Формування та оброблення сигналів у телекомунікаційних системах та мережах

Спеціальність: Телекомунікації та радіотехніка
Код дисципліни: 6.172.08.E.195
Кількість кредитів: 5.00
Кафедра: Теоретична радіотехніка та радіовимірювання
Лектор: Професор, д.т.н. Горбатий Іван Володимирович
Семестр: 8 семестр
Форма навчання: денна
Результати навчання: Результати навчання цієї дисципліни деталізують такі програмні результати навчання: 1. Підготовлений фахівець повинен знати: - наукові й математичні принципи, що лежать в основі телекомунікацій та радіотехніки; - методи аналізу процесів, що відбуваються в телекомунікаційних та радіотехнічних системах; - основні поняття та визначення в галузі формування та оброблення сигналів у телекомунікаційних системах та мережах; - методи формування та оброблення модульованих сигналів; - методи формування та оброблення коригуючих кодів; - методи ущільнення/розділення сигналів; - методи передавання даних із керуючим зворотним зв’язком. 2. Підготовлений фахівець повинен уміти: - застосовувати знання і розуміння методів формування та оброблення сигналів для розв’язування задач синтезу та аналізу телекомунікаційних систем та мереж; - аналізувати та виконувати оцінку ефективності методів формування та оброблення сигналів, застосованих при побудові телекомунікаційних систем та мереж.
Необхідні обов'язкові попередні та супутні навчальні дисципліни: Теорія сигналів; Методи генерування та формування сигналів; Теорія електричного зв’язку; Технології та протоколи телекомунікаційних систем та мереж.
Короткий зміст навчальної програми: Дисципліна призначена для ознайомлення студентів з основними поняттями та визначеннями в галузі формування та оброблення сигналів у телекомунікаційних системах та мережах. Описано основні методи формування та оброблення сигналів у телекомунікаційних системах та мережах. Розглянуто принципи побудови засобів для формування та оброблення сигналів у телекомунікаційних системах та мережах.
Методи та критерії оцінювання: Поточний контроль результатів навчання студентів здійснюють на лабораторних заняттях шляхом перевірки виконання індивідуальних лабораторних завдань. Семестровий контроль здійснюють шляхом перевірки індивідуальних письмових робіт, виконаних згідно з розкладом семестрового контролю. Критерії оцінювання результатів навчання студентів: Поточний контроль: 30 балів (лабораторні роботи); Екзаменаційний контроль: 70 балів.
Рекомендована література: 1. Горбатий І.В. Телекомунікаційні системи та мережі. Принципи функціонування, технології та протоколи : навчальний посібник / І.В. Горбатий, А.П. Бондарєв. – Львів : Видавництво Львівської політехніки, 2016. – 336 с. 2. Скляр Б. Цифровая связь. Теоретические основы и практическое применение : [пер. с англ.] / Б. Скляр. – 2-е изд., испр. – М. : Издательский дом “Вильямс”, 2004. – 1104 с. : ил. 3. Прокис Дж. Цифровая связь : [пер. с англ.] / Дж. Прокис ; под ред. Д.Д. Кловского. – М. : Радио и связь, 2000. – 800 с. : ил. 4. Воробієнко П.П. Телекомунікаційні та інформаційні мережі : підручник [для вищих навчальних закладів] / П.П. Воробієнко, Л.А, Нікітюк, П.І. Резніченко. – К. : САММІТ-Книга, 2010. – 708 с. : іл. 5. Бондарєв А.П. Пристрої цифрових систем стільникового зв’язку : навчальний посібник / А.П. Бондарєв, Б.А. Мандзій, С.В. Давіденко. – Львів : Видавництво національного університету “Львівська політехніка”, 2011. – 222 с.