Містобудівне проєктування

Спеціальність: Архітектура та містобудування
Код дисципліни: 6.191.00.O.053
Кількість кредитів: 3.00
Кафедра: Містобудування
Лектор: Старший викладач Дідик Володимир Васильович доцент, кандидат архітектури Тупісь Степан Павлович
Семестр: 5 семестр
Форма навчання: денна
Мета вивчення дисципліни: Дати студентові уявлення про основні положення теорії та практики по забезпеченню придатності території для архітектурно-містобудівельного використання та створення сприятливих санітарно-гігієнічних умов; визначення основ проектування транспортних мереж та вузлів.
Завдання: 1. Містобудівельні характеристики території та природних умов. 2 Загальні заходи з інженерної підготовки.. 3. Спеціальні заходи з інженерної підготовки. 4. Інженерна підготовка територій в особливих умовах. 5. Благоустрій міських територій. 6. Системи магістралей у містах. Планування перехресть і транспортних площ. 7. Ландшафт, як основа просторової структури міста. Природна основа та каркас міста Класифікація об’єктів системи відкритих територій. 8. Форма та декоративні якості дерев, чагарників, трав’янистих та квіткових рослин, їх композиційні угрупування.
Результати навчання: • Здатність розв’язувати складні проектні задачі та практичні проблеми в сфері архітектурно-містобудівного і дизайнерського проектування, що характеризуються комплексністю та невизначеністю умов, або у процесі навчання, що передбачає застосування методів оптимізації містобудівних, середовищних, архітектурно-розпланувальних і композиційних рішень, екологічності, соціальної ефективності, економічності, безпеки будівель та споруд; застосування інформаційних технологій, наукомістких комп’ютерних технологій, систем автоматизованого проектування; управління проектами; • Знання основних нормативно-правових актів та довідкових матеріалів, чинних стандартів та проектних норм, інструкцій та інших нормативно-розпорядчих документів в галузі архітектури та містобудування; • Компетентність у виконанні архітектурних та містобудівних робочих креслень; • Компетентно виконувати архітектурно-містобудівельну документацію об’єктів архітектури та містобудування;
Необхідні обов'язкові попередні та супутні навчальні дисципліни: • Основи геодезії; • Основи містобудування та ландшафтна архітектура • Історія містобудування
Короткий зміст навчальної програми: Ландшафтні основи архітектурної творчості; композиція у ландшафтному проектуванні; ландшафтні аспекти проектування будинків і споруд. Вибір і освоєнням територій, пристосування їх до потреб міського будівництва. Взаємодія транспорту з архітектурно-планувальною організацією міст, забезпечення сучасних вимог до мережі вулиць, доріг та майданів.
Опис: Містобудівельні характеристики території та природних умов. Загальні заходи з інженерної підготовки. Спеціальні заходи з інженерної підготовки. Інженерна підготовка територій в особливих умовах. Благоустрій міських територій. Системи магістралей у містах. Планування перехресть і транспортних площ. Транспортні перехрестя в різних рівнях. Законодавча та нормативна база проектування ландшафтних об’єктів. Земельний кодекс України. Ландшафт, як основа просторової структури міста. Об’єкти природно-заповідного фонду України Форма та декоративні якості дерев, чагарників, трав’янистих та квіткових рослин, їх композиційні угрупування. Генеральний план об’єкту Сучасні концепції в ландшафтній архітектурі.
Методи та критерії оцінювання: У процесі поточного контролю студент проходить 2 контрольні тести, кожен з яких підводить підсумок попереднього етапу роботи над лекційним курсом «Містобудівне проектування» (Ч.1 – інженерний благоустрій територій та Ч.2 – ландшафтна архітектура). Кожний тест оцінюється у 10 балів та враховується при екзамені.
