Дослідження антиоксидантних властивостей ектрактів гумінових кислот
Автор: Лелюх Олеся Ярославівна
Кваліфікаційний рівень: магістр
Спеціальність: Фармація, промислова фармація
Інститут: Інститут хімії та хімічних технологій
Форма навчання: денна
Навчальний рік: 2021-2022 н.р.
Мова захисту: українська
Анотація: В даній роботі були проведені дослідження антиоксидантних властивостей екстрактів гумінових кислот. Методами титриметричного аналізу визначено кількісний склад функціональних груп отриманих гумінових кислот, які мають кислий характер. За даними термогравіметричного аналізу розраховані значення коефіцієнтів, що показують співвідношення їх аліфатичної частини до циклічної. В процесі виконання роботи було проведено визначення антиоксидантної активності біологічно активних речовин гумінових кислот на маркери неферментативної ланки оксидативного стресу у процесах перекисного окиснення ліпідів (ПОЛ) та окисної модифікації білків (ОМБ). Проведено матеріальний розрахунок та зроблено технологічну схему одержання дослідного зразка. Також представлено економічну частину. Метою роботи було дослідження впливу гумінових речовин з різних природних джерел (з біогумусу, з чорнозему Тернопільської області, з торфів районів Великого Любіня, Дрогобича та Республіки Білорусь) на процеси пероксидного окиснення ліпідів (ПОЛ) та окисної модифікації білків (ОМБ) у тканинах печінки щура в умовах ініціювання вільно-радикального окиснення in vitro. Об’єктами досліджень були гумінові речовини: гумати та гумінові кислоти за концентрації 1%, отримані з різних джерел. Результати. Встановлено, що всі отримані гумінові кислоти виявляють антиоксидантні властивості: спостерігається зниження вмісту тіобарбітуратактивних продуктів і карбонільних груп протеїнів у гепатоцитах печінки щура. Утворення продуктів вільнорадикального пошкодження ліпідних компонентів та протеїнів найкраще інгібували 1%-ні розчини гуматів з біогумусу та гумінових кислот з торфу. Це свідчить про їх перспективи для розроблення засобів відновлення фізіологічних функцій біологічних об’єктів при патологічних станах в умовах вільно-радикального стресу. Ключові слова: гумінові кислоти, антиоксидантні властивості, тіобарбітуратактивні продукти, окисна модифікація білка Апробація результатів дослідження: результати досліджень були представлені на студентській науковій конференції № 78 під назвою «Дослідження антиоксидантної активності гуматів in vitro», а також опубліковані у Віснику Національного університету «Львівська політехніка»: Іванишин О.Я., Яремкевич О.С., Семенюк І.В., Карпенко О.В., Лубенець В.І. Антиоксидантний вплив гумінових кислот на гепатоцити щура // Вісник НУ «Львівська політехніка». Серія: Хімія, технологія речовин та їх застосування. – 2021. – 64-72 с.