Основи аеродинаміки

Спеціальність: Авіоніка
Код дисципліни: 6.173.00.O.53
Кількість кредитів: 6.00
Кафедра: Електронні засоби інформаційно-комп'ютерних технологій
Лектор: Корнелія Корніївна Товстюк
Семестр: 4 семестр
Форма навчання: денна
Результати навчання: Знання основних засад аеродинаміки (моделі середовища, класифікація потоків, аеродинаміка літака). Вивчення матеріалів і конструкцій, що продовжується в широкому контексті проектуванням аерокосмічних машин та систем, а також виходить за рамки традиційної аерокосмічного значення. Розуміння основних засад охорони довкілля та споживання енергії стосовно авіоніки. Розуміння впливу людини у дослідженні та опануванні авіа простором – опанування аспектами психології пов’язаної із конструюванням та використанням аеропланів та аерокосмічних систем. Здатність проаналізувати повітряні катастрофи, пов’язані із людським фактором у авіації.
Необхідні обов'язкові попередні та супутні навчальні дисципліни: Фізика (Механіка, електростатика, електродинаміка, оптика) Математичний аналіз (Диференціальне та інтегральне числення.) Диференціальні рівняння та рівняння математичної фізики (Звичайні диференціальні рівняння та рівняння в частинних похідних) Програмні засоби в інформаційних технологіях (Функціональні можливості пакетів прикладних програм комп’ютерної математики)
Короткий зміст навчальної програми: Основні засади аеродинаміки (закономірності обтікання тіла потоком, що формуються на встановленні зв'язків між силами та моментами, що діють на тіло з формою самого тіла, його орієнтацією відносно набігаючого потоку та властивостями збуреного потоку (розподіл в просторі та зміни в часі швидкостей, тиску, густини, температури). Моделі середовища(ідеальний нестисливий газ, в’язкий нестисливий газ, ідеальний стисливий газ, в’язкий стисливий газ.) Класифікація потоків (ламінарні та турбулентні потоки, відривні та безвідривні потоки). Закони збереження як основні засади математичних моделей (співвідношення другого закону Ньютона сумісно із законами збереження енергії, імпульсу та моменту імпульсу) Аеродинаміка літака (аеродинаміка крилового профілю – крило Жуковського), Матеріали та структури в авіоніці (дослідження та комп’ютерні моделі матеріалів та структур, розуміння та компонування основних композитних матеріалів, поведінка та відгук структур) Енергія та охорона довкілля в авіоніці та її потенціал для усвідомлення проблем та захисту довкілля. Людський фактор у дослідженні та опануванні авіа простором (функціонування людської психологій та взаємодія з аеросистемами та довкіллям; інтегрування людини в аеросистеми, взаємодія з машинами, природа людських помилок)
Методи та критерії оцінювання: Семестровий іспит: поточний контроль – 30 балів, тестові завдання – 30 балів, задачі – 40 балів.
Рекомендована література: 1. А. Кучерявий. Авіоніка. К.: Лань, 2016. -460 с. 2. Бессекерский В.А., Попов Е.П. Теория систем автоматического регулирования. - М.: Наука, 1975. -776 с. 3. Попов Е.П. Теория линейных систем автоматического регулирования и управления. - М.: Наука, 1989.-301 с. 4. Иващенко H.H. Автоматическое регулирование. - М.: Машиностроение, 1973. - 606 с. 5. Теория автоматического управления Ч. 1/Под ред. A.A.Воронова. - М.: Высшая школа, 1985. 6. Сборник задач по теории автоматического регулирования и управления / Под ред. В.А. Бессекерского. - М.: Наука, 1978. - 510 с.