Економіка і управління підприємством

Спеціальність: Телекомунікації та радіотехніка (освітньо-наукова програма)
Код дисципліни: 7.172.00.O.004
Кількість кредитів: 3.00
Кафедра: Менеджмент і міжнародне підприємництво
Лектор: д.е.н., проф. Шпак Н.О., к.е.н., доц. Найчук-Хрущ М.Б., к.е.н., доц. Когут У.І.
Семестр: 1 семестр
Форма навчання: денна
Мета вивчення дисципліни: Метою вивчення навчальної дисципліни “Економіка і управління підприємством” є формування системи знань у сфері проблем функціонування і розвитку галузі зв’язку як елемента виробничої інфраструктури і інфраструктури ринку, а також ознайомлення з системою економічних показників та їх взаємозв’язком.
Завдання: Вивчення навчальної дисципліни передбачає формування у здобувачів освіти компетентностей: загальні: ЗК2. Здатність продукувати нові ідеї, проявляти ініціативність, здатність до системного мислення. фахові: ФК1. Здатність використовувати базові знання в галузі телекомунікацій та радіотехніки, необхідні до ефективної професійної діяльності. ФК3. Здатність з’ясовувати причинно-наслідкові зв’язки, аналізувати і узагальнювати інформацію для планування наукових досліджень за спеціальністю.
Результати навчання: У результаті вивчення модуля студент повинен: - мати знання щодо місця, особливостей зв’язку і його ролі в інформатизації суспільства; понять сучасного менеджменту; основ планування в галузі; складу і використання виробничих фондів зв’язку; складу послуг зв’язку і методики їх розрахунку; основ організації праці і заробітної плати; собівартості послуг зв’язку; фінансів зв’язку; методики визначення ефективності виробництва, капітальних вкладень і нової техніки зв’язку; - вміння організовувати та керувати командною роботою за напрямом професійної діяльності; - вміння презентувати результати професійної діяльності.
Необхідні обов'язкові попередні та супутні навчальні дисципліни: Кореквізит: теорія побудови та протоколи інфокомунікаційних мереж, глобальна інформаційна інфраструктура
Короткий зміст навчальної програми: Вивчення дисципліни «Економіка і управління підприємством» сприятиме формуванню та засвоєнню глибоких знань у студентів щодо: особливостей галузі зв’язку, її структури, понять капітальних та експлуатаційних витрат, основних фондів та оборотних засобів, форм, систем оплати праці, формування собівартості послуг зв’язку, прогнозуванню доходів та прибутків підприємств та оцінювання ефективності реалізації проектів у сфері телекомунікацій
Опис: Тема 1. Підприємство як суб'єкт господарювання. Тема 2. Управління діяльністю підприємства Тема 3. Основні засоби та оборотні фонди підприємства. Тема 4. Персонал підприємства та ефективність його функціонування. Тема 5. Витрати та собівартість продукції Тема 6. Формування ціни продукції, доходів та прибутків підприємства. Тема 7. Маркетингова діяльність на підприємстві. Тема 8. Фінансово-економічні результати та ефективність діяльності.
Методи та критерії оцінювання: Поточний контроль (100%): самостійні роботи, індивідуальні завдання, усне опитування.
Критерії оцінювання результатів навчання: Разом - 100 Робота на практичних заняттях – 30 Написання письмових тестових завдань робіт – 50 Виконання та захист контрольної роботи - 20
Порядок та критерії виставляння балів та оцінок: 100–88 балів – («відмінно») виставляється за високий рівень знань (допускаються деякі неточності) навчального матеріалу компонента, що міститься в основних і додаткових рекомендованих літературних джерелах, вміння аналізувати явища, які вивчаються, у їхньому взаємозв’язку і роз витку, чітко, лаконічно, логічно, послідовно відповідати на поставлені запитання, вміння застосовувати теоретичні положення під час розв’язання практичних задач; 87–71 бал – («добре») виставляється за загалом правильне розуміння навчального матеріалу компонента, включаючи розрахунки , аргументовані відповіді на поставлені запитання, які, однак, містять певні (неістотні) недоліки, за вміння застосовувати теоретичні положення під час розв’язання практичних задач; 70 – 50 балів – («задовільно») виставляється за слабкі знання навчального матеріалу компонента, неточні або мало аргументовані відповіді, з порушенням послідовності викладення, за слабке застосування теоретичних положень під час розв’язання практичних задач; 49–26 балів – («не атестований» з можливістю повторного складання семестрового контролю) виставляється за незнання значної частини навчального матеріалу компонента, істотні помилки у відповідях на запитання, невміння застосувати теоретичні положення під час розв’язання практичних задач; 25–00 балів – («незадовільно» з обов’язковим повторним вивченням) виставляється за незнання значної частини навчального матеріалу компонента, істотні помилки у відповідях на запитання, невміння орієнтуватися під час розв’язання практичних задач, незнання основних фундаментальних положень.
Рекомендована література: 1. Грибик І.І. Економіка та управління підприємством: теорія і практика: навч. Посібн./ І.І. Грибик, Т.В. Кулініч, Н.В. Смолінська, Н.О.Шпак, В.Я. Гавран –Львів:Вид-во НУ «ЛП», 2014. – 428с. 2. Кузьмін О.Є., Мельник О.Г. Основи менеджменту: підручник. – К.: «Академвидав», 2003. – 416 с. 3. Кузьмін О.Є. та ін. Економіка інноваційного підприємства / О.Є. Кузьмін, І.Н. Пащенко, Л.І. Чернобай, А.О. Босак. Львів: Видавництво Львівської політехніки, – 2009.- 456с. 4. Планування діяльності підприємств: навчальний посібник. [видання друге, доповнене і перероблене] / Н.П. Резнік, О.О. Непочатенко, Л.В. Транченко, О.М. Транченко, Р.І. Лопатюк. – К. : КиМУ, 2014. – 448 с.
Уніфікований додаток: Національний університет «Львівська політехніка» забезпечує реалізацію права осіб з інвалідністю на здобуття вищої освіти. Інклюзивні освітні послуги надає Служба доступності до можливостей навчання «Без обмежень», метою діяльності якої є забезпечення постійного індивідуального супроводу навчального процесу студентів з інвалідністю та хронічними захворюваннями. Важливим інструментом імплементації інклюзивної освітньої політики в Університеті є Програма підвищення кваліфікації науково-педагогічних працівників та навчально-допоміжного персоналу у сфері соціальної інклюзії та інклюзивної освіти. Звертатися за адресою: вул. Карпінського, 2/4, І-й н.к., кімн. 112 E-mail: nolimits@lpnu.ua Websites: https://lpnu.ua/nolimits https://lpnu.ua/integration
Академічна доброчесність: Політика щодо академічної доброчесності учасників освітнього процесу формується на основі дотримання принципів академічної доброчесності з урахуванням норм «Положення про академічну доброчесність у Національному університеті «Львівська політехніка» (затверджене вченою радою університету від 20.06.2017 р., протокол № 35).