Основи інформаційних технологій і систем

Спеціальність: Авіоніка
Код дисципліни: 6.173.01.E.075
Кількість кредитів: 4.00
Кафедра: Електронні засоби інформаційно-комп'ютерних технологій
Лектор: Павлиш В.А. к.т.н., професор
Семестр: 6 семестр
Форма навчання: денна
Результати навчання: Основними результатами навчання є: 1) Знання: • сучасних інформаційних технологій і систем та перспектив їх розвитку; • процесів представлення, обробки та аналізу даних; • найважливіших принципів, підходів та методів моделювання предметної області; • процесів організації інформаційного обміну та розподіленої обробки даних в інформаційно-обчислювальних мережах. 2) Навички системного підходу та побудови моделей предметної області. 3) Розуміння основ організації інформаційного обміну в інформаційно-обчислювальних мережах та технологій розподіленої обробки даних. 4) Розуміння сутності і значення інформації в розвитку сучасного інформаційного суспільства. 5) Вміння: • здійснювати пошук та аналізувати інформацію з різних джерел; • вчитися і оволодівати сучасними знаннями; • системно мислити.
Необхідні обов'язкові попередні та супутні навчальні дисципліни: Інформаційно-вимірювальні системи авіоніки, Основи навігації та пілотажно-навігаційні комплекси, Проектування засобів та систем, Технічне діагностування авіоніки, Авіаційна безпека
Короткий зміст навчальної програми: У курсі розглянуто широке коло питань, що стосуються технологій формування і управління роботою з даними й інформацією у різних сферах діяльності. Наведено класифікацію інформаційних технологій і систем, розглянуто підходи та засоби моделювання предметної області, даних та знань під час їх створення, описані базові інформаційні технології та базові інформаційні процеси, принципи побудови та функціонування інформаційно-обчислювальних мереж, систем розосередженої обробки інформації. Описані процеси організації інформаційного обміну в інформаційно-обчислювальних мережах, глобальні концепції розвитку інформаційних технологій і систем, найважливіші сучасні інформаційні технології та перспективи їх розвитку.
Методи та критерії оцінювання: Усні і письмові опитування в процесі виконання і захисту практичних робіт та індивідуальних завдань, контрольне і поточне тестування, виконання контрольних завдань. Оцінки за виконання практичних робіт виставляються на основі визначення правильності, повноти та самостійності отриманих рішень за кожне з завдань: - отримані результати правильні, повні і отримані самостійно – 100% від максимальної оцінки; - отримані результати правильні, повні і отримані зі значною допомогою та коригуванням викладача – 90% від максимальної оцінки; - отримані у роботі рішення правильні, але неповні і отримане зі значною допомогою та коригуванням викладача – 75% від максимальної оцінки; - отримані результати містить помилки, але підхід до отримання рішення та застосування інструментів отримання рішення вірні – 50% від максимальної оцінки.
Рекомендована література: 1. Павлиш В.А., Гліненко Л.К., Шаховська Н.Б. Основи інформаційних технологій і систем : підручник. – Львів; Видавництво Львівської політехніки, 2018. – 620 с. 2. Згуровський.М.З., Коваленко І.І., Михайленко В.М. Вступ до комп’ютерних інформаційних технологій: Навч. посібник. – К.: Вид.-во Європ. ун-ту, 2002. – 265 с. 3. Наконечний А.Й., Наконечний Р.А., Павлиш В.А. Цифрова обробка сигналів. Навч. посібник. – Львів. Видавництво Львівської політехніки, 2010 – 368 с. 4. Павлиш В.А., Рибинок В.О., Смердов А.А. Основи моделювання і управління в радіотехнології: Навч.посібник - К.: УМК ВО, 1990.- 116 с. 5. Доморацький І.А.,. Павлиш В.А. Комплексна автоматизація виробництва РЕА / Ідеї, моделі, проекти / - К.: УМК В.О., 1992р.- 136с. 6. Чернавский Д.С. Синергетика и информация. – М.: Знание, 1990. – 48 с. 7. Гужва В.М. Інформаційні системи і технології на підприємствах: Навч. Посібник. – К.: КНЕУ, 2001. – 400 с.