Телеметричні інформаційні системи

Спеціальність: Авіоніка
Код дисципліни: 6.173.00.O.77
Кількість кредитів: 5.00
Кафедра: Радіоелектронні пристрої та системи
Лектор: к.т.н., доц. Міськів Володимир-Мирон Володимирович
Семестр: 7 семестр
Форма навчання: денна
Результати навчання: Систематизовані знання з дисципліни:принципи побудови, структури і основні тактико-технічні параметри наземного сегменту і бортової апаратури радіотелеметричних систем. Подібності і відмінності сиcтем з частотним і часовим розділенням каналів: види модуляції, виділення синхромаркерів. Аналогові і цифрові методи передачі даних: їх похибки, завадостійкість. Стандарти IRIG-106, CCSDS, пакетні технології, завдостійке кодування,алгоритми декодування.
Необхідні обов'язкові попередні та супутні навчальні дисципліни: Пререквізити: фізика, вища математика, інформатика в авіоніці, основи програмування. Кореквізити: проектування засобів та систем авіоніки, мікропроцесори та мікропроцесорні системи в авіоніці, основи теорії кіл, інформаційно-вимірювальні системи в авіоніці, телекомунікаційні мережі в авіації.
Короткий зміст навчальної програми: Стандарти і сучасний стан розвитку радіотелеметрії. Склад,основні параметри та види модуляції в радіотелеметричних системах з частотним та часовим розділенням каналів передачі даних; синхронізація і виділення синхромаркерів; аналогові та цифрові методи передачі,показники якості та завадостійкості. Стандарти Telemetry IRIG-106, CCSDS; пакетні технології; завадостійке кодування і алгоритми декодування телеметричних даних.
Методи та критерії оцінювання: Поточний контроль під час виконання лабораторних робіт (30%); Екзаменаційний контроль: процедура контролю – письмова і усна складова (70%).
Рекомендована література: 1. Стандарт NATO Telemetry IRIG-106. 2. Стандарт космічного звязку CCSDS,USA. 3. Назаров А.В., Козырев Г.И. и др.Современная телеметрия в теории и на практике.Наука и Техника. Санкт-Петербург,2007.