Основи формування житлових і громадських об'єктів (комплексне дослідження)

Спеціальність: Архітектура будівель і споруд
Код дисципліни: 7.191.01.O.2
Кількість кредитів: 3.00
Кафедра: Архітектурне проектування
Лектор: Габрель М.М., Кайдановська О.О.
Семестр: 1 семестр
Форма навчання: денна
Результати навчання: Аналізувати та розв'язувати складні задачі і проблеми, що потребує оновлення та інтеграції знань, часто в умовах неповної/недостатньої інформації та суперечливих вимог, обирати та використовувати необхідний науковий, методичний інструментарій. Розуміти сутність, принципи та соціальну роль архітектурної діяльності, передбачати відповідальність за ефективність і наслідки прийняття рішень в галузі архітектури та містобудування з дотриманням основ професійної етики. Проводити дослідницьку та/або інноваційну діяльність, застосовувати традиційні та інноваційні методи проведення досліджень. Формувати теоретичні засади архітектурного проектування на основі систематизації даних природничих, гуманітарних і технічних наук, застосовувати теоретико-методологічні та типологічні підходи до вирішення проблем формування та розвитку архітектурно-містобудівного середовища. Застосовувати знання основних понять, термінів і значень, мови професійного спілкування в сфері архітектури та містобудування, дотримуватись норм академічної доброчесності і правил укладання наукових текстів. Визначати етапи і напрями історичного розвитку явищ архітектури, критично оцінювати, досліджувати тенденції та процеси в архітектурній теорії та практиці, реконструкції та реновації архітектурно-містобудівних об’єктів, дизайні інтер’єрів. Розвивати професійні знання шляхом самоосвіти, участі в архітектурно-містобудівному конкурсному проектуванні, в науково-технічних заходах
Необхідні обов'язкові попередні та супутні навчальні дисципліни: Пререквізити: Технологія проектного процесу, Архітектурне проектування громадської будівлі. Кореквізити: Сучасні концепції та інновації в архітектурі та містобудуванні, Комплексне дослідження архітектурно-містобудівного об’єкту.
Короткий зміст навчальної програми: Наука та наукові дослідження в архітектурній сфері. Мета наукового пізнання та засоби його досягнення. Специфіка архітектурної науки та її ролі в архітектурній діяльності. Значення наукових досліджень на сучасному етапі розвитку архітектурного простору. Методологія наукових досліджень. Складові та визначення системи наукових знань: теорія, закони, проблеми, гіпотези, поняття й наукові методи. Термінологія, основні поняття та визначення. Організація наукового дослідження. Визначення основних складових та етапів наукового дослідження. Організація самостійної науково-дослідницької діяльності. Особливості наукових досліджень в архітектурі. Структура наукового знання в архітектурно-містобудівній сфері. Загальнонаукові методи дослідження в архітектурно-містобудівній сфері. Фундаментальні та прикладні дослідження в архітектурі та містобудуванні. Методи емпіричного та теоретичного дослідження в архітектурі та містобудуванні. Класифікація та типологія як інструменти наукового дослідження в архітектурній сфері. Теоретична концепція наукового дослідження архітектурної сфери.
