист лабораторних робіт, фронтальне опитування, тестовий контроль. УМ8 Ефективно працювати як індивідуально, так і у складі команди Лабораторні та практичні заняття: репродуктивний метод, метод проблемного викладу. Поточний контроль: практичні заняття – виконання та захист практичних робіт, усне опитування; лабораторні заняття – виконання та захист лабораторних робіт, фронтальне опитування, тестовий контроль. КОМ3 Уміння працювати над об’єктом в складі групи Лекційні, лабораторні та практичні заняття: інформаційно-рецептивний, репродуктивний методи, метод проблемного викладу. Поточний контроль: лекції – фронтальне опитування, тестовий контроль; практичні заняття – виконання та захист практичних робіт, усне опитування; лабораторні заняття – виконання та захист лабораторних робіт, фронтальне опитування, тестовий контроль. АіВ4 Здатність демонструвати розуміння основних екологічних засад охорони праці та безпеки життєдіяльності та їх застосування Лекційні, лабораторні та практичні заняття: інформаційно-рецептивний, репродуктивний методи, метод проблемного викладу. Самостійна робота: репродуктивний, евристичний методи. Поточний контроль: лекції – фронтальне опитування, тестовий контроль; практичні заняття – виконання та захист практичних робіт, усне опитування; лабораторні заняття – виконання та захист лабораторних робіт, фронтальне опитування, тестовий контроль; самостійна робота – виконання індивідуальних завдань розрахунково-графічної роботи. .
Необхідні обов'язкові попередні та супутні навчальні дисципліни: Попередні навчальні дисципліни: Спеціальна хімія Основи хіміко-технологічних процесів в реставрації Супутні і наступні навчальні дисципліни: Історичні техніки та технології обробки матеріалів творів мистецтва Комп’ютерні технології в діагностиці та реставрації каменю
Короткий зміст навчальної програми: – розглядаються основні поняття та визначення, що стосуються галузі охорони праці; подаються сучасні дані щодо законодавчої та нормативно-правової бази з питань охорони праці з акцентуванням уваги на локальних нормативних актах; висвітлюється питання комплексного управління охороною праці в Україні з акцентуванням уваги на основних вимогах до побудови і функціонування системи управління охороною праці на підприємстві; розглядаються шкідливі і небезпечні фактори виробничого середовища та трудового процесу, вплив останніх на здоров’я та працездатність людини; висвітлюються основні заходи та засоби, спрямовані на створення безпечних та нешкідливих умов праці з акцентуванням уваги на особливостях заходів електробезпеки; наводяться відомості щодо пожежної безпеки підприємств з акцентуванням уваги на питанні вибору систем попередження пожеж та систем протипожежного захисту, первинних засобів пожежогасіння; – розглядаються основні поняття та визначення, що стосуються сфери безпеки життєдіяльності; аналізується модель життєдіяльності людини з метою визначення ефективності систем безпеки та управління ризиком, акцентується увага на психофізіологічних та соціальних особливостях життєдіяльності людини та їхній ролі у забезпеченні особистої та колективної безпеки; розглядається природне середовище як головний критерій безпечної життєдіяльності; наведена характеристика техногенних, соціально-політичних небезпек; приділено увагу питанням запобігання надзвичайним ситуаціям, організації дій в умовах надзвичайних ситуацій, наданню домедичної допомоги потерпілим.
Опис: Вступ. Загальні питання охорони праці Правові та організаційні основи охорони праці Управління охороною праці в Україні, державний нагляд і громадський контроль за охороною праці Гігієна праці та виробнича санітарія Освітлення виробничих приміщень. Вібрація. Шум Виробничі випромінювання Основи виробничої безпеки Основи пожежної профілактики на виробничих об’єктах Категорійно-понятійний апарат з безпеки життєдіяльності, таксономія небезпек. Ризик як оцінка небезпеки Природні загрози, характер їхніх проявів та дії на людей, об’єкти економіки Техногенні небезпеки та їхні наслідки Соціальні та політичні небезпеки Психологічні фактори ризику виникнення надзвичайних ситуацій. Поведінкові реакції у надзвичайній ситуації Менеджмент безпеки, правове забезпечення та організаційно-функціональна структура захисту населення у надзвичайних ситуаціях Безпека життєдіяльності в умовах надзвичайних ситуацій
Методи та критерії оцінювання: 1. Засвоєння теоретичного матеріалу (лекційного матеріалу та питань тем курсу, винесених на самостійне опрацювання) – фронтальне письмове опитування або тестовий контроль теоретичної підготовки у віртуальному навчальному середовищі (тести на достовірність, відповідність, впізнання). 2. Виконання практичних робіт за індивідуальними завданнями (розрахункові завдання, аналіз виробничої ситуації) – оцінка якості і повноти виконання індивідуальних завдань, усне опитування. 3. Виконання експериментальних лабораторних робіт – оцінка результату виконання та здатності трактувати одержані результати, тестовий контроль теоретичної підготовки у віртуальному навчальному середовищі (тести на достовірність, відповідність, впізнання). 4. Розрахунково-графічна (контрольна) робота – оцінювання на основі аналізу наступних факторів: правильність виконання розрахункової частини роботи; правильність виконання ілюстративного матеріалу; дотримання вимог щодо оформлення та структури роботи.
