Метрологія та стандартизація

Спеціальність: Авіоніка
Код дисципліни: 6.173.00.O.51
Кількість кредитів: 4.00
Кафедра: Теоретична радіотехніка та радіовимірювання
Лектор: Доцент, к.т.н., Лазько Оксана Володимирівна
Семестр: 4 семестр
Форма навчання: денна
Результати навчання: - Розуміти стан та перспективу розвитку предметної області. - Розробляти технічні вимоги до систем та пристроїв авіоніки; здійснювати проектування систем та пристроїв авіоніки з урахуванням вимог замовника та нормативно-технічної документації. - Оцінювати технічні і економічні характеристики прийнятих рішень для забезпечення ефективності та високої якості розробок.
Необхідні обов'язкові попередні та супутні навчальні дисципліни: Вища математика; Інформатика в авіоніці; Фізика. Основи теорії кіл; Інформаційно-вимірювальні системи в авіоніці; Надійність систем авіоніки.
Короткий зміст навчальної програми: В курсі " Метрологія та стандартизація " розглядаються основи науки "Метрологія", як теоретичної і практичної бази забезпечення точності і єдності вимірювання електричних і неелектричних фізичних величин електричними методами. Курс зорієнтований на забезпечення якості та надійності електронної апаратури на стадії проектування, виробництва та експлуатації. Вивчаються питання випробовування та оформлення нормативних документів.
Методи та критерії оцінювання: Поточний контроль на лабораторних заняттях проводиться з метою виявлення готовності здобувача освіти до занять у таких формах: вибіркове усне опитування перед початком занять; оцінка активності здобувача освіти у процесі занять, внесених пропозицій, оригінальних рішень, уточнень і визначень, доповнень попередніх відповідей і т.ін. Контрольні запитання поділяються на: а) тестові завдання – вибрати вірні відповіді; б) проблемні – створення ситуацій проблемного характеру; в) питання-репліки – виявити причинно-наслідкові зв’язки; г) ситуаційні завдання – визначити відповідь згідно певної ситуації; д) питання репродуктивного характеру – визначення практичного значення. Підсумковий контроль проводиться за результатами поточного контролю та виконання контрольної роботи.
Рекомендована література: 1.Поліщук Є.С., Дорожовець М.М., Яцук В.О. Навч. посібник. Метрологія та вимірювальна техніка. Львів. Втд. Бескід. 2015. 2. Імпульсна і частотна діагностика коаксіальних ліній зв'язку: навч. посіб. для студ. базових напрямків "Радіотехніка" та "Телекомунікації" / Недоступ Л. А., Лазько О. В., Кіселичник М. Д., Бобало Ю. Я. – Львів: Вид-во Держ. ун-ту Львів. політехніка, 2000. — 48с. 3. Недоступ Л.А. Осцилографи і осцилографічні методи вимірювання. К.: ІСД ВО, 1994. 4 ДСТУ 2681-94 Метрологія. Терміни та визначення. 5. ДСТУ 3651-097. Метрологія. Одиниці фізичних величин. Міжнародна система одиниць SI. 6. Бичківський Р.В. та ін. Метрологія, стандартизація, управління якістю і сертифікація: Підручник – Львів: Вид. НУ ЛП, 2004.- 560с. 7. ДСТУ 3215-95. Метрологія. Метрологічна атестація вимірювальної техніки. Організація та порядок проведення. 8. ДСТУ 1.0-93. Державна система стандартизації України. Основні положення. 9. ДСТУ 3279-95. Стандартизація послуг. Основні положення Електронна адреса курсу «Метрологія і стандартизація » у Віртуальному навчальному середовищі Львівської політехніки: https://vns.lpnu.ua/course/view.php?id=7579