Методи приймання та обробки сигналів радіозв'язку і телебачення

Спеціальність: Телекомунікації та радіотехніка
Код дисципліни: 6.172.03.E.105
Кількість кредитів: 4.00
Кафедра: Радіоелектронні пристрої та системи
Лектор: Проць Роман Володимирович к.т.н. доцент
Семестр: 7 семестр
Форма навчання: денна
Результати навчання: У результаті вивчення модуля студенти повинні знати: 2.1 Набуття знань та вмінь у галузі основних методів приймання і обробки сигналів; 2.2 Засвоєння знань реалізації пристроїв приймання та обробки сигналів у радіотехнічних системах; 2.3 Уміння застосовувати методи підвищення якісних показників радіотехнічних систем; 2.4 Засвоєння сучасних методів проектування основних вузлів систем приймання радіосигналів; 2.5 Засвоєння методів та навичок експериментального дослідження технічних характеристик пристроїв і вузлів радіотехнічних систем. Вміти вибирати компоненти та засоби електронної техніки для виконання заданих функцій; мати здатність до розрахунку та проектування структури і пристроїв ППОС, уміти проводити випробовування, експериментальні та теоретичні дослідження характеристик компонентів та вузлів пристроїв ППОС, формулювати вимоги до контролю якості та експлуатаційних параметрів пристроїв ППОС.
Необхідні обов'язкові попередні та супутні навчальні дисципліни: 3. Необхідні обов’язкові попередні та супутні модулі: - Попередні навчальні дисципліни: Методи генерування і формування сигналів, Основи схемотехніки, Електродинаміка та поширення радіохвиль та електроніка, аналогова схемотехніка; - Супутні і наступні навчальні дисципліни: Основи теорії радіотехнічних систем, Цифрові методи реалізації радіотехнічних систем, Цифрова обробка сигналів.
Короткий зміст навчальної програми: В процесі викладання дисципліни розглядаються основні методи приймання, перетворення та виділення інформації в процесі приймання і обробки сигналів з аналоговою та цифровою модуляцією; способи виділення заданої смуги інформаційного сигналу; методи переносу спектру сигналу; детектування сигналів з різними видами аналогової, імпульсної і цифрової модуляції; вивчення впливу радіозавад і методів зменшення їх дії на прийнятий сигнал, вивчення методів оптимального приймання радіосигналів.
Методи та критерії оцінювання: Методи і критерії оцінювання: - поточний контроль (15%): - письмові звіти з лабораторних робіт, усне опитування(15%): - підсумковий контроль (70%, екзамени, тестування)
Рекомендована література: Рекомендована література: 1. Справочник по учебному проектированию приемно-усилительных устройств /Белкин М.К. и др. –К.: Вища школа, 1988. 2. Проектирование радиоприемных устройств. / Сиверс А.П. –М: Сов. Радио, 1976. 3. Методичні вказівки до курсового проектування з дисципліни “Пристрої приймання та обробки сигналів”. ДУ”ЛП”, 1995. 4. Ю.В. Марков, А.С. Боков. Проектирование устройств приема и обработки сигналов. Екатеринобург, изд. Уральского университета, 2015. 5. Сборник задач и упражнений по курсу «Радиоприемные устройства». Под ред. Сифорова В.М. – М.: Радио и связь, 1984. 6. Справочник по учебному проектированию приемно-усилительных устройств /Белкин М.К. и др. –К.: Вища школа, 1988.. 12. Форми та методи навчання: лекції, лабораторні заняття, практичні заняття, самостійна робота.