Захист даних в інформаційно-комунікаційних системах

Спеціальність: Інформаційно-комунікаційні системи
Код дисципліни: 6.126.02.E.048
Кількість кредитів: 5.00
Кафедра: Телекомунікації
Лектор: д.т.н., доц. Кирик М.І.
Семестр: 5 семестр
Форма навчання: денна
Результати навчання: Здатність аналізувати об’єкт проектування або функціонування та його предметну область. Здатність застосовувати стандарти в області інформаційних систем та технологій при розробці функціональних профілів, побудові та інтеграції систем, продуктів, сервісів і елементів інфраструктури організації. Здатність до проектування, розробки, налагодження та вдосконалення системного, комунікаційного та програмно-апаратного забезпечення інформаційних систем та технологій, Інтернету речей (ІоТ), комп’ютерно-інтегрованих систем та системної мережної структури, управління ними. Здатність проектувати, розробляти та використовувати засоби реалізації інформаційних систем, технологій та інфокомунікацій (методичні, інформаційні, алгоритмічні, технічні, програмні та інші). Здатність використовувати сучасні інформаційні системи та технології (виробничі, підтримки прийняття рішень, інтелектуального аналізу даних та інші), методики й техніки кібербезпеки під час виконання функціональних завдань та обов’язків. Здатність вибору, проектування, розгортання, інтегрування, управління, адміністрування та супроводжування інформаційних систем, технологій та інфокомунікацій, сервісів та інфраструктури організації. Здатність застосовувати методи та засоби сучасних інформаційних технологій для проектування, розроблення та розгортання прикладних інформаційних систем в різних галузях Здатність розгортати, адмініструвати та супроводжувати інформаційні системи на основі мережних технологій та вміння розробляти технічну документацію.
Необхідні обов'язкові попередні та супутні навчальні дисципліни: Основи інформаційних технологій Вбудовані системи Операційні системи та мережеві технології Технології інформаційно-комунікаційних мереж Web-орієнтовані Інтернет технології
Короткий зміст навчальної програми: Дисципліна має на меті сформувати у студентів теоретичні та практичні знання та навички із захисту інформації в інформаційно-комунікаційних системах та мережах. Студент повинен знати основні типи та види загроз, протоколи безпеки, основні програмні та апаратні засоби захисту інформації в інформаційно-комунікаційних мережах, реалізації захисту конфіденційності інформації, здійснення захисту цілісності інформації, організації доступності інформації.
Методи та критерії оцінювання: Поточний контроль: Захист лабораторних робіт – проводиться у письмовому вигляді у форматі PDF форми. PDF форма містить відомості про студента та 5 питань, на які студент повинен дати відповіді. Кожне питання оцінюється у один бал. В результаті правильної відповіді на всі питання студент отримує 5 балів. Сума балів ділиться на поправочний коефіцієнт – 2,25. Екзаменаційний контроль складається із двох компонент: 1) письмова - – проводиться у письмовому вигляді у форматі PDF форми. PDF форма містить відомості про студента та 12 питань, на які студент повинен дати відповіді. Перші 5 питань є тестовими з однією правильною відповіддю та оцінюються у 3 бали, наступні 5 питань є тестовими з двома чи більше правильними відповідями та оцінюються у 5 балів останні два питання потребують вказання правильної відповіді та оцінюються у 5 балів. 2) усна – проводиться у формі опитування, де студент відповідно до заздалегідь затвердженого переліку питань дає відповіді на будь які п’ять питань. Кожне питання оцінюється у 2 бали.
Рекомендована література: 1. Бурячок В. Л. Інформаційний та кіберпростори: проблеми безпеки, методи та засоби боротьби. [Посібник]. / В. Л. Бурячок, С.В.Толюпа, В.В.Семко, Л.В.Бурячок, П.М.Складанний Н.В. Лукова-Чуйко/ – К. : ДУТ - КНУ, 2016. – 178 с. ISBN 978–617–7092–78–9. 2. Бурячок В.Л., Толюпа С.В., Аносов А.О., Козачок В.А., Лукова-Чуйко Н.В. Системний аналіз та прийняття рішень в інформаційній безпеці: підручник. / В.Л. Бурячок, С.В.Толюпа, А.О. Аносов, В.А.Козачок, Н.В. Лукова-Чуйко / – К.:ДУТ, 2015. – 345 с. 3. Богуш В.М., Кудін А.М. Інформаційна безпека від А до Я: 3000 термінів і понять. - К.: МОУ, 1999. - 456 с. 4. Cisco systems. Навчальні матеріали академій Сisco за курсом Сybersecurity Essentials https://www.netacad.com/courses/cybersecurity/cybersecurity-essentials/ 5. Cisco systems. Навчальні матеріали мережних академій Сisco за курсом CCNA Cybersecurity Operations https://www.netacad.com/courses/cybersecurity/cyberops-associate/ 6. Бурячок, В. Л. Інформаційна та кібербезпека: соціотехнічний аспект: підручник / [В. Л. Бурячок, В. Б. Толубко, В. О. Хорошко, С. В. Толюпа]; за заг. ред. д-ра техн. наук, професора В. Б. Толубка.— К.: ДУТ, 2015.— 288 с. 7. Кузнецов О.О. Захист інформації в інформаційних системах:навч. посіб./ О.О. Кузнецов, С.П. Євсеєв, О.Г. Король.-Харків:ХНЕУ,2011.-512с.