Системи відображення в медичній техніці

Спеціальність: Біомедична інженерія (інтернет речей)
Код дисципліни: 6.163.03.E.084
Кількість кредитів: 6.00
Кафедра: Електронні засоби інформаційно-комп'ютерних технологій
Лектор: Лебідь Соломія Юріївна
Семестр: 7 семестр
Форма навчання: денна
Результати навчання: Знання основ побудови сучасних комп’ютеризованих приладів та персональних комп’ютерів, прийомів проєктування та програмування, в тому числі пристроїв телемедицини та інтернету речей. Обізнаність з елементами інженерної графіки, застосовуванням сучасних комп’ютерних програмних засобів виконання і редагування зображень і креслень для підготовки технічної документації. Уміння організувати вимірювання електричних, магнітних і неелектричних величин та оцінки їх точності при контролі якості і сертифікації медичного обладнання.
Необхідні обов'язкові попередні та супутні навчальні дисципліни: Фізика Біологія Медичні прилади та системи Основи моделювання біотехнічних систем Основи матеріалознавства Основи проєктування біомедичної апаратури Нанотехнології в медицині та біології
Короткий зміст навчальної програми: Метою вивчення дисципліни “Системи відображення в медичній техніці” є основні принципи, методи, алгоритми та програмні засоби, що використовуються в системах медичної візуалізації, ознайомлення студентів навчального рівня спеціалістів з основними принципами побудови та функціонування систем медичної візуалізації. Задачею дисципліни є формування у студентів здатностей (компетенцій), знань, умінь і навичок як з використання, так і проєктування систем візуалізації, їх складових елементів і частин, а саме: • знати та розуміти структурні та функціональні схеми медичних систем візуалізації; • здатності оцінювати основні технічні параметри та характеристики приладів; • здатності розробляти конструкції як окремих вузлів, так і приладів в цілому; • здатності грамотно взаємно узгоджувати елементи медичних систем візуалізації; • здатності користуватися спеціальною технічною літературою та прикладними програмами тощо.
Методи та критерії оцінювання: Поточний контроль: письмові звіти з лабораторних робіт, усне опитування, контрольні роботи – 40 балів (40%). Підсумковий контроль: контрольний захід екзамен, письмово-усна форма – 60 балів (60%).
Рекомендована література: Мельник Р.А. Алгоритми та методи опрацювання зображень: навч. Посібник — Львів: Вид. Львівської Політехніки, 2017. — 220 с. Рашкевич Ю. М. та ін. Нейроподібні методи, алгоритми та структури обробки сигналів і зображень у реальному часі Монографія / Ю. М. Рашкевич, Р. О. Ткаченко, І. Г. Цмоць, Д. Д. Пелешко. Львів: Видавництво Львівської політехніки, 2014. 256 с. Федьків С.В. Магнітно-резонансна томографія в кардіології: інформаційно-методичний посібник / С.В.Федьків; під ред.: В.М.Коваленка, В.М.Корнацького.— К., 2013.— 60 с.: табл., іл. Злепко С. М., Коваль Л. Г., Гаврілова Н. М., Тимчик І.С. Медична апаратура спеціального призначення. Навчальний посібник. Вінниця, ВНТУ, 2010. 158 с. Злепко С.М., Павлов С.В., Коваль Л.Г., Тимчик І.С. Основи біомедичного радіоелектронного апаратобудування. Вінниця : УНІВЕРСУМ-Вінниця, 2008. – 154 с. Стеценко Г.С., Пенішкевич Я.І та інш. «Медична техніка», -Луцьк: “Надстир’я , 2002, -320 с.