Програмні засоби інформаційно-комп'ютерних технологій

Спеціальність: Телекомунікації та радіотехніка
Код дисципліни: 6.172.05.E.134
Кількість кредитів: 4.00
Кафедра: Електронні засоби інформаційно-комп'ютерних технологій
Лектор: Лозинський Василь Іванович
Семестр: 6 семестр
Форма навчання: денна
Результати навчання: — знати різні формати подання графічної інформації та цифрові методи перетворення, які використовуються для подання графічної інформації у розглянутих графічних форматах. — знати принципи функціонування, структуру та характеристики програми Adobe Photoshop; — методологію, налагодження та експлуатації програми Adobe Photoshop; вміти аналізувати характеристики та знаходити оптимальні оброблення зображення у відповідності із заданими критеріями; — розуміти особливості та характер процесів, що протікають при реалізації відповідних програмних процедур у програмному середовищі Adobe Photoshop.
Необхідні обов'язкові попередні та супутні навчальні дисципліни: Пререквізити: 1. Програмування ч. 1 (за професійним спрямуванням) 2. Інформатика (за професійним спрямуванням), частина 2 Кореквізити: 1. Цифрова обробка сигналів
Короткий зміст навчальної програми: В курсі вивчаються основні програмні засоби оброблення зображення, їх принципи функціонування, інсталяції, налагодження, експлуатації, на основі мікропроцесорної техніки з врахуванням задач, що ставляться перед розробниками та користувачами в галузі інформаційних технологій та оброблення зображення.
Методи та критерії оцінювання: Оцінки за виконання лабораторних робіт виставляються на основі визначення правильності, повноти та самостійності отриманих рішень за кожне з завдань: - отримані результати правильні, повні і отримані самостійно – 100% від максимальної оцінки; - отримані результати правильні, повні і отримані зі значною допомогою та коригуванням викладача – 90% від максимальної оцінки; - отримані у роботі рішення правильні, але неповні і отримане зі значною допомогою та коригуванням викладача – 75% від максимальної оцінки; - отримані результати містить помилки, але підхід до отримання рішення та застосування інструментів отримання рішення вірні – 50% від максимальної оцінки. Екзамен проводиться у письмово-усній формі або у формі електронного тестування на базі ВНС Національного університету «Львівська політехніка» (письмова робота чи електронний тест оцінюються з 60 балів, усна компонента – з 10 балів). Усне опитування передбачає вибіркове опитування з різних розділів курсу та виконання простих завдань.
Рекомендована література: 1. Кевін Л. Мосс. Photoshop та цифрова фотографія для «чайників» — М. : Діалектика, 2006. — С. 336. — ISBN 0-7645-9580-6. 2. Adobe Photoshop 7.0. Официальный учебный курс. Триумф, 2003. 3. Блатнер Д., Фрезер Б. Adobe Photoshop 7. Искусство допечатной подготовки Издательство: ДиаСофт, 2003. 4. Дик Мак-Клэланд (Deke McKleland) Photoshop 7. Библия Пользователя (Photoshop 7 Bible) – К.: Компьютерное издательство „Диалектика”, 2004 – 923 с. 5. Дик Мак-Клелланд, Барбара Обермайер. Photoshop 7 для «чайников» – Диалектика, 2002. 6. Барри Хейнз, Уэнди Крамплер (Berry Heinz, Wendy Crumpler) Художевеные приемы работы в Photoshop – Willey Publishing, Inc,; К: Компьютерное издательство „Диалектика”, 2004 – 456 с. 7. Кэтрин Айсманн. Ретуширование и обработка изображений в Photoshop Издательство: Вильямс, 2003. 8. Маргулис Д. Photoshop 6 для профессионалов: классическое руководство по цветокоррекциию 0 РТВ-Медиа, 2001