Безпека інформаційно-комунікаційних систем

Спеціальність: Інформаційно-комунікаційні системи
Код дисципліни: 6.126.02.E.91
Кількість кредитів: 5.00
Кафедра: Телекомунікації
Лектор: д.т.н., доц. Кирик М.І.
Семестр: 6 семестр
Форма навчання: денна
Результати навчання: Знання видів загроз інформації в інформаційно-комунікаційних системах Знання принципів конфіденційності, цілісності і доступності, даних; Розуміння тактики, методів та процедур, які використовуються кіберзлочинцями; Знання технологій, що використовуються для захисту конфіденційності та для забезпечення цілісності та високої доступності даних; Знання процесів та процедур для захисту всіх компонентів мережі; Вміння визначати атаки та їх ознаки, застосовувати контрзаходи з мережевої безпеки Вміння та навики в області керування безпекою, контролю, захисту та технологією мінімізації наслідків. Знання технологій, програмних продуктів і процедур, що використовуються для захисту конфіденційності даних та розробки політик безпеки. Володіння навиками адміністрування інформаційних систем та мереж; Знання принципів технічного обслуговування та адміністрування мережевих пристроїв. Вміння виконувати аналіз безпеки інформаційно-комунікаційної системи або мережі та усунувати можливі шляхи несанкціонованого доступу.
Необхідні обов'язкові попередні та супутні навчальні дисципліни: Основи мережних технологій Інтегрування та тестування інформаційно-комунікаційних систем Основи теорії інформації та кодування Розгортання інформаційно-комунікаційних систем
Короткий зміст навчальної програми: Перед сучасними організаціями стоїть складне завдання швидкого виявлення порушень кібербезпеки і ефективного реагування на події безпеки. Групи людей в центрах моніторингу та управління безпекою (SOC) керують системами безпеки і захищають свою організацію, своєчасно виявляючи і нейтралізуючи загрози кібербезпеки. Дисципліна «Безпека інформаційно-комунікаційних систем» має на меті підготувати студентів до початку роботи в якості аналітиків з кібербезпеки молодшого рівня в центрах моніторингу та управління безпекою та сформувати в них необхідні компетенції для роботи за фахом.
Методи та критерії оцінювання: Поточний контроль: Захист лабораторних робіт – проводиться у письмовому вигляді у форматі PDF форми. PDF форма містить відомості про студента та 5 питань, на які студент повинен дати відповіді. Кожне питання оцінюється у один бал. В результаті правильної відповіді на всі питання студент отримує 5 балів. Сума балів ділиться на поправочний коефіцієнт – 2,25. Екзаменаційний контроль складається із двох компонент: 1) письмова - – проводиться у письмовому вигляді у форматі PDF форми. PDF форма містить відомості про студента та 12 питань, на які студент повинен дати відповіді. Перші 5 питань є тестовими з однією правильною відповіддю та оцінюються у 3 бали, наступні 5 питань є тестовими з двома чи більше правильними відповідями та оцінюються у 5 балів останні два питання потребують вказання правильної відповіді та оцінюються у 5 балів. 2) усна – проводиться у формі опитування, де студент відповідно до заздалегідь затвердженого переліку питань дає відповіді на будь які п’ять питань. Кожне питання оцінюється у 2 бали.
Рекомендована література: 1. Бурячок В. Л. Інформаційний та кіберпростори: проблеми безпеки, методи та засоби боротьби. [Посібник]. / В. Л. Бурячок, С.В.Толюпа, В.В.Семко, Л.В.Бурячок, П.М.Складанний Н.В. Лукова-Чуйко/ – К. : ДУТ - КНУ, 2016. – 178 с. ISBN 978–617–7092–78–9. 2. Бурячок В.Л., Толюпа С.В., Аносов А.О., Козачок В.А., Лукова-Чуйко Н.В. Системний аналіз та прийняття рішень в інформаційній безпеці: підручник. / В.Л. Бурячок, С.В.Толюпа, А.О. Аносов, В.А.Козачок, Н.В. Лукова-Чуйко / – К.:ДУТ, 2015. – 345 с. 3. Богуш В.М., Кудін А.М. Інформаційна безпека від А до Я: 3000 термінів і понять. - К.: МОУ, 1999. - 456 с. 4. Cisco systems. Навчальні матеріали академій Сisco за курсом Сybersecurity Essentials https://www.netacad.com/courses/cybersecurity/cybersecurity-essentials/ 5. Cisco systems. Навчальні матеріали мережних академій Сisco за курсом CCNA Cybersecurity Operations https://www.netacad.com/courses/cybersecurity/cyberops-associate/ 6. Бурячок, В. Л. Інформаційна та кібербезпека: соціотехнічний аспект: підручник / [В. Л. Бурячок, В. Б. Толубко, В. О. Хорошко, С. В. Толюпа]; за заг. ред. д-ра техн. наук, професора В. Б. Толубка.— К.: ДУТ, 2015.— 288 с. 7. Основи криптографічного захисту інформації: підручник / Г.М. Гулак, В.А. Мухачов, В.О. Хорошко, Ю.Є. Яремчук = Вінниця: ВНТУ, 2011. – 199 с. ISBN 978-966-641-430-7. 8. Кузнецов О.О. Захист інформації в інформаційних системах:навч. посіб./ О.О. Кузнецов, С.П. Євсеєв, О.Г. Король.-Харків:ХНЕУ,2011.-512с. 9. Бурячок В.Л., Толюпа С.В., Аносов А.О., Козачок В.А., Лукова-Чуйко Н.В. Системний аналіз та прийняття рішень в інформаційній безпеці: підручник. / В.Л. Бурячок, С.В.Толюпа, А.О. Аносов, В.А.Козачок, Н.В. Лукова-Чуйко / – К.:ДУТ, 2015. – 345 с. ISBN № 978–966–2970–81–4.