Вища математика, частина 1

Спеціальність: Електроніка
Код дисципліни: 6.171.00.O.2
Кількість кредитів: 8.00
Кафедра: Вища математика
Лектор: Коляса Любов Іванівна
Семестр: 1 семестр
Форма навчання: денна
Результати навчання: Внаслідок вивчення навчальної дисципліни студент повинен бути здатним продемонструвати такі результати навчання: 1. Виконувати дії над матрицями та векторами; знаходити розв'язки систем лінійних алгебраїчних рівнянь; розпізнавати типи ліній та вміти зображувати їх в декартовій системі координат 2. Обчислювати границі функцій та досліджувати функції на неперервність. 3. Знаходити похідні функції однієї змінної. 4. Знаходити невизначені інтеграли. Обчислювати визначені інтеграли та їх застосовувати. 5. Знаходити частинні похідні функцій багатьох змінних та досліджувати функції багатьох змінних на екстремум. Результати навчання даної дисципліни деталізують такі програмні результати навчання: 1. Уміння продемонструвати знання математичного аналізу в радіотехніці при розробці нових складних радіотехнічних пристроїв та телекомунікаційних систем і вибір оптимального рішення; 2. Знаходження основних відомостей про засоби конструювання та технологічні процеси створення засобів телекомунікації та радіотехніки; 3. Використання набутих знань для раціонального використання природних та технічних умов під час виробничої діяльності; 4. Застосування фізико-математичного апарату для аналізу процесів у телекомунікаційних та радіотехнічних пристроях і системах; 5. Застосування математичних знань у процесі розв’язання професійних задач, побудови математичних моделей; 6. Застосування спеціальних знань з математики та сучасних інформаційних технологій при розв’язанні професійних задач; 7. Узагальнення результатів та формулювання висновків щодо проведених досліджень з метою публікації їх у фахових виданнях.
Необхідні обов'язкові попередні та супутні навчальні дисципліни: - Елементарна математика; - Фізика; - Інформатика; - Функції комплексної змінної та операційне числення; - Програмування програмно-апаратних засобів
Короткий зміст навчальної програми: Навчальна дисципліна «Вища математика, ч.1» складається з розділів "Матриці та визначники", "Системи лінійних рівнянь"; "Елементи векторної алгебри"; "Аналітична геометрія на площині", «Диференціальне та інтегральне числення функції однієї змінної» і «Числові та функціональні ряди». У першому розділі розглядаються наступні теми: «Поняття функцій однієї змінної», «Границі. Дослідження на неперервність функції», «Обчислення похідних та повне дослідження функцій», «Знаходження невизначених інтегралів», «Обчислення визначених інтегралів та їх застосування». Другий розділ складається з тем «Достатні ознаки збіжності числових рядів», «Області збіжності степеневих рядів», «Тригонометричний ряд Фур’є».
Методи та критерії оцінювання: Діагностика знань студентів проводиться за допомогою усного опитування на практичних заняттях, контрольних та самостійних робіт у віртуальному навчальному середовищі, термінологічних диктантів, індивідуальних розрахунково-графічних робіт. Поточний контроль - 30 балів; Екзаменаційний контроль - 70 балів; Разом за дисципліну - 100 балів.
Рекомендована література: 1. Математичний аналіз: Навчальний посібник. – Ч.1. – / під ред. Ю.К.Рудавського. – Львів: Видавництво Національного університету “ЛП”, 2003. – 404 с. 2. Математичний аналіз: Навчальний посібник. / Ю.К.Рудавський, Г.В.Понеділок, І.О.Бобик, О.З.Ватаманюк, Х.Т.Дрогомирецька, О.М.Рибицька, О.З.Слюсарчук.– Львів: Видавництво Національного університету “ЛП”, 2002.– 308 с. 3. Збірник задач з математичного аналізу. Ч.1.– / під ред. Ю.К.Рудавського.– Львів: Видавництво Національного університету “ЛП”, 2001.– 326 с. 4. Коломієць В.О. та ін. Збірник задач з математичного аналізу. Част. 1, Львів, НУ “ЛП”, 2001.