Навчальна практика

Спеціальність: Архітектура та містобудування
Код дисципліни: 6.191.00.O.20
Кількість кредитів: 3.00
Кафедра: Дизайн та основи архітектури
Лектор: доцент, кандидат архітектури Білінська Оксана Богданівна
Семестр: 2 семестр
Форма навчання: денна
Результати навчання: В результаті проходження практики студенти повинні отримати нові знання та уміння, які передбачені професійно-практичною складовою ОПП спеціальності. На практиці засвоїти техніки: проведення архітектурних обмірів; виконання, оформлення та читання креслень; виконання, компонування графічних зображень архітектурних об’єктів; виконання замальовок та акварельного тонування для моделювання архітектурних зображень; виконання відтвореного об’ємного зображення архітектурного об’єкту. Засвоїти основні стилі та архітектурні форми з класичної архітектурно-мистецької спадщини. Знання: Структури бази практики; методики проведення науково-дослідних (проектно-конструкторських) робіт, отримання та аналізу теоретичних і натурних даних (виконання кроків з подальшим виконанням креслень), виготовлення рельєфної моделі, оприлюднення результатів; програмного забезпечення, необхідного для опрацювання результатів досліджень та методики оформлення; ПР01. Вільне спілкування з професійних питань державною та іноземною мовами усно та письмово. Вміння: Проведення пошуку та аналізу наукової та технічної літератури за тематикою досліджень; узагальнювання інформації з літературних джерел та визначення мети, завдань та важливості досліджень, їх наукової новизну та практичну цінність; отримування та аналіз результатів досліджень, проведення їх статистичного опрацювання; проведення натурних досліджень з використанням обладнання та вимірювальних інструментів та приведення до різних масштабів, оцінювання точності отриманих результатів. ПР06. Уміння збирати, аналізувати й оцінювати інформацію з різних джерел, необхідну для прийняття обґрунтованих проектних архітектурно-містобудівних рішень. ПР10. Здатність застосовувати сучасні засоби і методи інженерної, художньої та комп’ютерної графіки, що використовуються в архітектурно-містобудівному проектуванні. ПР19. Уміння організовувати презентації та обговорення проектів архітектурно-містобудівного та ландшафтного середовища.
Необхідні обов'язкові попередні та супутні навчальні дисципліни: Пререквізити - Історія світової архітектури, Нарисна геометрія, Архітектурна графіка та композиція, частина 1, Рисунок, живопис, скульптура, Кореквізити – Архітектурна графіка та композиція, частина 2, Проектна графіка, Проектування МАФ.
Короткий зміст навчальної програми: Навчальна практика покликана опанувати методику фіксації архітектурних об’єктів, архітектурних обмірів, освоєнню різних видів ефектної досконалої графічної подачі архітектурних креслень, зображення архітектурних об’єктів у рисунку, акварельному тонуванні, відтворення їх в об’ємі (рельєфі) засобами об’ємно-просторової композиції, скульптури. Отримання практичних навичок ручної графіки лише доповнить широкий спектр можливостей використання комп’ютерних програм для вивчення та зображення класичних архітектурних форм.
Методи та критерії оцінювання: Контроль рівня знань та практичних навичок студентів відбувається за перевіркою самостійного завдання у формі диференційованого заліку, що дозволяє системно оцінити рівень засвоєння студентом знань та навичок з «Навчальної практики». «Автоматично» підсумкова оцінка в балах не виставляється. За результатами здачі повного обсягу завдання Навчальної практики, студент може отримати максимально «100» балів за 100–бальною шкалою. Розподіл балів отримання підсумкової оцінки передбачає виконання альбому робіт (перелік графічних робіт комплексної фіксації об’єкту ) – від«0» до «100»балів. Визначення рівня знань та технічних навиків здійснюється такими методами контролю: контроль самостійної роботи, оцінювання альбому практики (історичної довідки, фотофіксації, замальовок, креслень, акварелі) та виконаного рельєфу, презентація виконаної роботи.
Рекомендована література: 1.Положення про проведення практики студентів вищих навчальних закладів України (зі змінами і доповненнями) Затверджено наказом Міністерства освіти України 8 квітня 1933р. №93, зареєстровано в Міністерстві юстиції України 30 квітня 1933р за №35 / Вища освіта в Україні. Нормативно-правове регулювання. Нормативний збірник/ за заг. ред. М.Ф. Степана, Л.М. Горбунової. – К.: ФОРУМ, 2007. –Т.2. – С.1111–1124. 2.Документація. Звіти у сфері науки і техніки: структура і правила оформлення: ДСТУ 3008-95. – Введ. 23.02.95. – К.: Держстандарт України, 1995. – 38 с. 3.Іваник І. Г. та ін. Основи реконструкції будівель і споруд: Навчальний посібник. Львів : Видавництво Львівської політехніки, 2018. - 268 с. 4.Клименюк Т. М. Архітектурні обміри та інвентаризація пам'ятників [Текст] : навч. посіб. / Т. М. Клименюк, Х. С. Бойко ; Нац. ун-т "Львів. політехніка". - 2-ге вид. - Л. : Вид-во Львів. політехніки, 2012. - 173 с. : іл. - Бібліогр.: с. 152-156. 5.Архітектурна графіка [Текст] : метод. вказівки до виконання практ. завдань для студ. спец. 6.120100 "Дизайн архітектурного середовища" / уклад. О. В. Чемакіна, В. І. Дриженко ; Національний авіаційний ун-т. Інститут екології та дизайну. Факультет архітектури та дизайну. - К. : НАУ, 2005. - 41 с.: іл. - Бібліогр.: с. 6. Петришин Г. П. Архітектурна графіка [Текст] : навч. посіб. для студ. базового напряму 6.12.01 "Архітектура" / Г. П.Петришин, М. М. Обідняк ; ред. Г. П. Петришин. - Л. : РАСТР-7, 2009. - 272 с.: рис. - Бібліогр.: с. 270.