Бухгалтерський облік, аналіз та контроль витрат операційної діяльності на ТОВ “Йоданка”

Автор: Олійчук Марія Олександрівна
Кваліфікаційний рівень: магістр
Спеціальність: Облік і оподаткування
Інститут: Інститут економіки і менеджменту
Форма навчання: денна
Навчальний рік: 2020-2021 н.р.
Мова захисту: українська
Анотація: Олійчук М. О., Тивончук О. І. (керівник). Бухгалтерський облік, аналіз та контроль витрат операційної діяльності на ТОВ «Йоданка». Магістерська кваліфікаційна робота. – Національний університет «Львівська політехніка», Львів, 2020. Розширена анотація. У магістерській кваліфікаційній роботі висвітлено національні стандарти, законодавчі акти, нормативно-інструктивні документи, спеціальну економічну літературу та інші джерела інформації, розкрито економічну сутність операційних витрат, методику їх аналізу і напрями проведення контролю, а також відображення в обліку та звітності. У роботі наведено результати фінансово-господарської діяльності ТОВ «Йоданка», її облікову політику та здійснено ретроспективний аналіз та проаналізовано тенденцій розвитку витрат операційної діяльності. Описано загальну організацію облікового процесу, документування, аналітичний і синтетичний облік, проведення внутрішнього контролю та відображення результатів в обліку та звітності; охарактеризовано стан комп’ютеризації обліку операційних витрат на базовому підприємстві. Об’єктом магістерської кваліфікаційної роботи являється процес організації обліку та контролю витрат операційної діяльності на Товаристві з обмеженою відповідальністю (ТОВ) «Йоданка», та аналіз їх використання. Предметом дослідження виступають сукупність теоретичних, методичних та організаційних складових в процесі ведення бухгалтерського обліку, аналізу та контролю на ТОВ «Йоданка» і на підприємствах України загалом. Метою написання магістерської кваліфікаційної роботи є узагальнення, систематизація та співставлення методичних положень з обліку витрат операційної діяльності, концептуальних засад розкриття інформації у звітності підприємства, аналізу та оцінювання ефективного і раціонального використання операційних витрат, підтвердження достовірності і релевантності облікових даних. Кваліфікаційна робота виконана на основі пройденої магістерської практики на ТОВ «Йоданка». Головною метою діяльності Товариства, згідно із статутом даного підприємства, є отримання прибутку, шляхом виробництва та реалізації мінеральної води на території України. Асортимент продукції ТОВ «Йоданка» складається із мінеральної води «Йоданка Павлівська», яка розливається у скляні і пластикові пляшки різного об’єму (від 0,5 л до 5 л). У цій мінеральній воді міститься йод натурального походження у формі йодидів, що добре засвоюються організмом, і ще 19 мікроелементів, корисних для людини: магній, кальцій, натрій, калій, залізо, цинк, селен тощо. Обсяги виробництва у 2020 р. на підприємстві становлять 20 тон води на добу. На основі даних з фінансової звітності підприємства виконано ретроспективний аналіз витрат операційної діяльності ТОВ «Йоданка», для цього проведено оцінку загальної суми та окремих складових таких витрат, із визначенням відхилень показників у порівнянні з попередніми періодами, із оцінюванням їх динаміки, виявленням тенденцій зміни. З метою забезпечення розвитку діяльності суб’єкта господарювання в перспективі, відстеження змін в економічному середовищі і наданні соціальних гарантій працівникам Товариства проведено аналіз тенденцій та розвитку. Необхідність даного виду аналізу зумовлена діяннями багатьох факторів, до яких відносять: посилення ринкової конкуренції, прагнення максимізувати доходи, необхідність ефективного формування витрат. Для його виконання використано розрахунок ймовірності настання банкрутства за В. Бівером та Е. Альтманом, а також реалізовано SWOT-aналіз. У результаті дослідження з’ясовано, що на ТОВ «Йоданка» відсутня система внутрішнього контролю операційних витрат. Для зниження ризиків збоїв при здійсненні зіставлення фактичних та планових показників, а також своєчасного виявлення помилок та їх вирішення, вважаємо за доцільне створення такої системи контролю. Тоді працівники бухгалтерського відділу, які здійснюватимуть організацію та проведення внутрішнього контролю, зможуть вносити необхідні зміни при реалізації нових господарських операцій, виправляти помилки, якщо такі відбуватимуться, і поліпшуватимуть роботу у випадку, якщо застосовані процедури не дають належного ефекту. Також для удосконалення бухгалтерського обліку операційних витрат на ТОВ «Йоданка» рекомендуємо: здійснювати деталізацію 91, 92, 93, 94 рахунків; внести нові калькуляційні статті у структуру собівартості мінеральної води; змінні та постійні розподілені загальновиробничі витрати обліковувати на рахунку 23 «Виробництво», а постійні нерозподілені загальновиробничі витрати – на рахунку 90 «Собівартість реалізації»; використовувати сервіс «Вчасно» для внутрішнього та зовнішнього документообігу. Крім того, вважаємо за доцільне внесення змін у Звіт про фінансові результати суб’єктів малого підприємства, а саме вписування таких статей, як: «Адміністративні витрати», «Витрати на збут» та «Витрати з єдиного податку». Ключові слова – витрати операційної діяльності, собівартість продукції, загальновиробничі витрати, адміністративні витрати, витрати на збут, інші операційні витрати. Перелік використаних літературних джерел. 1. Реслер М. В. Економічна сутність операційних витрат виробництва / М. В. Реслер, В. М. Головачко, В. І. Попович. // Науковий вісник Мукачівського технологічного інституту. – 2012. – С. 194–204. 2. Олійчук М.О. Особливості організації обліку операційних витрат на підприємствах малого бізнесу / М.О. Олійчук // Облік, аналіз і контроль в управлінні суб’єктами економіки: тези доповідей VІ Міжнародної студентської наукової конференції (10 листопада 2020 р.). – Львів: Видавництво Львівської політехніки. – 2020. – С. 58-60. 3. Руденко О. О. Визначення витрат операційної діяльності підприємства у міжнародному та національному законодавстві / О. О. Руденко // Управління розвитком. – 2014. – №7. – С. 128–130. 4. Чумак О. В. Інформаційно-методичне підґрунтя аналізу операційних витрат підприємств / О. В. Чумак, І. С. Андрющенко // Науковий вісник Ужгородського університету. – 2016. – №1. – С. 297–301. 5. Хорунжак Н. М. Аналіз операційних витрат: джерела та методи / Н.М. Хорунжак, Т.В. Портоварас // Інноваційна економіка. – 2019. – №7-8. – С. 132–139. [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://inneco.org/index.php/innecoua/article/view/195. 6. Архіпов Н. М. Напрями підвищення ефективності операційної діяльності підприємства роздрібної торгівлі / Н. М. Архіпов // Бізнесінформ. – 2018. – №6. – С. 215–223. 7. Сук Л. К. Облік витрат за елементами і статтями / Л. К. Сук, П. Л. Сук // Облік і фінанси. – 2019. –№ 3. – С. 49-54.