Критерії оцінювання результатів навчання: Поточний контроль 1 Інженерний благоустрій територій - 20 балів Поточний контроль 2Ландшафтна архітектура - 20 балів Екзаменаційний контроль (письмова компонента) - 60 балів Разом за дисципліну - 100 балів
Порядок та критерії виставляння балів та оцінок: 100–88 балів – («відмінно») виставляється за високий рівень знань (допускаються деякі неточності) навчального матеріалу компонента, що міститься в основних і додаткових рекомендованих літературних джерелах, вміння аналізувати явища, які вивчаються, у їхньому взаємозв’язку і роз витку, чітко, лаконічно, логічно, послідовно відповідати на поставлені запитання, вміння застосовувати теоретичні положення під час розв’язання практичних задач; 87–71 бал – («добре») виставляється за загалом правильне розуміння навчального матеріалу компонента, включаючи розрахунки , аргументовані відповіді на поставлені запитання, які, однак, містять певні (неістотні) недоліки, за вміння застосовувати теоретичні положення під час розв’язання практичних задач; 70 – 50 балів – («задовільно») виставляється за слабкі знання навчального матеріалу компонента, неточні або мало аргументовані відповіді, з порушенням послідовності викладення, за слабке застосування теоретичних положень під час розв’язання практичних задач; 49–26 балів – («не атестований» з можливістю повторного складання семестрового контролю) виставляється за незнання значної частини навчального матеріалу компонента, істотні помилки у відповідях на запитання, невміння застосувати теоретичні положення під час розв’язання практичних задач; 25–00 балів – («незадовільно» з обов’язковим повторним вивченням) виставляється за незнання значної частини навчального матеріалу компонента, істотні помилки у відповідях на запитання, невміння орієнтуватися під час розв’язання практичних задач, незнання основних фундаментальних положень.
Рекомендована література: 1. Містобудівне проектування. Частина І: Місто як об’єкт проектування: підручник / Г.П.Петришин, Б.С.Посацький, Ю.І.Криворучко, С.В.Ганець та ін.; за ред. Г.П.Петришин, Б.С.Посацького, Ю.В.Ідак – Львів: Видавництво Львівської політехніки, 2021. – 312 с. 2.Русанова І.В., Шульга Г.М. Інженерний благоустрій територій. Підручник. – Львів: Видавництво Львівської політехніки, 2020. – 260с. 3. Русанова І.В, Посацький Б.С. Транспорт у містобудівельній організації міста. Навчальний посібник. К. УМК ВО. 1991.
Уніфікований додаток: Національний університет «Львівська політехніка» забезпечує реалізацію права осіб з інвалідністю на здобуття вищої освіти. Інклюзивні освітні послуги надає Служба доступності до можливостей навчання «Без обмежень», метою діяльності якої є забезпечення постійного індивідуального супроводу навчального процесу студентів з інвалідністю та хронічними захворюваннями. Важливим інструментом імплементації інклюзивної освітньої політики в Університеті є Програма підвищення кваліфікації науково-педагогічних працівників та навчально-допоміжного персоналу у сфері соціальної інклюзії та інклюзивної освіти. Звертатися за адресою: вул. Карпінського, 2/4, І-й н.к., кімн. 112 E-mail: nolimits@lpnu.ua Websites: https://lpnu.ua/nolimits https://lpnu.ua/integration
Академічна доброчесність: Політика щодо академічної доброчесності учасників освітнього процесу формується на основі дотримання принципів академічної доброчесності з урахуванням норм «Положення про академічну доброчесність у Національному університеті «Львівська політехніка» (затверджене вченою радою університету від 20.06.2017 р., протокол № 35).

Містобудівне проєктування (курсовий проєкт)

Спеціальність: Архітектура та містобудування
Код дисципліни: 6.191.01.E.083
Кількість кредитів: 3.00
Кафедра: Містобудування
Лектор: ст. викл. Дідик Володимир Васильович
Семестр: 5 семестр
Форма навчання: денна
Результати навчання: • Здатність розв’язувати складні проектні задачі та практичні проблеми в сфері архітектурно-містобудівного і дизайнерського проектування, що характеризуються комплексністю та невизначеністю умов, або у процесі навчання, що передбачає застосування методів оптимізації містобудівних, середовищних, архітектурно-розпланувальних і композиційних рішень, екологічності, соціальної ефективності, економічності, безпеки будівель та споруд; застосування інформаційних технологій, наукомістких комп’ютерних технологій, систем автоматизованого проектування; управління проектами • Володіння культурою мислення, здатність до узагальнення, аналізу, сприйняття інформації, постановки мети і вибору шляхів її досягнення. • Здатність використовувати законодавчі, директивні, нормативні, правові документи в своїй діяльності. • Здатність до використання здобутків і методів природничих, соціальних, гуманітарних і економічних наук при вирішенні соціальних і професійних задач. • Володіння основними засобами, методами і способами отримання, зберігання, переробки інформації.
