Схемотехніка систем керування

Спеціальність: Машини і технології паковання
Код дисципліни: 7.131.04.O.009
Кількість кредитів: 3.50
Кафедра: Робототехніка та інтегровані технології машинобудування
Лектор: Олександр Юрійович Качур
Семестр: 2 семестр
Форма навчання: денна
Результати навчання: - Застосовувати спеціалізовані концептуальні знання новітніх методів та методик проектування, аналізу і дослідження конструкцій, машин та/або процесів в галузі машинобудування та суміжних галузях знань. - Розробляти і ставити на виробництво нові види продукції, зокрема виконувати дослідно-конструкторські роботи та/або розробляти технологічне забезпечення процесу їх виготовлення. - Застосовувати системи автоматизації для виконання досліджень, проектно-конструкторських робіт, технологічної підготовки та інженерного аналізу в машинобудуванні. - Використовувати сучасні методи оптимізації параметрів технічних систем засобами системного аналізу, математичного та комп’ютерного моделювання, зокрема за умов неповної та суперечливої інформації. - Самостійно ставити та розв’язувати задачі інноваційного характеру, аргументувати і захищати отримані результати та прийняті рішень. - Зрозуміло і недвозначно презентувати результати досліджень та проектів, доносити власні висновки, аргументи та пояснення державною та іноземною мовами усно і письмово колегам, здобувачам освіти та представникам інших професійних груп різного рівня. - Оволодівати сучасними знаннями, технологіями, інструментами і методами, зокрема через самостійне опрацювання фахової літератури, участь у науково-технічних та освітніх заходах. - Організовувати роботу групи при виконанні завдань, комплексних проектів, наукових досліджень, розуміти роботу інших, давати чіткі інструкції. - Вести пошук необхідної інформацію в науково-технічній літературі, електронних базах та інших джерелах, засвоювати, оцінювати та аналізувати цю інформацію. - Розробляти управлінські та / або технологічні рішення за невизначених умов та вимог оцінювати і порівнювати альтернативи, аналізувати ризики, прогнозувати можливі наслідки.
Необхідні обов'язкові попередні та супутні навчальні дисципліни: Пререквізити: - Теоретичні основи електротехніки; - Електроніка та мікропроцесорна техніка; - Інтегровані технології машинобудування.
Короткий зміст навчальної програми: Під час вивчення навчальної дисципліни «Схемотехніка систем керування» студент набуває теоретичних та практичних знань і навиків побудови систем керування технологічним обладнанням. В процесі опанування матеріалу дисципліни студенту надаються знання про особливості побудови аналогових та цифрових схем, що використовуються в системах керування. Велику увагу приділяється особливостям використання та програмування мікропроцесорів та мікроконтролерів, а також побудові та використанню інтерфейсів.
Методи та критерії оцінювання: - поточний контроль (30%): захист звітів з лабораторних робіт; - семестровий контроль (60 %): контрольний захід, екзамен; - усна компонента (10%).
Рекомендована література: 1. Дмитрів В.Т. Схемотехніка систем керування. Конспект лекцій. Рукопис. 2019. 400 с. 2. Методичні рекомендації до виконання лабораторних робіт. У 2 част. Рукопис. 2019 р. 3. Дмитрів В.Т., Шиманський В.М. Електроніка і мікросхемотехніка. Навчальний посібник. Львів: Афіша, 2006. 175 с. 4. Дмитрів В.Т., Шиманський В.М. Електроніка і мікросхемотехніка: Лабораторний практикум. Львів: Афіша, 2008. 104 с. 5. Дмитрів В.Т., Ванько В.М., Лаврик Ю.М., Гонсьор О.Й., Банга В.І. Мікроконтролери і мікроконтролерні системи : лабораторний практикум. Львів : СПОЛОМ, 2017. 176 с. 6. Схемотехніка электронних схем: У 3 кн. Кн.3 Мікропроцесори та мікроконтролери: Підручник / В.І. Бойко, А.М. Гуржій, В.Я. Жуйков та ін. – 2-ге вид., допов. і переробл. К.: Вища шк., 2004. 399 с.