Алгоритмізація та програмування

Спеціальність: Інформаційно-комунікаційні системи
Код дисципліни: 6.126.01.O.001
Кількість кредитів: 6.00
Кафедра: Інформаційні системи та мережі
Лектор: к.ф.м.н., Григорович Віктор Геннадійович
Семестр: 1 семестр
Форма навчання: денна
Мета вивчення дисципліни: Формування теоретичної бази знань студентів з алгоритмізації та програмування з використанням сучасних мов програмування високого рівня, знайомство з принципами пошуку помилок в програмах і методами їх налагодження та тестування, формування практичних навичок роботи з типовими задачами програмування і методами їх рішення.
Завдання: Вивчення навчальної дисципліни передбачає формування у здобувачів освіти компетентностей: Інтегральна компетентність: Здатність розв’язувати складні спеціалізовані задачі та практичні проблеми в області інформаційних систем та технологій, або в процесі навчання, що характеризуються комплексністю та невизначеністю умов, які потребують застосування теорій та методів інформаційних технологій. Загальні компетентності: 1. Здатність до абстрактного мислення, аналізу та синтезу. 2. Здатність застосовувати знання у практичних ситуаціях. 3. Здатність до розуміння предметної області та професійної діяльності. 7. Здатність розробляти та управляти проектами. 8. Здатність оцінювати та забезпечувати якість виконуваних робіт. 10. Здатність зберігати та примножувати моральні, культурні, наукові цінності і досягнення суспільства на основі розуміння історії та закономірностей розвитку предметної області, її місця у загальній системі знань про природу і суспільство та у розвитку суспільства, техніки і технологій, використовувати різні види та форми рухової активності для активного відпочинку та ведення здорового способу життя. спеціальні (фахові, предметні) компетентності: 3. Здатність до проектування, розробки, налагодження та вдосконалення системного, комунікаційного та програмноапаратного забезпечення інформаційних систем та технологій, Інтернету речей (ІоТ), комп’ютерно-інтегрованих систем та системної мережної структури, управління ними. 4. Здатність проектувати, розробляти та використовувати засоби реалізації інформаційних систем, технологій та інфокомунікацій (методичні, інформаційні, алгоритмічні, технічні, програмні та інші). 5. Здатність оцінювати та враховувати економічні, соціальні, технологічні та екологічні фактори на всіх етапах життєвого циклу інфокомунікаційних систем. КС 13. Здатність проводити обчислювальні експерименти, порівнювати результати експериментальних даних і отриманих рішень.
Результати навчання: У результаті вивчення навчальної дисципліни здобувач освіти повинен бути здатним продемонструвати такі результати навчання: 1. Використовувати базові знання інформатики й сучасних інформаційних систем та технологій, навички програмування, технології безпечної роботи в комп'ютерних мережах, методи створення баз даних та інтернет-ресурсів, технології розроблення алгоритмів і комп’ютерних програм мовами високого рівня із застосуванням об’єктно-орієнтованого програмування для розв’язання задач проектування і використання інформаційних систем та технологій. 2. Уміння спілкуватись, включаючи усну та письмову комунікацію українською та іноземною (англійською) мовами; 3. Здатність до використання різноманітних методів сучасних інформаційних технологій для ефективного спілкування на професійному та соціальному рівнях. 4. Здатність адаптуватись до нових ситуацій та приймати відповідні рішення; 5. Здатність усвідомлювати необхідність навчання впродовж усього життя з метою поглиблення набутих та здобуття нових фахових знань; 6. Здатність відповідально ставитись до виконуваної роботи, самостійно приймати рішення, досягати поставленої мети з дотриманням вимог професійної етики; 7. Здатність демонструвати розуміння основних екологічних засад, охорони праці та безпеки життєдіяльності та їх застосування.
Необхідні обов'язкові попередні та супутні навчальні дисципліни: Супутні навчальні дисципліни: Основи інформаційних технологій Дискретна математика Наступні навчальні дисципліни: Об'єктно-орієнтоване програмування
Короткий зміст навчальної програми: Дисципліна «Алгоритмізація та програмування» призначена для підготовки сучасного висококваліфікованого фахівця в галузі комп’ютерних наук та інформаційних технологій. У дисципліні в логічній послідовності викладено основні поняття, методології та інструменти побудови алгоритмів та програмування. Дисципліна включає такі розділи: Основні поняття систем програмування. Системи контролю версій. Основні алгоритмічні конструкції та їх програмна реалізація. Стандартні структури даних та алгоритми їх опрацювання. Автоматизоване тестування програмного забезпечення. Викладення матеріалу здійснено у послідовності, що дає змогу побудувати вивчення дисципліни за зростанням складності. Усі твердження супроводжуються ілюстративними прикладами. Кожна тема закінчується набором ретельно підібраних практичних та лабораторних завдань. Практичний та лабораторний матеріал значний за обсягом (становить 40% загального обсягу дисципліни) та наближений до реальних задач спеціаліста з ІТ.