Необхідні обов'язкові попередні та супутні навчальні дисципліни: • Основи геодезії; • Основи містобудування та ландшафтна архітектура • Історія містобудування
Короткий зміст навчальної програми: Ознайомлення з основами містобудівного проектування великого територіального об’єкту. Передпроектний аналіз та натурні обстеженнями території. Містобудівний та природній аналіз району проектованого поселення на 5 тис. мешканців та визначення території, придатної під забудову. Містобудівний розрахунок території поселення на 5 тис. мешканців. Ознайомлення із містобудівними основами проектування поселень та досвідом проектування сучасних поселень. Склад проекту: ситуаційна схема (без масштабу але в пропорції); схема комплексного аналізу території М 1:5000; схема планувальних обмежень М 1:5000; схема функціонально-планувальної організації території проектованого поселення М 1: 5000; генеральний план М 1:2000; фрагмент генплану М 1:500; характерний панорамний перетин по проектованій території М 1: 1000; аксонометрія запроектованого поселення з прилягаючими територіями, формат А3; видові перспективи з точки зору людини (2 шт., формат А4), які ілюструють архітектурно-художнє вирішення окремих вузлів поселення (громадського центру, житлової забудови).
Методи та критерії оцінювання: Клаузури №1 і №2 (30%); Курсовий проект обсягом 2 аркуші формату А1; техніка подачі – цифрова або авторська графіка (70%)
Рекомендована література: 1. Планування міст: Підручник./ Дідик В.В., Павлів А.П. – Львів: Видавництво Національного Університету “Львівська політехніка”, 2006. – 412 с. 2. Русанова І.В., Шульга Г.М. Інженерний благоустрій територій. Підручник. – Львів: Видавництво “Растр-7”, 2009. – 212с. 3. Нове поселення: Методичні рекомендації до виконання курсового проекту для студентів напряму підготовки 1201 «Архітектура» / Укл.: Г.П.Петришин, Г.М. Шульга, Н.С. Соснова, Я.Онуфрів, С.Ганець. – Львів: Видавництво Національного університету «Львівська політехніка», 2012. – 30 с.
Уніфікований додаток: Національний університет «Львівська політехніка» забезпечує реалізацію права осіб з інвалідністю на здобуття вищої освіти. Інклюзивні освітні послуги надає Служба доступності до можливостей навчання «Без обмежень», метою діяльності якої є забезпечення постійного індивідуального супроводу навчального процесу студентів з інвалідністю та хронічними захворюваннями. Важливим інструментом імплементації інклюзивної освітньої політики в Університеті є Програма підвищення кваліфікації науково-педагогічних працівників та навчально-допоміжного персоналу у сфері соціальної інклюзії та інклюзивної освіти. Звертатися за адресою: вул. Карпінського, 2/4, І-й н.к., кімн. 112 E-mail: nolimits@lpnu.ua Websites: https://lpnu.ua/nolimits https://lpnu.ua/integration
Академічна доброчесність: Політика щодо академічної доброчесності учасників освітнього процесу формується на основі дотримання принципів академічної доброчесності з урахуванням норм «Положення про академічну доброчесність у Національному університеті «Львівська політехніка» (затверджене вченою радою університету від 20.06.2017 р., протокол № 35).

Містобудівне проєктування (курсовий проєкт)

Спеціальність: Архітектура та містобудування
Код дисципліни: 6.191.02.E.110
Кількість кредитів: 3.00
Кафедра: Містобудування
Лектор: ст. викл. Дідик Володимир Васильович
Семестр: 5 семестр
Форма навчання: денна
Результати навчання: • Здатність розв’язувати складні проектні задачі та практичні проблеми в сфері архітектурно-містобудівного і дизайнерського проектування, що характеризуються комплексністю та невизначеністю умов, або у процесі навчання, що передбачає застосування методів оптимізації містобудівних, середовищних, архітектурно-розпланувальних і композиційних рішень, екологічності, соціальної ефективності, економічності, безпеки будівель та споруд; застосування інформаційних технологій, наукомістких комп’ютерних технологій, систем автоматизованого проектування; управління проектами • Володіння культурою мислення, здатність до узагальнення, аналізу, сприйняття інформації, постановки мети і вибору шляхів її досягнення. • Здатність використовувати законодавчі, директивні, нормативні, правові документи в своїй діяльності. • Здатність до використання здобутків і методів природничих, соціальних, гуманітарних і економічних наук при вирішенні соціальних і професійних задач. • Володіння основними засобами, методами і способами отримання, зберігання, переробки інформації.