Методи та критерії оцінювання: Поточний контроль – виконання та захист практичних завдань; підсумковий контроль – тестування у ВНС НУЛП
Рекомендована література: 1. Білоконь Ю.М., Фомін І.О. Наука і творчість в архітектурі. К.: Логос, 2006. 208 с. 2. Вихрущ В.О. та ін. Методологія та методика наукового дослідження: Навчальний посібник. Львів : Видавництво Львівської політехніки, 2018. 328 с. 3. Габрель М.М. Просторова організація містобудівних систем. К.: Видавничий дім А.С.С., 2004. 400 с. 4. Гетун Г.В. Архітектура будівель та споруд. Кн.1. Основи проектування. Київ: Кондор, 2012. 380 с.; Кн.2. Житлові будинки. К., 2017. 736 с. 5. Гнесь І.П. Багатоквартирне житло: тенденції еволюції. Львів: Видавництво Львівської політехніки, 2013. 652 с. 6. Зацерковний В.І., Тішаєв І.В., Демідов В.Ж. Методологія наукових досліджень: навчальний посібник. Ніжин, 2017. 236 с. 7. Колесніков О.В. Основи наукових досліджень: навчальний посібник. К.: Центр навчальної літератури (ЦНЛ), 2017. 144 с. 8. Корягін М., Чек В. Основи наукових досліджень: навчальний посібник. К.: Алерта. 2019. 492 с. 9. Куцевич В.В. та ін. Нормативно-методичні основи архітектурного проектування громадських будівель і споруд: навч. посіб. Київ, 2016. 111 c. 10. Куць Є.С. Урбанізовані території: методологія та практика планування і управління / Є.С. Куць, С. В. Куць. – К. : НДПІ містобудування, 2003. – 252 с. 11. Лінда С.М., Моркляник О.І. Типологія громадських будівель і споруд: Підручник. Львів: Видавництво Львівської політехніки, 2015. 348 с. 12. Містобудівне проектування. Частина І: Місто як об’єкт проектування: Навчальний посібник / Г.П.Петришин, Б.С.Посацький, Ю.І.Криворучко та ін. Львів: Видавництво Львівської політехніки, 2016. 328 с. 13. Містобудівне проектування. Частина ІІ: Проектування структурних елементів міста Навчальний посібник / Г.П.Петришин та ін. Львів : Видавництво Львівської політехніки, 2017. 288 с. 14. Петрушенко В.Л Філософія і методологія науки: Навчальний посібник. Львів: Видавництво Львівської політехніки, 2016. 184 с. 15. Посацький Б.С. Основи урбаністики. Територіальне та просторове проектування: навч. посіб. Львів: Вид-во Львів. політехніки, 2011. 368 с. 16. Сушенцева Л.Л. та ін. Методика підготовки кваліфікаційної роботи магістра Навчально-методичний посібник. Львів: Видавництво Львівської політехніки, 2018. 88 с. 17. Чень Л.Я. Основи наукових досліджень у реставрації пам’яток архітектури Навчальний посібник. Львів : Видавництво Львівської політехніки, 2016. 152 с. 18. Шейко В.М., Кушнаренко Н.М. Організація та методика науково-дослідницької діяльності. Підручник. К.: Знання, 2006. 307 с. 19. Боттон. А. Архітектура щастя. К.: ArtHuss, 2021. 296 с. 20. Галеґуа Дж. Розумні міста К.: ArtHuss, 2021. 192 с. 21. Гидион З. Пространство, время, архітектура. М.: Стройиздат, 2010. 885 с.

Основи формування житлових і громадських об'єктів (комплексне дослідження)

Спеціальність: Архітектура будівель і споруд
Код дисципліни: 7.191.01.O.3
Кількість кредитів: 3.00
Кафедра: Архітектурне проектування та інженерія
Лектор: д.арх., проф. Гнесь Ігор
Семестр: 1 семестр
Форма навчання: денна
Результати навчання: ПРН 1. Володіння знаннями основних понять, термінів і значень, мови професійного спілкування в сфері архітектури та містобудування, дотримуватись норм академічної і професійної доброчесності ПРН 2. Вміння застосовувати набуті теоретичні знання, навики, традиційні та інноваційні методи наукового аналізу, інструментарій прикладних наукових досліджень (спостереження, інтерв’ювання, анкетування, аналіз, моделювання), програмні засоби, сучасні ІТ-технології, інформаційні ресурси для ефективного вирішення актуальних архітектурно-містобудівних задач в сфері житлового і цивільного будівництва. ПРН 7. Володіння знаннями нормативної бази архітектурно-містобудівного проектування, вміння критично оцінювати соціально-демографічні, економічні, екологічні, етичні й естетичні результати різних варіантів вирішення актуальних архітектурно-містобудівних проблем, та наслідки порушення державних будівельних норм і містобудівного законодавства. ПРН 14. Здатність до проведення передпроектних досліджень при проектуванні багатоквартирного житла і складних чи інноваційних громадських обєктів, виконувати функції ГАПа в проектній діяльності .
