Проект технології виробництва солізиму
Автор: Малеш Юлія Валентинівна
Кваліфікаційний рівень: магістр
Спеціальність: Фармацевтична біотехнологія
Інститут: Інститут хімії та хімічних технологій
Форма навчання: денна
Навчальний рік: 2021-2022 н.р.
Мова захисту: українська
Анотація: Малеш Ю. В., Зварич В. І. (керівник). «Проект технології виробництва солізиму». Магістерська кваліфікаційна робота. – Національний університет «Львівська політехніка». Львів, 2021 Розширений реферат Об`єкт дослідження – висушений технічний препарат ліпази. Cфера досліджень – технологія відділення препарату з культуральної рідини. Мета досліджень – біосинтез, процес глибинного культивування культури продуцента на поживному середовищі та виділення кінцевого продукту Мікробіологічні ферментні препарати все частіше замінюють хімічні каталізатори в ряді промислових процесів. Такі препарати, крім екологічності і високої активності, мають ряд переваг перед ферментними препаратами рослинного і тваринного походження, а саме: виробництво мікробіологічних ферментів можливо передбачити та контролювати; екстраговані мікробіологічні ферменти стійкіші в порівнянні з внутрішньоклітинними тваринними та рослинними ферментами; генетична гнучкість мікроорганізмів дозволяє виробляти ферментні препарати з широким діапазоном специфічності; мікробіологічні ферменти можливо синтезувати протягом довгого періоду часу, на відміну від сезонних рослинних ферментів. Ферменти – продукт тонкого мікробіологічного синтезу, які широко використовуються в промисловості, медицині та наукових дослідженнях. Оскільки як субстрати використовуються дешеві відходи інших виробництв, реально отримувати продукт з високою вартістю на основі дешевої сировини. В даній роботі запропоновано план створення виробництва для отримання технічного ферментного препарату, з можливістю модифікації для виробництва для отримання очищених ферментів чистотою Г10х та Г20х. Ліпаза – гідролітичний фермент, який виділяються з багатьох організмів, таких як тварини, рослини, гриби та бактерії. Вона здійснює розщеплення тригліцеридів до моногліцеридів і жирних кислот, при цьому має широку субстратну специфічність. Ліпази застосовуються у харчовій промисловості та інших сферах людської діяльності. Характерна риса багатьох ліпаз – явище поверхневої активації, що зумовлює властиву їм залежність швидкості каталітичної реакції від концентрації та агрегатного стану субстрату. Доведено, що функціонування ферментів залежить від своїх структурних особливостей. Внутрішні порожнини, тунелі та пори є невід’ємними компонентами нативної конформації білка. Вони відіграють важливу роль у транспорті субстрату, кофакторів та іонів до активного та регуляторного центру ферменту. Крім того, їх конфігурація може впливати на термостабільність ензимів, у зв’язку з чим вивчення перерахованих вище структур є необхідним для розуміння механізмів функціонування біокаталізаторів. Також важливим елементом структури ферментів є скупчення заряджених та гідрофобних амінокислотних залишків на їх поверхні. Цю властивість необхідно враховувати при плануванні шляхів адсорбційної іммобілізації біокаталізаторів на різних носіях для використання в промисловості та медицині. В розрахунковій частині виконано матеріальний баланс усіх стадій виробництва. Була розроблена технологічна схема проєкту з високим ступенем контролю та необхідним рівнем автоматизації, що забезпечить вихід якісного продукту. Було проведено розрахунок та компонування основних виробничих приміщень зі збереженням послідовності процесів для попередження перетину потоків та врахуванням особливостей експлуатації деякого обладнання. В економічній частині роботи було розраховано техніко-економічні показники та доведено економічну доцільність проєкту. Сформульовані в роботі висновки знаходяться у відповідності з літературними даними. Ключові слова: ліпаза, ферменти, технологія відділення продукту, проектна калькуляція.