Програмні засоби інформаційно-комп'ютерних технологій

Спеціальність: Телекомунікації та радіотехніка
Код дисципліни: 6.172.05.E.109
Кількість кредитів: 4.00
Кафедра: Електронні засоби інформаційно-комп'ютерних технологій
Лектор: Лозинський Василь Іванович
Семестр: 6 семестр
Форма навчання: денна
Мета вивчення дисципліни: Мета — показати студентам основні програмні засоби оброблення зображення, їх принципи функціонування, інсталяції, налагодження, експлуатації на основі мікропроцесорної техніки з врахуванням задач, що ставляться перед розробниками та користувачами в галузі інформаційних технологій та оброблення зображення.
Завдання: загальні компетентності: - ЗК-2. Здатність застосовувати знання у практичних ситуаціях. - ЗК-7. Здатність вчитися і оволодівати сучасними знаннями. - ЗК-8. Вміння виявляти, ставити та вирішувати проблеми. - ЗК-13. Здатність до системного мислення. - ЗК-14. Здатність до системного мислення. фахові компетентності: - ФК-3. Здатність використовувати базові методи, способи та засоби отримання, передавання, обробки та зберігання інформації. - ФК-4. Здатність здійснювати комп'ютерне моделювання пристроїв, систем і процесів 3 використанням універсальних пакетів прикладних програм.
Результати навчання: — знати різні формати подання графічної інформації та цифрові методи перетворення, які використовуються для подання графічної інформації у розглянутих графічних форматах. — знати принципи функціонування, структуру та характеристики програми Adobe Photoshop; — методологію, налагодження та експлуатації програми Adobe Photoshop; вміти аналізувати характеристики та знаходити оптимальні оброблення зображення у відповідності із заданими критеріями; — розуміти особливості та характер процесів, що протікають при реалізації відповідних програмних процедур у програмному середовищі Adobe Photoshop.
Необхідні обов'язкові попередні та супутні навчальні дисципліни: Пререквізити: 1. Програмування ч. 1 (за професійним спрямуванням) 2. Інформатика (за професійним спрямуванням), частина 2 Кореквізити: 1. Цифрова обробка сигналів
Короткий зміст навчальної програми: В курсі вивчаються основні програмні засоби оброблення зображення, їх принципи функціонування, інсталяції, налагодження, експлуатації, на основі мікропроцесорної техніки з врахуванням задач, що ставляться перед розробниками та користувачами в галузі інформаційних технологій та оброблення зображення.
Опис: Мета і завдання дисципліни Палітри програми Adobe Photoshop Мірило демонстрації зображення програми Adobe Photoshop Інструменти ретушування програми Adobe Photoshop Маски і канали програми Adobe Photoshop Шари програми Adobe Photoshop Робота з контурами у програмі Adobe Photoshop Текст у програмі Adobe Photoshop Фільтри у програмі Adobe Photoshop Згладжування і розтушовування у програмі Adobe Photoshop Налаштування програми Adobe Photoshop Формати подання графічної документації та методи їх компресії. Загальна інформація. Формат GIF Метод стискування LZW Формат JPEG Метод стискування Хаффмана Формат PNG Формат TIFF Формат Adobe PostScript Формат EPS Формат PDF Метод стискування CCITT Формат Scitex CT Формат Adobe Photoshop Document Формат Adobe Illustrator Document Формат WMF (Windows Metafile) Формат BMP Формат RTF
Методи та критерії оцінювання: Оцінки за виконання лабораторних робіт виставляються на основі визначення правильності, повноти та самостійності отриманих рішень за кожне з завдань: - отримані результати правильні, повні і отримані самостійно – 100% від максимальної оцінки; - отримані результати правильні, повні і отримані зі значною допомогою та коригуванням викладача – 90% від максимальної оцінки; - отримані у роботі рішення правильні, але неповні і отримане зі значною допомогою та коригуванням викладача – 75% від максимальної оцінки; - отримані результати містить помилки, але підхід до отримання рішення та застосування інструментів отримання рішення вірні – 50% від максимальної оцінки. Екзамен проводиться у письмово-усній формі або у формі електронного тестування на базі ВНС Національного університету «Львівська політехніка» (письмова робота чи електронний тест оцінюються з 60 балів, усна компонента – з 10 балів). Усне опитування передбачає вибіркове опитування з різних розділів курсу та виконання простих завдань.