Необхідні обов'язкові попередні та супутні навчальні дисципліни: пререквізити: Архітектурне проектування житлових будівель Основи архітектурного проектування, частина 1 Еволюція житла Кореквізити: Архітектурне проектування середовища
Короткий зміст навчальної програми: Курсова робота з дисципліни «Основи формування житлових і громадських об’єктів (комплексне дослідження)» складається з лекційних і практичних занять, орієнтованих на обгрунтування вибору теми та поетапне виконання магістерської кваліфікаційної роботи за освітньо-професійною програмою 01 Архітектура будівель і споруд. Метою дисципліни є підготовка висококваліфікованого фахівця в сфері проектування інноваційних чи складних багатоквартирних житлових і громадських об’єктів, а також отримання нової інформації в даній конкретній сфері знань, її інтерпретації в конкретні прикладні рекомендації. У курсовій роботі в логічній послідовності аналізуються такі основні компоненти дослідження: актуальність та соціальне значення об’єкту дослідження; стан дослідженості проблеми; систематизація наявної інформації і визначення поля невисвітлених досі питань; мета, задачі, методи, межі, предмет і об’єкт дослідження; наукові гіпотези; структура і приблизний графік виконання магістерської кваліфікаційної роботи. Результати виконаної роботи проходять апробацію через написання статті чи доповідь на науковій конференції.
Методи та критерії оцінювання: Поточний контроль: оцінка задекларованих етапів виконання роботи, якості написання статті чи доповіді на конференцію, згідно обраної теми дослідження. Підсумковий контроль: диференційований залік.
Рекомендована література: 1. Багатоквартирне житло: тенденції еволюції: монографія / І.П.Гнесь. – Львів: Видавництво Львівської політехніки, 2013. – 652 с. 2. Методичні вказівки до магістерської кваліфікаційної роботи для студентів спеціальності 8.06010202 «Містобудування» базового напрямку 6.606010202 «Архітектура»

Основи формування житлових і громадських об'єктів (комплексне дослідження) (курсова робота)

Спеціальність: Архітектура будівель і споруд
Код дисципліни: 7.191.01.O.9
Кількість кредитів: 3.50
Кафедра: Архітектурне проектування
Лектор: Кайдановська О.О.
Семестр: 1 семестр
Форма навчання: денна
Результати навчання: Володіти знаннями основних понять, термінів і значень, мови професійного спілкування в сфері архітектури та містобудування, дотримуватись норм академічної доброчесності. Застосовувати програмні засоби, сучасні ІТ-технології, інформаційні ресурси у процесі вирішення дослідницьких та проектних архітектурно-містобудівних задач. Розуміти соціальну роль архітектурної діяльності, передбачати відповідальність за ефективність і наслідки прийняття рішень в галузі архітектури та містобудування з дотриманням основ професійної етики. Досягати виконання у встановлений термін всіх етапів і стадій архітектурно-містобудівного проєктування, розробки всіх розділів комплексного проєкту і пояснювальної записки. Проводити дослідницьку та/або інноваційну діяльність, застосовувати традиційні та інноваційні методи проектування та проведення досліджень. Визначати етапи і напрями історичного розвитку явищ архітектури, критично оцінювати, досліджувати тенденції та процеси в архітектурній теорії та практиці, реконструкції та реновації архітектурно-містобудівних об’єктів, дизайні інтер’єрів. Розвивати теоретичні, типологічні підходи до вирішення проблем формування та розвитку архітектурно-містобудівного середовища на основі систематизації даних природничих, гуманітарних і технічних наук