Критерії оцінювання результатів навчання: 20 балів (20%): виконання та захист лабораторних робіт; 20 балів (20%): виконання та захист практичних робіт; 20 балів (20%): виконання розрахунково-графічної роботи; 40 балів (40%): тестовий контроль з теоретичного матеріалу.
Порядок та критерії виставляння балів та оцінок: Формою семестрового контролю навчальної дисципліни є диференційований залік, тому семестрова оцінка виставляється як сумарна оцінка результатів поточного контролю усіх видів обов’язкових робіт, передбачених робочою програмою навчальної дисципліни, а саме: – max 40 балів за засвоєння теоретичного матеріалу 15 лекцій (тестування у ВНС; кількість балів за кожну з лекцій обумовлена складністю навчального матеріалу, об’ємом навчального матеріалу, винесеного на самостійне опрацювання); – max 20 балів за виконання практичних робіт (max 5 балів за роботу, з яких 3 бали – за правильність виконання індивідуального завдання, 2 бали – за систематичність роботи та рівень знань, продемонстрований в усних відповідях); – max 20 балів за виконання лабораторних робіт (max 5 балів за роботу, причому оцінці підлягають результати виконання, дотримання вимог щодо оформлення і захист робіт шляхом тестування у ВНС); – max 20 балів за виконання розрахунково-графічної роботи (max 9 балів за правильність виконання розрахункової частини, max 10 балів за правильність виконання ілюстративного матеріалу та формулювання висновків, max 1 бал за дотримання вимог щодо оформлення та структури роботи). До кількості балів, яку студент набрав з дисципліни, можуть додаватися заохочувальні бали за публікації наукових робіт, участь в олімпіадах за профілем дисципліни тощо. Загальна кількість балів не може перевищувати 100.
Рекомендована література: Рекомендована література: 1. Кодекс законів про працю : Закон України від 10.12.71 № 322-VIII (редакція від 19.08.2022). 2. Кодекс цивільного захисту України : Закон України від 02.10.2012 №5403-VІ (редакція від 06.08.2022). 3. Батлук В.А., Кулик В.М., Яцюк Р.А. Охорона праці: навч. посібник.– Львів: – Видавництво Львівської політехніки, 2011. – 388 с. 4. Запорожець О.І., Протоєрейський О.С., Франчук Г.М., Боровик І. М. Основи охорони праці. Підручник. – К.: Центр учбової літератури, 2009. – 264 с. 5. Охорона праці: навч. посіб. / З.М. Яремко, С.В. Тимошук, О.І. Третяк, Р.М. Ковтун; за ред. проф. З.М. Яремка. – Львів: Видавничий центр ЛНУ імені Івана Франка, 2010. – 374 с. 6. Катренко Л.А., Кіт Ю.В., Пістун І.П. Охорона праці. Курс лекцій. Практикум: Навч. посіб. – Суми: Університетська книга, 2009. – 540 с. 7. Петрук М.П., Гіщак Х.Я., Гончарук В.Є., Васійчук В.О., та ін. Безпека життєдіяльності: Конспект лекцій для студентів всіх спеціальностей і форм навчання – Львів: Видавництво Національного університету «Львівська політехніка», 2011. – 226 с. 8. Холмовой Ю. П., Гончарова С. А. , Бакланов О.М. Безпека життєдіяльності – Краматорськ : ДДМА, 2008. – 100 с. 9. Зеркалов Д.В. Безпека життєдіяльності. Навч. посіб. – К.: Основа, 2011. – 526 с. Навчально-методичне забезпечення: 1. Дослідження метеорологічних умов на робочих місцях : методичні вказівки до виконання лабораторної роботи №6 з курсу «Основи охорони праці та безпека життєдіяльності» для студентів бакалаврського рівня підготовки для денної та заочної форм навчання / уклад.: Н.В. Ступницька. – Львів : Видавництво Львівської політехніки, 2016. – 24 с. 2. Дослідження ефективності роботи вентиляційної установки : методичні вказівки до виконання лабораторної роботи №9 з курсу «Основи охорони праці» для студентів інженерно-технічних спеціальностей денної та заочної форм навчання / уклад.: С.С. Левуш, В.П. Скачко. – Львів : Видавництво Національного університету «Львівська політехніка», 2014. – 18 с. 3. Дослідження та розрахунок природного освітлення : методичні вказівки до виконання лабораторної роботи №7 з курсу «Основи охорони праці» для студентів денної та заочної форм навчання усіх спеціальностей / уклад.: Н.В. Ступницька, В.