Підвищення рівня пожежної безпеки ПАТ «Вінниця м’ясо», м. Вінниця, Вінницької області
Автор: Гунявой Валентин Віталійович
Кваліфікаційний рівень: магістр
Спеціальність: Пожежна безпека
Інститут: Інститут будівництва та інженерних систем
Форма навчання: заочна
Навчальний рік: 2020-2021 н.р.
Мова захисту: українська
Анотація: Гунявой В.В., Перетятко Б.М. (керівник). Підвищення рівня пожежної безпеки ПАТ «Вінниця м’ясо», м. Вінниця, Вінницької області. – Національний університет „Львівська політехніка”, Львів, 2020. Розширена анотація. Розвиток харчової промисловості пов’язаний з концентрацією виробництва, створенням великих складських комплексів, зосередженням готової продукції, сировини, допоміжних матеріалів, часто вибухопожежонебезпечних. Одним з таких підприємств у м. Вінниця є ПАТ «Вінниця м’ясо», де проводиться виробництво та зберігання продуктів харчової промисловості. Асортимент продукції, що випускається, складає біля 17 видів. Своєю продукцією підприємство постачає не тільки місто Вінницю але і багато інших областей України. На підприємстві працює понад 150 чоловік, робота ведеться в дві зміни. Підприємство неможливе без застосування холодильних установок, тому в технологічному процесі застосовується така небезпечна речовина, як амоніак. Завод відноситься до підприємств із першим ступенем небезпеки. У зв’язку з цим особливе значення посідає попередження пожеж і вибухів на підприємствах такого типу, їх оснащення новітніми засобами пожежогасіння, підготовка і підвищення кваліфікації працівників, ознайомлення з правилами пожежної безпеки і діям на випадок виникнення надзвичайної ситуації. Пожежі на таких небезпечних об’єктах, як правило, супроводжуються вибухами, забрудненням навколишнього середовища отруйними хімічно небезпечними речовинами. Цей факт обумовлює необхідність розроблення заходів для забезпечення безпеки на хімічно небезпечних об’єктах і захисту населення при можливих аваріях. Вступ виконано достатньо грамотно, згідно вимог. В першому розділі описано актуальність теми та огляд літератури даної магістерської кваліфікаційної роботи. В другому розділі висвітлено архітектурні рішення об’єкту. В третьому розділі спрогнозовано можливу обстановку в разі виникнення пожежі. В четвертому розділі розроблено план пожежогасіння на ПАТ «Вінниця м’ясо». В п’ятому розділі описано правила безпеки праці при ліквідації НС на ПАТ «Вінниця м’ясо». В шостому розділі описана економіка пожежної безпеки. В сьомому розділі описані вимоги екологічної безпеки на об’єкті. Об’єкт дослідження: склад тари та інші приміщення ПАТ «Вінниця м’ясо». Предмет дослідження: об’ємно-планувальні та інженерні рішення складу тари та матеріалів, що знаходяться на підприємстві. Мета дослідження: – прогнозування можливої обстановки при виникненні пожежі на складі тари ПАТ «Вінниця м’ясо». Для досягнення даної мети необхідно вирішити наступні задачі: 1. Проведення аналізу процесів розвитку і гасіння пожеж в приміщенні складу тари. 2. Проведення експертизи конструктивних і об’ємно-планувальних рішень будівлі. 3. Проведення техніко-економічного обґрунтування варіантів гасіння характерних пожеж. 4. Розробка і складання рекомендацій посадовим особам пожежно-рятувальної служби ДСНС з питань організації гасіння пожежі. В даній магістерській кваліфікаційній роботі нами обґрунтовано актуальність теми, проведено аналіз даних про оперативні дії підрозділів ДСНС. В результаті розгляду пожежної небезпеки складу були вивчені умови утворення горючого та вибухо-пожежо-небезпечного середовища та утворення джерел запалювання. Описано систему пожежної сигналізації, що була запропонована нами на даному підприємстві. Проаналізувавши обстановку на пожежі що склалася була складена модель пожежі в складі зберігання готової продукції й обґрунтований тактичний задум. Запропоновані ІТР, щодо протипожежного захисту будинків, приміщень і технологічного процесу. Проведено розрахунок СіЗ, а також складений план пожежогасіння. План пожежогасіння, який розроблений ГУ ДСНС України у Вінницькій області, забезпечить організацію гасіння пожежі та дії працівників підприємства в разі її виникнення в складі тари ПАТ «Вінницький м’ясокомбінат». Протипожежний захист будівлі виробничого корпусу в цілому відповідає вимогам нормативних документів. Спрогнозувавши обстановку на об’єкті було проведено: - розрахунок розвитку пожежі в складі тари м’ясокомбінату; - розрахунок необхідної кількості сил і засобів для гасіння пожежі; - складений план пожежогасіння. Оперативні дії підрозділів ДСНС з гасіння пожежі в складі тари м’ясокомбінату мають бути проведені з врахуванням обстановки, яка склалася, вказівок плану пожежогасіння та рекомендацій на даному об`єкті. Ключові слова: гасіння пожежі, пожежа, пожежогасіння, пожежна безпека, керівник гасіння пожежі, розвідка, локалізація пожежі, ліквідація пожежі. Перелік використаних літературних джерел. 1.Кодекс Цивільного захисту України від 02.10.2012 р. № 5403-VI. 2.Наказ МВС України від 26.04.2018 року №340 „Про затвердження Статуту дій у надзвичайних ситуаціях органів управління та підрозділів Оперативно-рятувальної служби цивільного захисту та Статуту дій органів управління та підрозділів Оперативно-рятувальної служби цивільного захисту під час гасіння пожеж”. 3.Наказ МНС України від 16.12.2011 №1342 “Про затвердження Настанови з організації газодимозахисної служби в підрозділах Оперативно-рятувальної служби цивільного захисту МНС України”. 4.Наказ МНС України від 07.05.2007 року №312 “Правила безпеки праці в органах і підрозділах МНС України”. 5.Довідник керівника гасіння пожежі. – Київ: УкрНДІЦЗ, ТОВ «Літера-Друк», 2016. – 320 с. 6.Норми радіаційної безпеки України; доповнення: Радіаційний захист від джерел потенційного опромінення (НРБУ-97/Д-2000). 7.Наказ МНС України від 16.12.2011 №1341 „Про затвердження Методики розрахунку сил і засобів МНС України, необхідних для гасіння пожеж у будівлях і на територіях різного призначення”. 8.ДСТУ EN 2:2014 „Класифікація пожеж”. 9.Наказ Міністерства енергетики і вугільної промисловості України від 22.12.2011 р. №863 «Про затвердження Інструкції з гасіння пожеж на енергетичних об’єктах України». – 2011.