Необхідні обов'язкові попередні та супутні навчальні дисципліни: Пререквізити: Технологія проектного процесу, Архітектурне проектування громадської будівлі. Кореквізити: Сучасні концепції та інновації в архітектурі та містобудуванні, Комплексне дослідження архітектурно-містобудівного об’єкту
Короткий зміст навчальної програми: Тема 1 Обґрунтування теми дослідження. Вибір та обґрунтування теми дослідження: огляд джерел за темою, організація роботи в науко метричних інформаційних базах, принципи групування та систематизації джерел, способи пошуку інформації. Тема 2 Основи науково-дослідницької роботи. Обґрунтування актуальності проблеми: міждисциплінарний підхід, соціальні аспекти архітектури. Мета, об’єкт, предмет, завдання дослідження: формулювання вихідних положень. Структура магістерської кваліфікаційної роботи: розподіл на три частини, зміст теоретичного дослідження, вимоги до опису практичної частини. Тема 3 Методика дослідження. Історичний аспект проблеми: визначення історичних передумов формування та розвитку архітектурно-містобудівних об’єктів, часові межі дослідження. Огляд аналогів у світовій архітектурі: вибір критеріїв порівняння, складання інформаційних блоків. Систематизація даних: опрацювання текстових матеріалів параграфів першого розділу. Візуалізація матеріалу: схеми та ілюстрації до параграфів першого розділу. Підготовка презентації: вибір одного з аспектів дослідження, підготовка виступу-презентації. Тема 4 Результати дослідження. Виступ-презентація: доповіді студентів, навчальна дискусія, уточнення результатів. Висновки до 1 розділу: формулювання висновків відповідно до завдань дослідження. Підсумки дослідження: оформлення тексту 1 розділу, планування роботи над 2 розділом.
Методи та критерії оцінювання: Поточний контроль: проведення усного опитування на практичних заняттях, оцінка активності на заняттях, перевірка індивідуальних завдань, оцінювання презентації-виступу студента, участі у дискусії. Підсумковий контроль: перевірка курсової роботи, диференційований залік.
Рекомендована література: 1. Методичні вказівки до виконання магістерської кваліфікаційної роботи для студентів спеціальності «Архітектура та містобудування» / Укл.: О.О.Кайдановська, Л.С.Грицюк, О.П.Пекарчук. – Львів: Видавництво Національного університету «Львівська політехніка», 2017. – 49 с. 2. Білоконь Ю.М., Фомін І.О. Наука і творчість в архітектурі. К.: Логос, 2006. 208 с. 3. Вихрущ В.О. та ін. Методологія та методика наукового дослідження: Навчальний посібник. Львів : Видавництво Львівської політехніки, 2018. 328 с. 4. Демин Н.М. Управление развитием градостроительных систем. К. : Будівельник, 1991. 184 с. 5. Зацерковний В.І., Тішаєв І.В., Демідов В.Ж. Методологія наукових досліджень: навчальний посібник. Ніжин, 2017. 236 с. 6. Корягін М., Чек В. Основи наукових досліджень: навчальний посібник. К.: Алерта. 2019. 492 с. 7. Лінда С.М., Моркляник О.І. Типологія громадських будівель і споруд: Підручник. Львів: Видавництво Львівської політехніки, 2015. 348 с. 8. Основи методології та організації наукових досліджень: навчальний посібник. Під ред. А.Є. Конверського. К.: Центр учбової літератури, 2010.352 с. 9. Петрушенко В.Л Філософія і методологія науки: Навчальний посібник. Львів: Видавництво Львівської політехніки, 2016. 184 с. 10. Сушенцева Л.Л. та ін. Методика підготовки кваліфікаційної роботи магістра Навчально-методичний посібник. Львів: Видавництво Львівської політехніки, 2018. 88 с. 11. Александер К. Як будувати на віки. Архітектура поза часом. 2020. 464 с. 12. Боттон. А. Архітектура щастя. К.: ArtHuss, 2021. 296 с. 13. Галеґуа Дж. Розумні міста К.: ArtHuss, 2021. 192 с. 14. Гейл Й. Міста для людей. 2018. 304 с. 15. Тоузленд М. Инфографика. Мир, каким вы никогда не видели его прежде. М.: Манн, Иванов и Фербер, 2013. 208 с.

