Пристрої генерування і формування сигналів

Спеціальність: Телекомунікації та радіотехніка
Код дисципліни: 6.172.00.O.066
Кількість кредитів: 5.00
Кафедра: Радіоелектронні пристрої та системи
Лектор: ст. викл. Кузик Андрій Остапович
Семестр: 6 семестр
Форма навчання: денна
Результати навчання: У результаті вивчення модуля студент повинен: • знати фізичні принципи генерування та формування радіосигналів, технічні характеристики та елементну базу генераторних, підсилювальних і модуляційних пристроїв різних частотних діапазонів; • знати досягнення вітчизняної та світової науки і техніки в області розроблення та виробництва радіоелектронного обладнання; • уміти застосовувати методи підвищення енергетичних і якісних показників пристроїв генерування та формування сигналів; • володіти методами проектування пристроїв генерування та формування радіосигналів; • володіти методами проведення апаратного макетування, аналітичних та експериментальних робіт і досліджень для діагностики та оцінки стану пристроїв генерування та формування сигналів з використанням необхідних методів і засобів контролю та аналізу.
Необхідні обов'язкові попередні та супутні навчальні дисципліни: Пререквізити: Основи теорії кіл. Аналогова схемотехніка. Сигнали в ІС. Електродинаміка та поширення радіохвиль. Передавання сигналів в ІС. Антенно-фідерні пристрої. Кореквізити: Системи радіомовлення і телебачення.
Короткий зміст навчальної програми: Теорія роботи підсилювачів принципи побудови схем підсилювачів потужності та помножувачів частоти ВЧ та НВЧ коливань; основні принципи узгодження, фільтрації та побудови схем складання потужності. Теорія та схемотехніка пристроїв генерування коливань і синтезаторів частоти ВЧ та НВЧ коливань. Методи та пристрої формування радіо- та оптичних сигналів з аналоговими і цифровими видами модуляції. Застосування формувачів радіосигналів в сучасних інфокомунікаційних та радіоелектронних системах різного призначення.
Методи та критерії оцінювання: • Поточний контроль (40 %): письмові звіти з лабораторних робіт (15 %), тести (15 %), практичні завдання (10 %). • Заліковий контроль (60 %, письмово-усна форма).
Рекомендована література: 1. Кузик А.О. Електронний навчальний посібник «Пристрої генерування і формування сигналів» [Електронний ресурс]. URL: http:// https://vns.lpnu.ua/course/view.php?id=12964/ (дата звернення: 13.06.22). 2. Пристрої генерування і формування сигналів.. Конспект лекцій. Kузик А.О. 3. Grebennikov A. RF and Microwave Transmitter Design. Wiley Inc., Publ., 2011. – 816 p. 4. Richard C. Li. RF Circuit Design. Wiley Inc., Publ., 2009 – 827 p. 5. Bowick C. RF Circuit Design, 2nd Edition. 2007 – 256 p. 6. Радиопередающие устройства. Учебник для вузов / В. В. Шахгильдян, В, Б. Козырев, А. А. Ляховкин и др.; Под ред. В. В. Шахгильдяна. – 3-е изд. перераб. и доп. – М.: Радио и связь, 2003. – 560 с.: ил. 7. Ворона В. А. Радиопередающие устройства. Основы теории и расчета. М.: Горячая Линия - Телеком, 2007 – 386 с.