Дослідження динаміки зміни показників мінеральної води в процесі зберігання
Автор: Гадьо Романна Ростиславівна
Кваліфікаційний рівень: магістр
Спеціальність: Технології продуктів бродіння і виноробства
Інститут: Інститут хімії та хімічних технологій
Форма навчання: денна
Навчальний рік: 2022-2023 н.р.
Мова захисту: українська
Анотація: Об’єктом дослідження було концентрація водневих іонів у мінеральних водах за різних температур (від 10 до 50°С) і часу зберігання (0-48 год). . Мето роботи було – встановити залежність рН у мінеральних водах від тривалості і температури зберігання. Методи дослідження: pH визначали потенціометричним методом у відповідності з ГОСТ 26188-84. Для визначення активної кислотності в роботі використовували прилад – іонометр універсальний ЗВ-74. В результаті проведених експериментальних досліджень нами отримано дані щодо змін концентрації водневих іонів у таких мінеральних водах як «Новозбручанська», «Вишнівецька», «Моршинська», «Поляна квасова» та «Лужанська» за різних температурних режимів впродовж 48 год після відкриття пляшки. Одже на основі проведених дослідень встановлено: Що показник pH у всіх вказаних мінеральних водах коливається в межах від середньо кислого (4,64-4,87) до слабо кислого (6,18-6,49). Порівняльний аналіз отриманих результатів свідчить, що за ступенем зростання pH за температури 10°С та їх змінами впродовж 48 год у даних мінеральних водах їх можна розмістити у ряді: мінеральна вода «Моршинська» (4,64-4,87) > мінеральна вода «Вишнівецька» (5,22-5,51) > мінеральна вода «Новозбручанська» (5,47-6,0) > мінеральна вода «Лужанська» (6,09-6,39) > мінеральна вода «Поляна квасова» (6,18-6,49). Зафіксовано, що підвищення температури мінеральної води обернено пропорційно корелює із зниженням концентрації водневих іонів. При цьому найбільші зміни відмічено на 48 годину дослідження. З цих даних випливає, що при підвищеній температурі зберігання найменше змінюється показник pH у мінеральній воді «Поляна квасова», а найбільше – у мінеральній воді «Новозбручанська».