Необхідні обов'язкові попередні та супутні навчальні дисципліни: • Основи геодезії; • Основи містобудування та ландшафтна архітектура • Історія містобудування
Короткий зміст навчальної програми: Ознайомлення з основами містобудівного проектування великого територіального об’єкту. Передпроектний аналіз та натурні обстеженнями території. Містобудівний та природній аналіз району проектованого поселення на 5 тис. мешканців та визначення території, придатної під забудову. Містобудівний розрахунок території поселення на 5 тис. мешканців. Ознайомлення із містобудівними основами проектування поселень та досвідом проектування сучасних поселень. Склад проекту: ситуаційна схема (без масштабу але в пропорції); схема комплексного аналізу території М 1:5000; схема планувальних обмежень М 1:5000; схема функціонально-планувальної організації території проектованого поселення М 1: 5000; генеральний план М 1:2000; фрагмент генплану М 1:500; характерний панорамний перетин по проектованій території М 1: 1000; аксонометрія запроектованого поселення з прилягаючими територіями, формат А3; видові перспективи з точки зору людини (2 шт., формат А4), які ілюструють архітектурно-художнє вирішення окремих вузлів поселення (громадського центру, житлової забудови).
Методи та критерії оцінювання: Клаузури №1 і №2 (30%); Курсовий проект обсягом 2 аркуші формату А1; техніка подачі – цифрова або авторська графіка (70%)
Рекомендована література: 1. Планування міст: Підручник./ Дідик В.В., Павлів А.П. – Львів: Видавництво Національного Університету “Львівська політехніка”, 2006. – 412 с. 2. Русанова І.В., Шульга Г.М. Інженерний благоустрій територій. Підручник. – Львів: Видавництво “Растр-7”, 2009. – 212с. 3. Нове поселення: Методичні рекомендації до виконання курсового проекту для студентів напряму підготовки 1201 «Архітектура» / Укл.: Г.П.Петришин, Г.М. Шульга, Н.С. Соснова, Я.Онуфрів, С.Ганець. – Львів: Видавництво Національного університету «Львівська політехніка», 2012. – 30 с.
Уніфікований додаток: Національний університет «Львівська політехніка» забезпечує реалізацію права осіб з інвалідністю на здобуття вищої освіти. Інклюзивні освітні послуги надає Служба доступності до можливостей навчання «Без обмежень», метою діяльності якої є забезпечення постійного індивідуального супроводу навчального процесу студентів з інвалідністю та хронічними захворюваннями. Важливим інструментом імплементації інклюзивної освітньої політики в Університеті є Програма підвищення кваліфікації науково-педагогічних працівників та навчально-допоміжного персоналу у сфері соціальної інклюзії та інклюзивної освіти. Звертатися за адресою: вул. Карпінського, 2/4, І-й н.к., кімн. 112 E-mail: nolimits@lpnu.ua Websites: https://lpnu.ua/nolimits https://lpnu.ua/integration
Академічна доброчесність: Політика щодо академічної доброчесності учасників освітнього процесу формується на основі дотримання принципів академічної доброчесності з урахуванням норм «Положення про академічну доброчесність у Національному університеті «Львівська політехніка» (затверджене вченою радою університету від 20.06.2017 р., протокол № 35).

