Метрологія, стандартизація та сертифікація біомедичних апаратів

Спеціальність: Біомедична інженерія (інтернет речей)
Код дисципліни: 6.163.03.E.83
Кількість кредитів: 4.00
Кафедра: Теоретична радіотехніка та радіовимірювання
Лектор: к.т.н., доцент Лазько Оксана Володимирівна
Семестр: 7 семестр
Форма навчання: денна
Результати навчання: 1. Розуміти структуру та основні завдання Державної метрологічної системи України відповідно до закону України “Про метрологію та метрологічну діяльність”; 2. Знати основні методи та засоби вимірювань в радіоелектроніці, а також в техніці зв’язку, телекомунікаційних мережах та системах, особливості їх практичного використання; 3. Володіти методами та методиками обробки результатів вимірювань і способи представлення результатів вимірювань; 4. Орієнтуватися у структурі та завданнях Державної системи стандартизації України; 5. Знати про сучасний стан міжнародного співробітництва України в галузі метрології та стандартизації. 6. На сучасному рівні проводити вимірювання параметрів і контроль електронних пристроїв з використанням нових і перспективних методів і засобів вимірювання, кваліфіковано оцінювати результати. 7. Уміння практично використовувати сучасні електронно-обчислювальні засоби.
Необхідні обов'язкові попередні та супутні навчальні дисципліни: Із курсу фізики: з розділів "Електричний струм в матеріалах провідників, напівпровідників, ізоляторах", "Основи магнетизму", "Фізика твердого тіла". Із курсу вищої математики: з розділів "Лінійна і нелінійна алгебра", "Диференціальне і інтегральне числення", "Ряди", "Диференціальні рівняння", "Основи теорії функцій комплексного змінного", "Основи теорії імовірності і математичної статистики", "Математичне моделювання". заний із супутними дисциплінами "Основи теорії кіл", "Сигнали і процеси". Знання, отримані студентами при вивченні дисципліни МС, використовуватимуться в таких дисциплінах як: "Методи генерування та формування сигналів", "Методи приймання та обробки сигналів", "Електроживлення пристроїв та систем", а також в інших спеціальних дисциплінах, що вивчаються на наступних курсах.
Короткий зміст навчальної програми: Зміст і основні завдання дисципліни. Основа метрології. Державна метрологічна система України. Вимірювані фізичні величини. Система фізичних величин та їх одиниць. Принципи та методи вимірювань фізичних величин. Засоби вимірювальної техніки, їх класифікація та призначення. Структура та параметри засобів вимірювальної техніки. Похибки вимірювань і математична обробка результатів вимірювань. Числові характеристики випадкових похибок. Закони розподілу випадкових похибок Перевірка відповідності розподілів похибок вимірювання вибраним моделям. Перевірка результатів вимірювання за критерієм Пірсона Забезпечення єдності вимірювань. Метрологічна перевірка засобів вимірювальної техніки. Засоби вимірювань в радіоелектроніці. Вимірювальні перетворювачі. Подільники напруги. Вимірювальні підсилювачі. Вимірювання струму та напруги. Вимірювання опору. Вимірювання параметрів електричних кіл на змінному струмі. Вимірювання частоти та інтервалів часу, кута зсуву фази. Електричні вимірювання неелектричних величин. Основи стандартизації. Державна система стандартизації України. Основні теоретичні положення стандартизації, об’єкти стандартизації, категорії і види стандартів. Міжнародне співробітництво України в галузі метрології та стандартизації.
Методи та критерії оцінювання: Поточний контроль (30 балів): • лабораторні роботи - 15 балів; • розрахункові роботи - 15 балів. Екзаменаційний контроль (70 балів): • письмова компонента - 60 балів; • усна компонента - 10 балів.
Рекомендована література: 1. Основи радіоелектроніки: Навч. посібник/. Бобало Ю.Я., Желяк Р.І., Кіселичник М.Д., Мандзій Б.А., Якубенко В.М. За ред. проф. Мандзія Б. А. -Львів: Вид. Нац. ун-ту “Львівська політехніка“, 2008. - 456 с. 2. Поліщук Є.С., Дорожовець М.М., Яцук В.О. Навч. посібник. Метро¬логія та вимірювальна техніка. Львів. Втд. Бескід. 2015. 3. Імпульсна і частотна діагностика коаксіальних ліній зв?язку: навч. посіб. для студ. базових напрямків ?Радіотехніка? та ?Телекомунікації? / Недоступ Л. А., Лазько О. В., Кіселичник М. Д., Бобало Ю. Я. – Львів: Вид-во Держ. ун-ту Львів. політехніка, 2000. — 48с. 4. Недоступ Л.А. Осцилографи і осцилографічні методи вимірювання. К.: ІСД ВО, 1994. 5 ДСТУ 2681-94 Метрологія. Терміни та визначення. 6. ДСТУ 3651-097. Метрологія. Одиниці фізичних величин. Міжнародна система одиниць SI. 7. Бичківський Р.В. та ін. Метрологія, стандартизація, управління якістю і сертифікація: Підручник – Львів: Вид. НУ ЛП, 2004.- 560с. 8. ДСТУ 3215-95. Метрологія. Метрологічна атестація вимірювальної техніки. Організація та порядок проведення. 9. ДСТУ 1.0-93. Державна система стандартизації України. Основні положення. 10. ДСТУ 3279-95. Стандартизація послуг. Основні положення. 11. Методичні вказівки.