Опис: 1. Основні поняття систем програмування 2. Лінійні програми. Системи контролю версій 3. Розгалуження 4. Цикли 5. Unit-тести. Організація функцій. Рекурсія 6. Одновимірні масиви. Система типів 7. Багатовимірні масиви 8. Літерні рядки 9. Програми та модулі. Директиви препроцесора 10. Переліки, структури, об’єднання 11. Текстові файли 12. Бінарні файли
Методи та критерії оцінювання: Діагностика знань відбувається шляхом оцінювання виконаних лабораторних робіт (затримка виконання та захисту роботи без поважних причин – зменшує оцінку на 10% за кожний тиждень такої затримки), трьох контрольних робіт у формі тестових запитань та екзаменаційного контролю (письмової та усної компоненти) у формі розв’язання завдань на написання програм.
Критерії оцінювання результатів навчання: Поточний контроль - 40 Екзамен: Письмова компонента - 50 Усна компонента - 10
Порядок та критерії виставляння балів та оцінок: 100–88 балів – («відмінно») виставляється за високий рівень знань (допускаються деякі неточності) навчального матеріалу компонента, що міститься в основних і додаткових рекомендованих літературних джерелах, вміння аналізувати явища, які вивчаються, у їхньому взаємозв’язку і роз витку, чітко, лаконічно, логічно, послідовно відповідати на поставлені запитання, вміння застосовувати теоретичні положення під час розв’язання практичних задач; 87–71 бал – («добре») виставляється за загалом правильне розуміння навчального матеріалу компонента, включаючи розрахунки , аргументовані відповіді на поставлені запитання, які, однак, містять певні (неістотні) недоліки, за вміння застосовувати теоретичні положення під час розв’язання практичних задач; 70 – 50 балів – («задовільно») виставляється за слабкі знання навчального матеріалу компонента, неточні або мало аргументовані відповіді, з порушенням послідовності викладення, за слабке застосування теоретичних положень під час розв’язання практичних задач; 49–26 балів – («не атестований» з можливістю повторного складання семестрового контролю) виставляється за незнання значної частини навчального матеріалу компонента, істотні помилки у відповідях на запитання, невміння застосувати теоретичні положення під час розв’язання практичних задач; 25–00 балів – («незадовільно» з обов’язковим повторним вивченням) виставляється за незнання значної частини навчального матеріалу компонента, істотні помилки у відповідях на запитання, невміння орієнтуватися під час розв’язання практичних задач, незнання основних фундаментальних положень.
Рекомендована література: 1. Ковалюк Т. В. Алгоритмізація та програмування: підручник з грифом МОН України / Т. В. Ковалюк. – Львів: Магнолія-2006, 2013. – 400 с. 2. Павловская Т. А. С/С++. Программирование на языке высокого уровня / Т. А. Павловская. – СПб. : Питер, 2007. – 461 с. 3. Шаховська Н. Б. Алгоритми та структури даних / Н. Б. Шаховська, Р. О. Голощук. – Львів : Магнолія-2006. – 2009. – 216 с.
Уніфікований додаток: Національний університет «Львівська політехніка» забезпечує реалізацію права осіб з інвалідністю на здобуття вищої освіти. Інклюзивні освітні послуги надає Служба доступності до можливостей навчання «Без обмежень», метою діяльності якої є забезпечення постійного індивідуального супроводу навчального процесу студентів з інвалідністю та хронічними захворюваннями. Важливим інструментом імплементації інклюзивної освітньої політики в Університеті є Програма підвищення кваліфікації науково-педагогічних працівників та навчально-допоміжного персоналу у сфері соціальної інклюзії та інклюзивної освіти. Звертатися за адресою: вул. Карпінського, 2/4, І-й н.к., кімн. 112 E-mail: nolimits@lpnu.ua Websites: https://lpnu.ua/nolimits https://lpnu.ua/integration
Академічна доброчесність: Політика щодо академічної доброчесності учасників освітнього процесу формується на основі дотримання принципів академічної доброчесності з урахуванням норм «Положення про академічну доброчесність у Національному університеті «Львівська політехніка» (затверджене вченою радою університету від 20.06.2017 р., протокол № 35).