Містобудівне проєктування (курсовий проєкт)

Спеціальність: Архітектура та містобудування
Код дисципліни: 6.191.03.E.129
Кількість кредитів: 3.00
Кафедра: Містобудування
Лектор: ст. викл. Дідик Володимир Васильович
Семестр: 5 семестр
Форма навчання: денна
Результати навчання: • Здатність розв’язувати складні проектні задачі та практичні проблеми в сфері архітектурно-містобудівного і дизайнерського проектування, що характеризуються комплексністю та невизначеністю умов, або у процесі навчання, що передбачає застосування методів оптимізації містобудівних, середовищних, архітектурно-розпланувальних і композиційних рішень, екологічності, соціальної ефективності, економічності, безпеки будівель та споруд; застосування інформаційних технологій, наукомістких комп’ютерних технологій, систем автоматизованого проектування; управління проектами • Володіння культурою мислення, здатність до узагальнення, аналізу, сприйняття інформації, постановки мети і вибору шляхів її досягнення. • Здатність використовувати законодавчі, директивні, нормативні, правові документи в своїй діяльності. • Здатність до використання здобутків і методів природничих, соціальних, гуманітарних і економічних наук при вирішенні соціальних і професійних задач. • Володіння основними засобами, методами і способами отримання, зберігання, переробки інформації.
Необхідні обов'язкові попередні та супутні навчальні дисципліни: • Основи геодезії; • Основи містобудування та ландшафтна архітектура • Історія містобудування
Короткий зміст навчальної програми: Ознайомлення з основами містобудівного проектування великого територіального об’єкту. Передпроектний аналіз та натурні обстеженнями території. Містобудівний та природній аналіз району проектованого поселення на 5 тис. мешканців та визначення території, придатної під забудову. Містобудівний розрахунок території поселення на 5 тис. мешканців. Ознайомлення із містобудівними основами проектування поселень та досвідом проектування сучасних поселень. Склад проекту: ситуаційна схема (без масштабу але в пропорції); схема комплексного аналізу території М 1:5000; схема планувальних обмежень М 1:5000; схема функціонально-планувальної організації території проектованого поселення М 1: 5000; генеральний план М 1:2000; фрагмент генплану М 1:500; характерний панорамний перетин по проектованій території М 1: 1000; аксонометрія запроектованого поселення з прилягаючими територіями, формат А3; видові перспективи з точки зору людини (2 шт., формат А4), які ілюструють архітектурно-художнє вирішення окремих вузлів поселення (громадського центру, житлової забудови).
Методи та критерії оцінювання: Клаузури №1 і №2 (30%); Курсовий проект обсягом 2 аркуші формату А1; техніка подачі – цифрова або авторська графіка (70%)
Рекомендована література: 1. Планування міст: Підручник./ Дідик В.В., Павлів А.П. – Львів: Видавництво Національного Університету “Львівська політехніка”, 2006. – 412 с. 2. Русанова І.В., Шульга Г.М. Інженерний благоустрій територій. Підручник. – Львів: Видавництво “Растр-7”, 2009. – 212с. 3. Нове поселення: Методичні рекомендації до виконання курсового проекту для студентів напряму підготовки 1201 «Архітектура» / Укл.: Г.П.Петришин, Г.М. Шульга, Н.С. Соснова, Я.Онуфрів, С.Ганець. – Львів: Видавництво Національного університету «Львівська політехніка», 2012. – 30 с.
Уніфікований додаток: Національний університет «Львівська політехніка» забезпечує реалізацію права осіб з інвалідністю на здобуття вищої освіти. Інклюзивні освітні послуги надає Служба доступності до можливостей навчання «Без обмежень», метою діяльності якої є забезпечення постійного індивідуального супроводу навчального процесу студентів з інвалідністю та хронічними захворюваннями. Важливим інструментом імплементації інклюзивної освітньої політики в Університеті є Програма підвищення кваліфікації науково-педагогічних працівників та навчально-допоміжного персоналу у сфері соціальної інклюзії та інклюзивної освіти. Звертатися за адресою: вул. Карпінського, 2/4, І-й н.к., кімн. 112 E-mail: nolimits@lpnu.ua Websites: https://lpnu.ua/nolimits https://lpnu.ua/integration
Академічна доброчесність: Політика щодо академічної доброчесності учасників освітнього процесу формується на основі дотримання принципів академічної доброчесності з урахуванням норм «Положення про академічну доброчесність у Національному університеті «Львівська політехніка» (затверджене вченою радою університету від 20.06.2017 р., протокол № 35).

