Моделювання механічних полів в біомедичній інженерії

Спеціальність: Біомедична інженерія (інтернет речей)
Код дисципліни: 6.163.03.E.062
Кількість кредитів: 4.00
Кафедра: Електронні засоби інформаційно-комп'ютерних технологій
Лектор: Лозинський Василь Іванович
Семестр: 6 семестр
Форма навчання: денна
Результати навчання: - Здатність вибирати та обґрунтовувати застосування радіоелектронних компонентів при сервісному обслуговуванні медичної техніки, перевіряти експериментально працездатність виробів та визначати їх характеристики. - Знання інженерних методів розрахунку та вибору сфери застосування класичних та новітніх конструкцій деталей машин, вузлів і механізмів, що використовуються в сучасних біотехнічних та медичних апаратах і системам з урахуванням наноматеріалів; - Знання властивостей конструкційних матеріалів, використання біоматеріалів і врахування їх біосумісності.
Необхідні обов'язкові попередні та супутні навчальні дисципліни: Пререквізити: Фізика, частина 1,2. Основи матеріалознавства Кореквізити: Основи проектування біомедичної апаратури. Експлуатація біомедичних апаратів
Короткий зміст навчальної програми: У курсі вивчаються основні види механічних та акустичних впливів на БМА, математичні методи їх представлення і джерела їх виникнення; фізичні процеси, що протікають в радіоелементах, елементах конструкцій і в БМА в цілому при наявності механічних і акустичних навантажень; основні методи математичного моделювання фізико-механічних полів, що виникають в елементах конструкцій БМА; методи захисту БМА від механічних і акустичних навантажень і умови їх ефективного використання; методи розрахунку динамічних параметрів віброізольованих конструкцій БМА; експериментальні методи дослідження динамічних властивостей БМА.
Методи та критерії оцінювання: Оцінки за виконання практичних робіт та РГР виставляються на основі визначення правильності, повноти та самостійності отриманих рішень за кожне з завдань: - отримані результати правильні, повні і отримані самостійно – 100% від максимальної оцінки; - отримані результати правильні, повні і отримані зі значною допомогою та коригуванням викладача – 90% від максимальної оцінки; - отримані у роботі рішення правильні, але неповні і отримане зі значною допомогою та коригуванням викладача – 75% від максимальної оцінки; - отримані результати містить помилки, але підхід до отримання рішення та застосування інструментів отримання рішення вірні – 50% від максимальної оцінки. Залік проводиться у письмово-усній формі або у формі електронного тестування на базі ВНС Національного університету «Львівська політехніка» (письмова робота чи електронний тест оцінюються з 60 балів, усна компонента – з 10 балів). Усне опитування передбачає вибіркове опитування з різних розділів курсу та виконання простих завдань.
Рекомендована література: 1. Токарев М.Ф., Талицкий Е.Н., Фролов В.А. Механические воздействия и защита радиоэлектронной аппаратуры: Учебное пособие для вузов / Под ред. В.А.Фролова.- М.:Радио и связь, 1984.- 224 с. 2. Карпушин В.В. Виброшумы радиоаппаратуры.- М.:Радио и связь, 1977.- 320 с. 3. Каленович Н.И. и др. Механические воздействия и защита радиоэлектронных средств: Учебное пособие для вузов/ Н.И. Каленович, Е.П. Фастовец, Ю.В. Шамгин.- Минск: Вышейшая школа, 1989.- 244 с. 4. Коненков Ю.Н., Давтян М.Д. Случайные механические процессы в оборудовании машин.- М.: Машиностроение, 1987.- 272 с.