Основи навігації та пілотажно-навігаційні комплекси

Спеціальність: Авіоніка
Код дисципліни: 6.173.00.O.61
Кількість кредитів: 6.00
Кафедра: Радіоелектронні пристрої та системи
Лектор: к.т.н., доц. Міськів Володимир-Мирон Володимирович
Семестр: 5 семестр
Форма навчання: денна
Результати навчання: Систематизовані знання з дисципліни: математичні і фізичні основи визначення координат об'єктів в тривимірному просторі; принципи побудови наземних та супутникових радіотехнічних а також інерціальних і кореляційно-екстремальних систем; структури навігаційних сигналів; похибки визначення координат;структури і параметри навігаційної бортової апаратури (і її модулів) літальних апаратів.
Необхідні обов'язкові попередні та супутні навчальні дисципліни: Пререквізити: фізика, вища математика, інформатика в авіоніці, основи програмування. Кореквізити: проектування засобів та систем авіоніки, мікропроцесори та мікропроцесорні системи в авіоніці, основи теорії кіл, інформаційно-вимірювальні системи в авіоніці.
Короткий зміст навчальної програми: Фізичні і математичні основи навігаційних визначень; системи відліку координат. Наземні та супутникові системи радіонавігації; інерціальні і кореляційно-екстремальні системи; принципи побудови і функціонування, структури та параметри навігаційних сигналів, систем і їх складових частин; похибки навігаційних визначень; структури і параметри бортових апаратур літальних апаратів.
Методи та критерії оцінювання: Поточний контроль під час виконання лабораторних робіт (30%); Екзаменаційний контроль: процедура контролю – письмова і усна складова (70%).
Рекомендована література: 1. Б.Гофман-Вілленгоф,К.Легат,М.Візер. Навігація. Основи визначення місцеположення та скеровування; Пер. з англ. за ред. Я.С. Яцківа. Львів: Львівський національний університет імені Івана Франка, 2006. 2. Системи зв'язку та навігації: навч. посібник/ В.П.Харченко, Ю.М. Барабанов, М.А. Міхалочкін.-К.: Вид-во Нац. авіац. ун-ту "НАУ-друк", 2009.