Містобудівне проєктування (курсовий проєкт)

Спеціальність: Архітектура та містобудування
Код дисципліни: 6.191.04.E.148
Кількість кредитів: 3.00
Кафедра: Містобудування
Лектор: ст. викл. Дідик Володимир Васильович
Семестр: 5 семестр
Форма навчання: денна
Результати навчання: • Здатність розв’язувати складні проектні задачі та практичні проблеми в сфері архітектурно-містобудівного і дизайнерського проектування, що характеризуються комплексністю та невизначеністю умов, або у процесі навчання, що передбачає застосування методів оптимізації містобудівних, середовищних, архітектурно-розпланувальних і композиційних рішень, екологічності, соціальної ефективності, економічності, безпеки будівель та споруд; застосування інформаційних технологій, наукомістких комп’ютерних технологій, систем автоматизованого проектування; управління проектами • Володіння культурою мислення, здатність до узагальнення, аналізу, сприйняття інформації, постановки мети і вибору шляхів її досягнення. • Здатність використовувати законодавчі, директивні, нормативні, правові документи в своїй діяльності. • Здатність до використання здобутків і методів природничих, соціальних, гуманітарних і економічних наук при вирішенні соціальних і професійних задач. • Володіння основними засобами, методами і способами отримання, зберігання, переробки інформації.
Необхідні обов'язкові попередні та супутні навчальні дисципліни: • Основи геодезії; • Основи містобудування та ландшафтна архітектура • Історія містобудування
Короткий зміст навчальної програми: Ознайомлення з основами містобудівного проектування великого територіального об’єкту. Передпроектний аналіз та натурні обстеженнями території. Містобудівний та природній аналіз району проектованого поселення на 5 тис. мешканців та визначення території, придатної під забудову. Містобудівний розрахунок території поселення на 5 тис. мешканців. Ознайомлення із містобудівними основами проектування поселень та досвідом проектування сучасних поселень. Склад проекту: ситуаційна схема (без масштабу але в пропорції); схема комплексного аналізу території М 1:5000; схема планувальних обмежень М 1:5000; схема функціонально-планувальної організації території проектованого поселення М 1: 5000; генеральний план М 1:2000; фрагмент генплану М 1:500; характерний панорамний перетин по проектованій території М 1: 1000; аксонометрія запроектованого поселення з прилягаючими територіями, формат А3; видові перспективи з точки зору людини (2 шт., формат А4), які ілюструють архітектурно-художнє вирішення окремих вузлів поселення (громадського центру, житлової забудови).
Методи та критерії оцінювання: Клаузури №1 і №2 (30%); Курсовий проект обсягом 2 аркуші формату А1; техніка подачі – цифрова або авторська графіка (70%)
Рекомендована література: 1. Планування міст: Підручник./ Дідик В.В., Павлів А.П. – Львів: Видавництво Національного Університету “Львівська політехніка”, 2006. – 412 с. 2. Русанова І.В., Шульга Г.М. Інженерний благоустрій територій. Підручник. – Львів: Видавництво “Растр-7”, 2009. – 212с. 3. Нове поселення: Методичні рекомендації до виконання курсового проекту для студентів напряму підготовки 1201 «Архітектура» / Укл.: Г.П.Петришин, Г.М. Шульга, Н.С. Соснова, Я.Онуфрів, С.Ганець. – Львів: Видавництво Національного університету «Львівська політехніка», 2012. – 30 с.
Уніфікований додаток: Національний університет «Львівська політехніка» забезпечує реалізацію права осіб з інвалідністю на здобуття вищої освіти. Інклюзивні освітні послуги надає Служба доступності до можливостей навчання «Без обмежень», метою діяльності якої є забезпечення постійного індивідуального супроводу навчального процесу студентів з інвалідністю та хронічними захворюваннями. Важливим інструментом імплементації інклюзивної освітньої політики в Університеті є Програма підвищення кваліфікації науково-педагогічних працівників та навчально-допоміжного персоналу у сфері соціальної інклюзії та інклюзивної освіти. Звертатися за адресою: вул. Карпінського, 2/4, І-й н.к., кімн. 112 E-mail: nolimits@lpnu.ua Websites: https://lpnu.ua/nolimits https://lpnu.ua/integration
Академічна доброчесність: Політика щодо академічної доброчесності учасників освітнього процесу формується на основі дотримання принципів академічної доброчесності з урахуванням норм «Положення про академічну доброчесність у Національному університеті «Львівська політехніка» (затверджене вченою радою університету від 20.06.2017 р., протокол № 35).