Дослідження дріжджових екстрактів та їх застосування як біологічно активних добавок

Автор: Ванько Роксоляна Степанівна
Кваліфікаційний рівень: магістр (ОНП)
Спеціальність: Фармація, промислова фармація (освітньо-наукова програма)
Інститут: Інститут хімії та хімічних технологій
Форма навчання: денна
Навчальний рік: 2021-2022 н.р.
Мова захисту: англійська
Анотація: Ванько Р.С., Лубенець В.І. (керівник). Дослідження дріжджових екстрактів та їх застосування як біологічно активних добавок. Магістерська робота. – Національний університет «Львівська політехніка», Львів, 2022. В межах даної магістерської роботи було досліджено дріжджовий екстракт з дріжджів штаму Saccharomyces cerevisiae, розглянуто його потенціал застосування як дієтичної добавки та запропоновано технологію виробництва. Під час літературного огляду було опрацьовано такі теми: характеристика хлібопекарських дріжджів, їх складу та компонентів, доступних на ринку препаратів на їх основі; біологічно активні добавки. Компоненти дріжджів розділені на нерозчинні клітинні стінки та екстракт – розчинний вміст дріжджової клітини. Власне екстракт і є об’єктом даного дослідження. Вивчено параметри та умови технологічного процесів виробництва дріжджового екстракту шляхом ферментативного гідролізу з наступним сушінням і таблетуванням. На основі цього, був проведений розрахунок матеріального балансу основних технологічних етапів для виробництва 1000 кг дріжджового концентрату та розроблено відповідну принципову технологічну схему. Також були проведені економічні розрахунки виробництва дріжджового екстракту для визначення витрат на сировину зарплатний фонд, енергоресурси та визначення загальної собівартості готового продукту. Окрім виробничо-технологічного аспекту, було досліджено та проаналізовано склад гідролізату, а також вплив активних речовин (вітамінів) на організм людини. Отримані дані щодо складу екстракту дали змогу порівняти його з наявними дієтичними добавками на основі дріжджів. Актуальність кваліфікаційної роботи полягає в тому, що вона відповідає запитам сучасного суспільства на продукти з підвищеною цінністю для здоров’я природного походження. Новизна роботи полягає в тому, що на ринку зараз доступні лише препарати пивних дріжджів, які застосовуються в якості дієтичних добавок. Дріжджовий екстракт має потенціал надавати більше поживних речовин у такій же формі. Це пов’язано з його складом – в екстракті активні речовини більш сконцентровані. Також робота розглядає можливості використання побічного продукту виробництва дріжджового екстракту – клітинних стінок, з яких виділяють ?-глюкани. Метою даної роботи є розглянути можливість, науково обґрунтувати застосування дріжджового екстракту як дієтичної добавки та запропонувати технологію таблетування цього екстракту. Практична цінність проведеного дослідження полягає в розширенні асортименту натуральних дієтичних добавок з підвищеною ефективністю дії. Розуміння складу екстракту і дії окремих компонентів допоможе краще визначити показання добавки. Ключові слова: дріжджовий екстракт таблетований, біодобавки, вітаміни, технологія