Основи формування житлових і громадських об'єктів (комплексне дослідження) (курсова робота)

Спеціальність: Архітектура будівель і споруд
Код дисципліни: 7.191.01.O.10
Кількість кредитів: 3.50
Кафедра: Архітектурне проектування та інженерія
Лектор: д.арх., проф. Гнесь Ігор
Семестр: 1 семестр
Форма навчання: денна
Результати навчання: ПРН 1. Володіння знаннями основних понять, термінів і значень, мови професійного спілкування в сфері архітектури та містобудування, дотримуватись норм академічної і професійної доброчесності ПРН 2. Вміння застосовувати набуті теоретичні знання, навики, традиційні та інноваційні методи наукового аналізу, інструментарій прикладних наукових досліджень (спостереження, інтерв’ювання, анкетування, аналіз, моделювання), програмні засоби, сучасні ІТ-технології, інформаційні ресурси для ефективного вирішення актуальних архітектурно-містобудівних задач в сфері житлового і цивільного будівництва. ПРН 7. Володіння знаннями нормативної бази архітектурно-містобудівного проектування, вміння критично оцінювати соціально-демографічні, економічні, екологічні, етичні й естетичні результати різних варіантів вирішення актуальних архітектурно-містобудівних проблем, та наслідки порушення державних будівельних норм і містобудівного законодавства. ПРН 14. Здатність до проведення передпроектних досліджень при проектуванні багатоквартирного житла і складних чи інноваційних громадських обєктів, виконувати функції ГАПа в проектній діяльності .
Необхідні обов'язкові попередні та супутні навчальні дисципліни: пререквізити: Архітектурне проектування житлових будівель Основи архітектурного проектування, частина 1 Еволюція житла Кореквізити: Архітектурне проектування середовища
Короткий зміст навчальної програми: Курсова робота з дисципліни «Основи формування житлових і громадських об’єктів (комплексне дослідження)» складається з лекційних і практичних занять, орієнтованих на обгрунтування вибору теми та поетапне виконання магістерської кваліфікаційної роботи за освітньо-професійною програмою 01 Архітектура будівель і споруд. Метою дисципліни є підготовка висококваліфікованого фахівця в сфері проектування інноваційних чи складних багатоквартирних житлових і громадських об’єктів, а також отримання нової інформації в даній конкретній сфері знань, її інтерпретації в конкретні прикладні рекомендації. У курсовій роботі в логічній послідовності аналізуються такі основні компоненти дослідження: актуальність та соціальне значення об’єкту дослідження; стан дослідженості проблеми; систематизація наявної інформації і визначення поля невисвітлених досі питань; мета, задачі, методи, межі, предмет і об’єкт дослідження; наукові гіпотези; структура і приблизний графік виконання магістерської кваліфікаційної роботи. Результати виконаної роботи проходять апробацію через написання статті чи доповідь на науковій конференції.
Методи та критерії оцінювання: Поточний контроль: оцінка задекларованих етапів виконання роботи, якості написання статті чи доповіді на конференцію, згідно обраної теми дослідження. Підсумковий контроль: диференційований залік.
Рекомендована література: 1. Багатоквартирне житло: тенденції еволюції: монографія / І.П.Гнесь. – Львів: Видавництво Львівської політехніки, 2013. – 652 с. 2. Методичні вказівки до магістерської кваліфікаційної роботи для студентів спеціальності 8.06010202 «Містобудування» базового напрямку 6.606010202 «Архітектура»