Бухгалтерський облік, аналіз та контроль товарів і тари в гуртовій торгівлі (на матеріалах ТзОВ “Вікторія Павер Вуд”)

Автор: Дудок Юрій Васильович
Кваліфікаційний рівень: магістр
Спеціальність: Облік і оподаткування
Інститут: Інститут економіки і менеджменту
Форма навчання: денна
Навчальний рік: 2020-2021 н.р.
Мова захисту: українська
Анотація: Дудок Ю.В., Гик В.В. (керівник). Бухгалтерський облік, аналіз та контроль товарів і тари в гуртовій торгівлі (на матеріалах ТзОВ «Вікторія Павер Вуд»). Магістерська кваліфікаційна робота. – Національний Університет «Львівська політехніка», Львів 2020. Розширена анотація. Бухгалтерський облік торговельної діяльності завжди мав свої особливості порівняно з обліком інших видів діяльності. Сьогодні всі господарські операції торговельного підприємства від купівлі товару до визначення фінансового результату зазнали змін при відображенні в бухгалтерському обліку [1]. Для гуртової торгівлі головною відмінною особливістю є категорія покупців це суб’єкти підприємницької діяльності – фізичні та юридичні особи, їх філії (відокремлені підрозділи) [5]. Товари ? економічне благо у матеріальній або нематеріальній формі, що утримується суб’єктом господарювання з метою подальшого збуту (обміну) в цілях отримання прибутку та принесення користі (задоволення потреб) споживачу [2]. Тара ? це промисловий виріб, призначений для упакування, зберігання, транспортування і реалізації товарів у сфері обігу, який запобігає їх пошкодженням та псуванню лід час перевезення, виконання навантажувально-розвантажувальних робіт, складування та зберігання [3]. Ефективність використання товарних потоків у торгівлі значною мірою залежать від рівня організації та методики їхнього обліку та контролю [4]. Згідно чинного законодавства поняття контролю розглядається як перевірка публічної бухгалтерської звітності, обліку, первинних документів та іншої інформації щодо фінансово – господарської діяльності суб’єктів господарювання, з метою визначення достовірності їх звітності, обліку, його повноти і відповідності чинному законодавству та встановленим нормам [6]. Контролери у процесі свого дослідження повинні чітко відслідковувати інформаційні потоки, пов’язані з господарськими діями чи подіями, від прийняття рішення про здійснення господарської операції до відображення факту здійснення в первинних документах, зведених документах, регістрах обліку та звітності [10]. Основними цілями формування товарних запасів на торговельних підприємствах є забезпечення стійкості асортименту на основі товарної номенклатури та ритмічності здійснення торговельно-технологічного процесу в магазинах та інших пунктах продажу для безперервної реалізації товарів покупцям і найбільш повного задоволення їх попиту [9]. Початковою стадією планування товарних запасів є їх аналіз. Аналіз товарних запасів і товарооборотності проводиться шляхом порівняння фактичних товарних запасів і товарооборотності у днях із встановленими нормативами в цілому по магазину та за окремими групами товарів [8]. Об’єктом дослідження є процеси: бухгалтерського обліку операцій пов’язаних з рухом товарів і тари на підприємстві оптової торгівлі; причинно-наслідкові зв’язки руху товарів і тари та їх аналіз; внутрішнього контролю операцій з товарами і тарою на підприємстві. Предметом дослідження є теоретичні та організаційно-методичні положення бухгалтерського обліку товарів і тари на підприємстві; економічні результати діяльності ТзОВ «Вікторія Павер Вуд» пов’язані з рухом товарів і тари. Метою магістерської кваліфікаційної роботи є поглиблення теоретичних і набуття практичних засад обліку товарів і тари в управлінні діяльністю підприємств галузі гуртової торгівлі в сучасних умовах господарювання. За результатами детального вивчення та опрацювання системи обліку та контролю товарів і тари пропонується вдосконалити автоматизацію системи обліку та аналізу за товарами, від рівня договорів до визначення економічних показників. Запровадити управлінський облік, що б дозволило спостерігати і контролювати собівартість товарів та виконувати певні аналітичі роботи. При дослідженні складського обліку виявилось за доцільне запровадження системи ярликування штрих-кодами для прослідковування руху товарів; зменшити строки подання складської документації до бухгалтерії для попередження похибок. Ключові слова: бухгалтерський облік, економічний аналіз, внутрішній контроль, товари і тара, гуртова торгівля. 1. Маринченко В.М. Особливості процесу організації обліку товарів на підприємствах України / В.М. Маринченко // Інтернаука. – 2016. – №12. – с.96-100 2. Чернін О. Я. Сутність товарів: обліковий аспект // Вісник Одеського національного університету. Серія: Економіка. 2013. – С. 202-204 3. Апопій В.В. Організація торгівлі. Підручник 3-тє вид. – за редакцією Апопія В. В., Міщук І.П. – Київ: Центр учбової літератури, 2009. – 632 с. 4. Бутинець Ф.Ф. Особливості бухгалтерського обліку в торгівлі. Курс лекцій / Ф.Ф. Бутинець, Н. М. Малюга. – Житомир: ЖІТІ, 2000. – 608 с. 5. Цивільний кодекс України № 435-IV вiд 16.01.2003 р. [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://zakon.rada.gov.ua. 6. Про аудит фінансової звітності та аудиторську діяльність від 21.12.2017 № 2258-VIII. 7. Чаплінська А. І. Оцінка товарних запасів та їх оборотності на підприємствах оптової торгівлі / А. І. Чаплінська, Г. В. Бабчук. // Збірник наукових праць Черкаського державного технологічного університету. Серія: Економічні науки. – 2013. – №34. 8. Марцин B. C. Економіка торгівлі: підручник / B. C. Марцин. – Київ: Знання, 2006. – 402 с. 9. Мних Є. В. Фінансовий аналіз: підручник / Є. В. Мних, Н. С. Барабаш. – Київ: КНТЕУ, 2014. – 536 с. 10. Вороная Н. Облік нестач, лишків і пересортиці / Н. Вороная, Н. Чернишова // Податки та бухгалтерський облік. – 2016. - №76. – С.7-11.