Мережева безпека

Спеціальність: Інформаційно-комунікаційні системи
Код дисципліни: 6.126.02.E.062
Кількість кредитів: 6.00
Кафедра: Телекомунікації
Лектор: д.т.н. Кирик Мар'ян Іванович
Семестр: 7 семестр
Форма навчання: денна
Результати навчання: засвоєні особливості організації інформаційної безпеки; знання методів і засобів забезпечення комплексної системи захисту інформації; знання методів розробки і впровадження систем інформаційної безпеки; знання видів загроз інформації в інформаційно-комунікаційних системах та мережах; знання основних протоколів безпеки та принципів функціонування систем захисту; знання основних програмних та апаратних засобів захисту інформації в інформаційно-комунікаційних системах та мережах; теоретичні та практичні підходи до розроблення підсистеми інформаційної безпеки; вміння визначати причини, види, джерела і канали витоку, спотворення інформації. здійснювати аналіз безпеки інформаційно-комунікаційної системи або мережі та усувати можливі шляхи несанкціонованого доступу; здійснювати організаційні та програмні заходи щодо підвищення рівня безпеки зберігання інформації.
Необхідні обов'язкові попередні та супутні навчальні дисципліни: Безпека інформаційно-комунікаційних систем Розгортання інформаційно-комунікаційних систем Архітектура інформаційно-комунікаційних систем Інтегрування та тестування інформаційно-комунікаційних систем Проектування інформаційно-комунікаційних систем Системи керування проектами
Короткий зміст навчальної програми: Розвиток сфери телекомунікацій є одним із напрямів діяльності сучасного суспільства, що забезпечує надання широкого спектру послуг населенню та характеризується як позитивний чинник розвитку ринку інформаційно-комунікаційних мереж та систем. Людство переживає справжній бум розроблення та впровадження нових методів та технологій передачі, обробки та зберігання інформації, що обумовило глобалізацію телекомунікаційних мереж, створення єдиного світового інформаційного простору. Але стрімке розгортання інфокомунікаційних мереж нового покоління змушує принципово по-новому розглядати роль та значення захисту інформації. Вивчення навчальної дисципліни «Мережева безпека» займає важливе місце у системі підготовки бакалаврів, які, здійснюючи низку практичних вправ у професійно-орієнтованих напрямках за допомогою сучасних методів і прийомів, правильно реалізовуватимуть необхідні рішення в галузі інформаційно-комунікаційних систем та мереж, з використанням знань, одержаних на підставі вивчення загальнонаукових та професійно-орієнтованих дисциплін і здійснюватимуть їх впровадження у практичну діяльність.
Методи та критерії оцінювання: Поточний контроль: Захист лабораторних робіт – проводиться у письмовому вигляді у форматі PDF форми. PDF форма містить відомості про студента та 5 питань, на які студент повинен дати відповіді. Кожне питання оцінюється у один бал. В результаті правильної відповіді на всі питання студент отримує 5 балів. Сума балів ділиться на поправочний коефіцієнт – 2,25. Екзаменаційний контроль складається із двох компонент: 1) письмова - – проводиться у письмовому вигляді у форматі PDF форми. PDF форма містить відомості про студента та 12 питань, на які студент повинен дати відповіді. Перші 5 питань є тестовими з однією правильною відповіддю та оцінюються у 3 бали, наступні 5 питань є тестовими з двома чи більше правильними відповідями та оцінюються у 5 балів останні два питання потребують вказання правильної відповіді та оцінюються у 5 балів. 2) усна – проводиться у формі опитування, де студент відповідно до заздалегідь затвердженого переліку питань дає відповіді на будь які п’ять питань. Кожне питання оцінюється у 2 бали.
Рекомендована література: 1. Закон України "Про захист інформації в автоматизованих системах" // Відомості Верховної Ради України, 1994. - № 31. – С. 286. 2. Постанова Верховної Ради України від 16 січня 1997 року N 3/97- ВР “Про затвердження Концепції національної безпеки України” 3. Постанова Кабінету Міністрів України “Про затвердження Концепції технічного захисту інформації в Україні” від 08.10.1997 р. 4. ДСТУ 3396.0-96 Захист інформації. Технічний захист інформації. Основні положення. 5. ДСТУ 3396.1-96 Захист інформації. ТЗІ. Порядок проведення робіт. 6. ДСТУ 3396.2-96 Захист інформації. ТЗІ. Терміни та визначення. 7. Інструкція про порядок обліку, зберігання і використання документів, справ, видань та інших матеріальних носіїв інформації, які містять конфіденційну інформацію, що є власністю держави. Затверджена постановою Кабінету Міністрів України від 27.11.98. № 1893 // Офіційний вісник України, 1998. - № 48. – С. 1764. 8. Про затвердження Концепції технічного захисту інформації в Україні: Постанова... 8 жовтня 1997 р. № 1126 // ДВУ, 1997. – № 12. – С. 1714. 1 9. Бакут П.А. Информационные ресурсы – вопросы теории и практики / П.А.Бакут //Научно-техническая информация. Серия "Организация и методика информационной работы.– 2007.– №11.– С.16-23. 10. Войчишин К.С. Створення системи інформаційних ресурсів: стандартизація і сертифікація – основа інформаційної інфраструктури [Текст] / К.С.Войчишин // Інформаційні технології і системи.– 2008.– Т.5, №1-2.– С.69-83. 11. 27. Галатенко В.А. Основы информационной безопасности [Текст] / В.А.Галатенко.– М.: Интерент-ун-т информационных технологий, 2006.– 277с. 28. Герасименко В.А. Защита информации в автоматизированных системах обработки данных. В 2-х кн. – М., 1994. 29. Головань С.М. Нормативне забезпечення інформаційної безпеки / С.М. Головань, О.С. Петров, В.О. Хорошко, Д.В. Чирков, Л.М. Щербак / За ред. проф. В.О. Хорошка. – К.: ДУІКТ, 2008. – 533 с. 30. Гоноровский И.С. Радиотехнические цепи и сигналы, ч. 1 / И.С. Гоноровский. – М.: Соврадио, 1967. – 439 с. 12. Гордієнко, С. Г. Теорія та практика діяльності державних та недержавних структур із захисту інтелектуальної власності в Україні в сучасних умовах [Електронний ресурс] : курс лекцій / С. Г. Гордієнко; НТУУ «КПІ». – Електронні текстові дані (1 файл: 4,04 Мбайт). – Київ : НТУУ «КПІ», 2011. – 496 с. – Назва з екрана. Електронний ресурс: http://ela.kpi.ua/handle/123456789/17634