Дослідження катіонних полісахаридів як флокулянтів у технології очищення відходів харчових виробництв

Автор: Сасин Данило Володимирович
Кваліфікаційний рівень: магістр
Спеціальність: Хімічні технології харчових добавок та косметичних засобів
Інститут: Інститут хімії та хімічних технологій
Форма навчання: денна
Навчальний рік: 2021-2022 н.р.
Мова захисту: українська
Анотація: Досліджено дію катіонних полісахаридів хітозану і катіонного крохмалю як флокулянтів для осадження з водних розчинів бичачого сироваткового альбуміну (БСА). Проведено турбідиметричні дослідження впливу рН середовища і концентрації флокулянтів - полісахаридів на ефективність флокуляції і повноту осадження БСА. Розроблено методику і проведено необхідні розрахунки для визначення повного осадження БСА протягом 6 діб. Показано, що ефективна флокуляція БСА катіонними полісахаридами відбувається при рН середовища більшому, ніж ізоелектрична точка БСА рІ 4,8. При рН нижче рІ флокуляція практично не відбувається. Показано, що при використанні як флокулянта хітозану існує оптимальна концентрація, вище і ніжче якої ефективність флокуляції БСА зменшується. При використанні як флокулянта катіонного крохмалю ефективність флокуляції БСА симбатна концентрації флокулянта. З метою з’ясування складу утворених осадів та їх відповідності до теоретичних прогнозів ефективності зв’язуючої дії флокулянта – проведено ІЧ-спектрофотометрію продуктів осадження. Економічні розрахунки даного дослідження дозволяють зробити висновки про можливість та доцільність проведення такого типу наукової роботи в наукових лабораторіях.