А. Батлук. – Львів : Видавництво Львівської політехніки, 2014. – 16 с. 4. Первинні засоби пожежогасіння та дослідження якості вогнегасної речовини : методичні вказівки до виконання лабораторної роботи №33 з курсу «Охорона праці» для студентів інженерно-технічних спеціальностей денної та заочної форм навчання / уклад.: В.П. Скачко, С.С. Левуш, Р.Є. Стець. – Львів : Видавництво Львівської політехніки, 2016. – 24 с. 5. Дослідження впливу психологічних якостей особистості на безпеку діяльності : методичні вказівки до практичної роботи з курсу «Основи охорони праці та БЖД» для студентів усіх спеціальностей денної та заочної форм навчання / уклад.: І.Я. Почапська, М.С. Ташак, О.Я. Литвиняк. – Львів : Видавництво Національного університету «Львівська політехніка», 2017. – 24 с. 6. Порядок проведення атестації робочих місць за умовами праці. - Методичні вказівки до практичної роботи для студентів денної та заочної форм навчання всіх спеціальностей з дисциплін «основи охорони праці та безпека життєдіяльності» та «професійна та цивільна безпека». І.Я. Почапська, Р.А. Солтисік, О.О. Мацьків - Львів, вид-во Національного університету «Львівська політехніка», 2018 р., 20 стор. 7. Почапська І.Я., Литвиняк О.Я. Основи охорони праці та безпека життєдіяльності (Практикум). – Львів: Видавництво «Левада», 2019. – 240 с. 8. Методичні вказівки до виконання розрахунково-графічної роботи з дисципліни «Основи охорони праці та безпека життєдіяльності» на тему «Застосування ризик-орієнтовного підходу для побудови імовірнісних структурно-логічних моделей виникнення та розвитку надзвичайних ситуацій» (для студентів усіх напрямків підготовки і форм навчання) / уклад.: О.А. Нагурський, В.О. Васійчук, Н.М. Витрикуш, Н.М. Параняк. – Львів : Видавництво Національного університету «Львівська політехніка», 2017. – 23 с. 9. Планування заходів захисту населення під час аварій на АЕС : методичні вказівки до виконання розрахунково-графічної роботи з дисципліни «Безпека життєдіяльності» для студентів всіх базових напрямів та форм навчання / уклад.: Козій О.І., Петрук М.П., Мохняк С.М., Дацько О.С., Романів А.С., Гіщак Х.Я., Витрикуш Н.М., Вахула О.М., Скіра В.В., Гельжинський І.І. – Львів : Видавництво Львівської політехніки, 2012. – 28 с. 10. Надання домедичної допомоги: Методичні вказівки до практичної роботи з дисципліни “Безпека життєдіяльності та основи охорони праці” для студентів усіх напрямів підготовки і форм навчання / Укл. О.С. Дацько, А.С. Романів, Н.М. Параняк. – Львів: Видавництво Національного університету “Львівська політехніка”, 2017. – 21 с. Інформаційні ресурси: • http://dsp.gov.ua/ – офіційний сайт Державної служби України з питань праці; • http://www.fssu.gov.ua/ – офіційний сайт Фонду соціального страхування України; • http://www.dsns.gov.ua/ – офіційний сайт Державної служби України з надзвичайних ситуацій; • https://mepr.gov.ua/ – офіційний сайт Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів України; • http://www.rnbo.gov.ua/ – офіційний сайт Ради національної безпеки і оборони України.
Уніфікований додаток: Національний університет «Львівська політехніка» забезпечує реалізацію права осіб з інвалідністю на здобуття вищої освіти. Інклюзивні освітні послуги надає Служба доступності до можливостей навчання «Без обмежень», метою діяльності якої є забезпечення постійного індивідуального супроводу навчального процесу студентів з інвалідністю та хронічними захворюваннями. Важливим інструментом імплементації інклюзивної освітньої політики в Університеті є Програма підвищення кваліфікації науково-педагогічних працівників та навчально-допоміжного персоналу у сфері соціальної інклюзії та інклюзивної освіти. Звертатися за адресою: вул. Карпінського, 2/4, І-й н.к., кімн. 112 E-mail: nolimits@lpnu.ua Websites: https://lpnu.ua/nolimits https://lpnu.ua/integration
Академічна доброчесність: Політика щодо академічної доброчесності учасників освітнього процесу формується на основі дотримання принципів академічної доброчесності з урахуванням норм «Положення про академічну доброчесність у Національному університеті «Львівська політехніка» (затверджене вченою радою університету від 20.06.2017 р., протокол № 35).