Критерії оцінювання результатів навчання: Поточний контроль (ПК): Форма поточного контролю та максимальні бали за виконання - захист лабораторної роботи — 3,75 бали; Разом за ПК - 30 балів. Екзаменаційний контроль: Письмова компонента, тестування у ВНС - 60 балів; Усна компонента - 10 балів; Разом за дисципліну - 100 балів.
Порядок та критерії виставляння балів та оцінок: 100–88 балів – («відмінно») виставляється за високий рівень знань (допускаються деякі неточності) навчального матеріалу компонента, що міститься в основних і додаткових рекомендованих літературних джерелах, вміння аналізувати явища, які вивчаються, у їхньому взаємозв’язку і роз витку, чітко, лаконічно, логічно, послідовно відповідати на поставлені запитання, вміння застосовувати теоретичні положення під час розв’язання практичних задач; 87–71 бал – («добре») виставляється за загалом правильне розуміння навчального матеріалу компонента, включаючи розрахунки , аргументовані відповіді на поставлені запитання, які, однак, містять певні (неістотні) недоліки, за вміння застосовувати теоретичні положення під час розв’язання практичних задач; 70 – 50 балів – («задовільно») виставляється за слабкі знання навчального матеріалу компонента, неточні або мало аргументовані відповіді, з порушенням послідовності викладення, за слабке застосування теоретичних положень під час розв’язання практичних задач; 49–26 балів – («не атестований» з можливістю повторного складання семестрового контролю) виставляється за незнання значної частини навчального матеріалу компонента, істотні помилки у відповідях на запитання, невміння застосувати теоретичні положення під час розв’язання практичних задач; 25–00 балів – («незадовільно» з обов’язковим повторним вивченням) виставляється за незнання значної частини навчального матеріалу компонента, істотні помилки у відповідях на запитання, невміння орієнтуватися під час розв’язання практичних задач, незнання основних фундаментальних положень.
Рекомендована література: 1. Кевін Л. Мосс. Photoshop та цифрова фотографія для «чайників» — М. : Діалектика, 2006. — С. 336. — ISBN 0-7645-9580-6. 2. Adobe Photoshop 7.0. Официальный учебный курс. Триумф, 2003. 3. Блатнер Д., Фрезер Б. Adobe Photoshop 7. Искусство допечатной подготовки Издательство: ДиаСофт, 2003. 4. Дик Мак-Клэланд (Deke McKleland) Photoshop 7. Библия Пользователя (Photoshop 7 Bible) – К.: Компьютерное издательство „Диалектика”, 2004 – 923 с. 5. Дик Мак-Клелланд, Барбара Обермайер. Photoshop 7 для «чайников» – Диалектика, 2002. 6. Барри Хейнз, Уэнди Крамплер (Berry Heinz, Wendy Crumpler) Художевеные приемы работы в Photoshop – Willey Publishing, Inc,; К: Компьютерное издательство „Диалектика”, 2004 – 456 с. 7. Кэтрин Айсманн. Ретуширование и обработка изображений в Photoshop Издательство: Вильямс, 2003. 8. Маргулис Д. Photoshop 6 для профессионалов: классическое руководство по цветокоррекциию 0 РТВ-Медиа, 2001
Уніфікований додаток: Національний університет «Львівська політехніка» забезпечує реалізацію права осіб з інвалідністю на здобуття вищої освіти. Інклюзивні освітні послуги надає Служба доступності до можливостей навчання «Без обмежень», метою діяльності якої є забезпечення постійного індивідуального супроводу навчального процесу студентів з інвалідністю та хронічними захворюваннями. Важливим інструментом імплементації інклюзивної освітньої політики в Університеті є Програма підвищення кваліфікації науково-педагогічних працівників та навчально-допоміжного персоналу у сфері соціальної інклюзії та інклюзивної освіти. Звертатися за адресою: вул. Карпінського, 2/4, І-й н.к., кімн. 112 E-mail: nolimits@lpnu.ua Websites: https://lpnu.ua/nolimits https://lpnu.ua/integration
Академічна доброчесність: Політика щодо академічної доброчесності учасників освітнього процесу формується на основі дотримання принципів академічної доброчесності з урахуванням норм «Положення про академічну доброчесність у Національному університеті «Львівська політехніка» (затверджене вченою радою університету від 20.06.2017 р., протокол № 35).