Будівництво ресторанного комплексу в м. Славсько, Львівської області з аналізом ефективності зведення стрічкових фундаментів

Автор: Романко Марія Михайлівна
Кваліфікаційний рівень: магістр
Спеціальність: Міське будівництво та господарство
Інститут: Інститут будівництва та інженерних систем
Форма навчання: заочна
Навчальний рік: 2020-2021 н.р.
Мова захисту: українська
Анотація: Анотація Романко М. М., Гоголь М. В. (керівник). Тема роботи: «Будівництво ресторанного комплексу в м. Славсько, Львівської області з аналізом ефективності зведення стрічкових фундаментів». Магістерська кваліфікаційна робота. – Національний університет «Львівська політехніка», Львів, 2020. Фундамент – частина будівлі чи споруди, переважно підземна, яка сприймає навантаження від споруди і передає їх на основу, складену ґрунтами (природну) чи штучну. Фундаменти бувають безперервними — по периметру всіх стін, або переривчастими — у вигляді окремих стовпів і залізобетонних подушок, проміжки між якими засипають ґрунтом. Стрічковий фундамент – це залізобетонна смуга, що йде по периметру всього будинку. Стрічку закладають під всі зовнішні і внутрішні стіни забудови, зберігаючи однакову форму поперечного перетину по всьому периметру фундаменту [1]. Об’єктом дослідження є – стрічкові фундаменти, види зведення стрічкових фундаментів на прикладі ресторанного комплексу в м. Славсько Львівської області. Предметом дослідження є – аналіз ефективності стрічкових фундаментів при будівництві ресторанного комплексу. Метою роботи є будівництво ресторанного комплексу з аналізом ефективності зведення стрічкових фундаментів. Магістерська робота складається з 7 розділів. Перший розділ – архітектурно-будівельний, в якому описується характеристика району будівництва, генеральний план і благоустрій території, технологічні рішення будівництва, архітектурно-конструктивні рішення ресторанного комплексу. Ресторан запроектовано, як заклад ресторанного господарства на 200 місць, як доступний повно-сервісний заклад, де є дуже великий асортимент продукції товарів, а також продукції власного виробництва. В ресторані високий рівень обслуговування споживачів, також є організація різних видів відпочинку і дозвілля споживачів. Другий розділ – розрахунково конструктивний, в якому розраховується фундамент, який закладений в ресторанному комплексі та розрахунок конструкції даху. Третій розділ – технологія будівельного виробництва, який включає в себе технологічну карту на влаштування фундаменту, технологічну карта зведення стін з бруса «Кругляка» та технологічну карту на влаштування покрівлі. Технологічна карта - це основний документ технологічної документації, в якому плануються технологія виробництва, обсяги робіт, засоби виробництва і робоча сила, необхідна для їхнього виконання, а також розмір матеріальних витрат. Четвертий розділ описує організацію будівельного процесу ресторанного комплексу, тобто перелічує всі роботи, які входять в процес будівництва. У п’ятий розділ – входить охорона праці при будівництві ресторанного комплексу, протипожежні заходи, вимоги безпеки при влаштуванні фундаментів, охорона праці при зведенні стін з бруса, також охорона праці та дотримання правил техніки безпеки при виконанні покрівельних робіт і охорона праці при виконанні кам’яних робіт. Шостий розділ – економіка будівництва, в якому розраховується кошторис на будівництво ресторанного комплексу, тобто документ, який детально описує вартість будівництва. Кошторис – це документ, який детально описує вартість будівництва. Всі витрати в будівництві поділяють на дві категорії. Прямі витрати та інші витрати [2]. І в останньому сьомому розділі описується наукова частина, в якій розглядали різні варіанти зведення стрічкових фундаментів. Перший, фундамент не має опалубки, в процесі маємо розробку земляної споруди, армування та бетонування. Товщину бетону змінюємо в трьох різних варіантах. Другий такий самий фундамент, але з опалубкою, тобто маємо додатково витрати на опалубку. В третьому випадку, ми відмовляємся від опалубки та робимо приріст фундаменту в верх, збільшуємо його товщину, тим самим відмовляємся від армування. Відповідно в нас відмінусуються затрати на армування та витрати на арматуру. Але додаються витрати на бетон. І в четвертому випадку, заглиблюємо фундамент вниз, то розрахункові характеристики ґрунту із заглибленням фундаменту покращуються, бо він в більш стиснутому стані знаходиться, має більш несучу здатність, відповідно його об’єм можна зменшувати, ширину. По всіх варіантах ми розрахували кошториси, по вартості яких можна зробити висновки, що найдешевшим варіантом буде – варіант перший, тобто фундамент без опалубки, а з армуванням та бетонними роботами, а найдорожчий, це варіант четвертий, коли заглиблюємо фундамент вниз, тому що збільшуються витрати на бетонування. Ключові слова: фундамент, види фундаментів, стрічковий фундамент, кошторис. Перелік використаних літературних джерел: 1. Зоценко М. Л., Коваленко В. І., Хілобок В. Г. та інш. Інженерна геологія, механіка грунтів, основи і фундаменти. К.: Вища школа, 1992. 2. ДСТУ Б Д.1.1-1:2013 Правила визначення вартості будівництва