Розподілені інформаційно-комунікаційні мережі

Спеціальність: Інформаційно-комунікаційні системи
Код дисципліни: 6.126.02.E.052
Кількість кредитів: 6.00
Кафедра: Телекомунікації
Лектор: к.т.н. Селюченко Мар'ян
Семестр: 6 семестр
Форма навчання: денна
Результати навчання: 1. Вміння застосовувати знання в галузі інформаційної безпеки радіотехнічних та телекомунікаційних систем та мереж для планування і застосування заходів, прийняття рішень із забезпечення захисту інформації та технічних систем у сфері професійної діяльності. 2. Вміння проектувати системи та мережі у сфері професійної діяльності з використанням діючих нормативних актів та технічних стандартів. 3. Здатність володіти англійською мовою в обсязі, достатньому для здійснення професійної діяльності, написання наукових статей, читання та трактування міжнародних технічних стандартів. 4. Знання теорій та методів проектування радіотехнічних та телекомунікаційних систем і мереж в обсязі, необхідному для розв'язування спеціалізованих задач та практичних проблем у сфері професійної діяльності. 5. Вміння застосовувати методологічний базис для проведення наукових досліджень в галузі радіоелектроніки та телекомунікацій. 6. Вміння проектувати системи та мережі у сфері професійної діяльності з використанням діючих нормативних актів та технічних стандартів. 7. Здатність застосовувати знання у сфері цивільного захисту у професійній діяльності з метою мінімізації впливу надзвичайних ситуацій на функціонування радіотехнічних та телекомунікаційних систем. 8. Здатність до навчання протягом життя та постійного підвищення кваліфікації на робочому місці. 9. Вміння здійснювати адміністрування гетерогенних локальних телекомунікаційних мереж на базі стеку протоколів TCP/IP. 10. Знання основ адміністрування телекомунікаційних систем та мереж в обсязі, необхідному для здійснення професійної діяльності у сфері системного адміністрування. 11. Вміння проводити дослідження у галузі інформаційних мереж зв'язку в обсязі, достатньому для виявлення закономірностей їх поведінки та підвищення ефективності їх функціонування. 12. Знання протоколів та методів побудови інфокомунікаційних мереж в обсязі, достатньому для здійснення професійної діяльності. 13. Знання програмних платформ та технологій їх застосування для розроблення спеціалізованого програмного забезпечення інформаційних мереж зв'язку. 14. Вміння розробляти спеціалізовані програмні системи та комплекси в обсязі, достатньому для здійснення професійної діяльності. 15. Здатність планувати, розробляти та досліджувати розподілені гетерогенні сервісні системи із застосуванням елементів Cloud-технологій. 16. Знання основ системного програмування інфокомунікацій в обсязі, достатньому для розроблення та підтримки спеціалізованих програмних систем. 17. Знання протоколів та методів побудови глобальних інформаційних систем в обсязі, достатньому для здійснення професійної діяльності.
Необхідні обов'язкові попередні та супутні навчальні дисципліни: Вбудовані системи Інфокомунікаційні мережі Операційні системи Практикум з розробки програмних платформ інформаційно-комунікаційних систем
Короткий зміст навчальної програми: Дисципліна присвячена вивченню основних технологій та методів побудови розподілених сервісних систем та Cloud-технологій. Студент повинен навчитися розгортати, експлуатувати та обслуговувати розподілені сервісні системи та Cloud-технології.
Методи та критерії оцінювання: Тестування за пройденими темами (у віртуальному навчальному середовищі) (10%). Захист лабораторних робіт у вигляді опитування за оформленими звітами.(35%) Екзаменаційний контроль (55%) (письмова компонента – розширені відповіді на запитання та розв’язок задач (82%), усна компонента – опитування за переліком питань, які підлягають вивченню і виносяться на семестровий контроль (18%).
Рекомендована література: 1. Andrew S. Tanenbaum, Maarten Van Steen, "Distributed Systems: principles and paradigms" (2nd edition) 2. Coulouris et а1., Distributed Systems — Concepts and Design. 3. Chow and Johnson, Distributed Operating Systems and Algorithms 4. Mullender, Distributed Systems, 2nd ed. 5. Verissimo and Rodrigues, Distributed Systems for Systems Architects