Системи та засоби радіозв'язку в авіації

Спеціальність: Авіоніка
Код дисципліни: 6.173.01.E.077
Кількість кредитів: 5.00
Кафедра: Радіоелектронні пристрої та системи
Лектор: к.т.н., асистент Фабіровський Сергій Євгенович
Семестр: 6 семестр
Форма навчання: денна
Результати навчання: Результати навчання даної дисципліни деталізують такі програмні результати навчання: 1. Здатність продемонструвати систематичні знання сучасних методів проведення досліджень в області систем та засобів радіозв’язку в авіонці; 2. Уміння ефективно працювати як індивідуально, так і у складі команди; 3. Уміння аргументувати вибір методів розв’язування науково-прикладної задачі, критично оцінювати отримані результати та захищати прийняті рішення; 4. Здатність відповідально ставитись до виконуваної роботи та досягати поставленої мети з дотриманням вимог професійної етики; 5. Уміння самостійно виконувати експериментальні дослідження та застосовувати дослідницькі навички; 6. Уміння застосовувати системний підхід, інтегруючи знання з інших дисциплін та враховуючи нетехнічні аспекти, підчас розв’язання теоретичних та прикладних задач обраної області наукових досліджень 7. Здатність продемонструвати поглиблені знання у вибраній області досліджень.
Необхідні обов'язкові попередні та супутні навчальні дисципліни: Пререквізити: фізика, вища математика, основи теорії кіл, основи авіації, мікропроцесори та мікропроцесорні системи в авіоніці; Кореквізити: основи навігації та пілотажно-навігаційні комплекси, проектування засобів та систем авіоніки, телеметричні інформаційні системи, телекомунікаційні мережі в авіації.
Короткий зміст навчальної програми: Вивчення дисципліни дає змогу сформувати у студентів системні знання у сфері систем та засобів радіозв'язку в авіації. Для цього на базі знань та навиків, набутих при вивчені попередніх та суміжних дисциплін, студенти оволодівають сучасними методами синтезу оптимальних або квазіоптимальних пристроїв обробки радіосигналів. Вивчення дисципліни повинно привити студентам системний підхід до проектування пристроїв, що входять до складу систем та засобів радіозв'язку в авіації.
Методи та критерії оцінювання: Поточний контроль під час виконання лабораторних робіт (30%) та проходження тесті (15%); Екзаменаційний контроль: процедура контролю – письмова (45%) і усна складова (10%).
Рекомендована література: 1. Конахович Г.Ф. Системи радіозв’язку: навч. посібник, 2004. 2. Мазурков М.І., Правда В.І. та ін. Системи телекомунікацій. — Підручник для студентів ВНЗ, 2005. 3. Системи зв’язку та навігації: навч. посіб. / В.П. Харченко, Ю. М. Барабанов, М. А. Міхалочкін. – К. : Вид-во Нац. авіац. ун-ту «НАУ-друк», 2009. – 216 с. 4. System Identification Toolbox пакету MATLAB. – Режим доступу: http://www.mathworks.com/products/sysid/.