Антенно-фідерні пристрої

Спеціальність: Телекомунікації та радіотехніка
Код дисципліни: 6.172.00.O.055
Кількість кредитів: 4.00
Кафедра: Радіоелектронні пристрої та системи
Лектор: д.т.н., проф. Прудиус Іван Никифорович
Семестр: 5 семестр
Форма навчання: заочна
Результати навчання: У результаті вивчення модуля студент повинен знати: - особливості та властивості хвиль НВЧ діапазону та їх використання у радіотехнічних та телекомунікаційних системах (РТС і ТКС); - основи теорії випромінювання і приймання радіохвиль антенами РТС і ТКС; - основні характеристики і параметри антен різних діапазонів хвиль; - особливості формування поля окремими елементами випромінювання, лінійними решітками та плоскими розкривами; - методи та принципи побудови антен різних діапазонів хвиль та антенних решіток; - методи аналізу та синтезу НВЧ пристроїв, фідерних трактів, їх конструкції та принципи роботи. Вміти: - проектувати окремі НВЧ пристрої та антени; - створювати антенно-фідерні тракти та антенні решітки (скануючі, багатопроменеві тощо) - проводити експериментальні дослідження по вимірюванню окремих параметрів елементів і трактів НВЧ, антен і антенних систем; - забезпечувати вимоги електромагнітної сумісності РТС і ТКС.
Необхідні обов'язкові попередні та супутні навчальні дисципліни: - лінійної алгебри та функцій комплексного числення з математики; - електромагнітних хвиль з фізики; - теорії поля, електродинаміки та поширення радіохвиль; - теорії кіл і сигналів
Короткий зміст навчальної програми: Особливості і основні властивості НВЧ діапазону хвиль. Поняття радіотехнічної та телекомунікаційної систем і роль в них антен та фідерного тракту. Лінії передачі електромагнітних хвиль, їх основні параметри та режими роботи. Принципи узгодження антенно-фідерних трактів. Застосування теорії мереж до аналізу і синтезу НВЧ пристроїв і трактів. Елементи, вузли і пристрої антенно-фідерних трактів. Основні електродинамічні принципи в теорії антен. Основні характеристики і параметри антен. Елементарні електричний і магнітний випромінювач. Теорія випромінювання лінійного випромінювача та принципи побудови лінійних антенних решіток. Теорія апертурних антен, їх типи. Скануючі антенні решітки (АР), методи сканування. Синтез та оптимізація антен. Особливості побудови антен для систем мобільного та глобального зв’язку, систем наземних транспортних та літальних апаратів, радіорелейного зв’язку, систем моніторингу. Вимірювання параметрів антен.
Методи та критерії оцінювання: - поточний контроль: письмові звіти з лабораторних робіт, усне опитування - 30; - підсумковий контроль (екзамен) - 70.
Рекомендована література: 1. Антени та пристрої надвисоких частот: підручник. для вузів. /Л.Я. Ільницький, О.Я. Савченко, Л.В. Сібрук. – Київ, 2003. – 495 с. 2. Прудиус І.Н. Основи антенної техніки: посібник / І.Н. Прудиус. – Львів, 2000. – 220 с. 3.Микроволновые устройства телекоммуникационных систем.- т. 1. Распространение радиоволн. Антенные и частотно-избирательные устройства. / М.З. Згуровский, М.Е. Ильченко, С.А. Кравчук и др. – Киев, 2003. – 454 с. 4. Антенні пристрої засобів зв’язку: навч. посібник / А.П. Заїкін, О.О. Зеленський, О.В. Троцький та ін. –Харків, 2003. – 523 с.