Дослідження та удосконалення ланцюга постачання ПП "Степанків"

Автор: Фарина Ольга Сергіївна
Кваліфікаційний рівень: магістр
Спеціальність: Логістика
Інститут: Інститут економіки і менеджменту
Форма навчання: заочна
Навчальний рік: 2022-2023 н.р.
Мова захисту: українська
Анотація: Фарина О.С., Гірна О.Б.. (керівник). Дослідження та удосконалення ланцюга постачання ПП «Степанків». – Магістерська кваліфікаційна робота. - Національний університет «Львівська політехніка», Львів, 2022. Розширена анотація. Ефективність логістичної діяльності національних підприємств знаходиться у прямій залежності від сформованих ними логістичних ланцюгів. Завдяки інтеграції, кооперації та об’єднанню учасників ланцюгів постачання досягається синергетичний ефект через підвищення їх еластичності та гнучкості, що дозволяє нівелювати негативні впливи внутрішнього та зовнішнього логістичного середовища. Синергетичний ефект має складну структуру, яка визначається ланками та бізнес-процесами ланцюгів постачання, а також видами синергізму. Серед перспектив розвитку логістики в Україні виділяють інтеграцію вітчизняних організацій у світову логістичну мережу, насамперед, через впровадження новітніх технологій та обладнання, застосування широкого спектру сучасних економічних інструментів у процесі управління логістикою, розвитку інтегрованої логістики, що дозволяє об’єднати зусилля менеджменту компанії, її структурних підрозділів та логістичних партнерів у наскрізному управлінні матеріальними та супутніми потоками у повному логістичному ланцюгу «закупівля – розподіл – продаж». Об’єкт дослідження – процес впроваджування сучасних методів та моделей логістики на підприємстві для підвищення ефективності управління ланцюгом постачання. Предмет дослідження – ланцюг постачання ПП «Степанків» - вітчизняного виробника кондитерських виробів, який здійснює свою діяльність у західному регіоні країни. Мета дослідження полягає в обґрунтуванні механізму управління ланцюгом постачання підприємств та особливостей застосування інструментів управління ланцюгами поставок на ПП «Степанків». В роботі розкрито сутність концепції ланцюга постачання та сутність управління ланцюгом постачання. Проведено аналіз вітчизняного ринку кондитерських виробів, аналіз виробничо-господарської та логістичної діяльності ПП «Степанків». На основі результатів проведеного дослідження виявлено найбільш перспективні напрями розвитку підприємства та розроблено рекомендації щодо удосконалення ланцюга постачання ПП «Степанків». Ключові слова: логістика, ланцюг поставок, кондитерські вироби, запаси, прогноз, транспорт, ефективність Перелік використаних літературних джерел. 1. Колодізєва Т. О. Управління ланцюгами поставок: навч. посібник. Харків. 2016. 164с. 2. Чухрай Н., Гірна О. Формування ланцюга поставок: питання теорії та практики: монографія. Львів. 2007. 232 с. 3. Гірна О.Б. Ланцюг поставок: оцінювання надійності постачальника. Економіка та суспільство. 2022. (41). doi: 10.32782/2524-0072/2022-41-39. 4. Крайнюченко О. Ф., Старолєтова О.Ф. Сучасний стан та перспективи розвитку ринку борошняних кондитерських виробів України. Virtus. 2022. Issue 60. С. 236–240. 5. Самойлов Д., Гайкова Т. В. Управління ланцюгами постачань на етапі цифрової трансформації виробництва і збуту. Підвищення надійності і ефективності машин, процесів і систем. 2022. 40. 6. Загричанська А.В., Голюк В. Я. Аналіз сучасного кондитерського ринку України. Актуальні проблеми економіки і управління. 2021. № 15. URL: http://ape.fmm.kpi.ua/article/view/226703. 7. Луценко І.С. Управління ланцюгами поставок: конспект лекцій. Навч. посібник. Київ. 2022. URL: https://ela.kpi.ua/bitstream/123456789/49534/1/Konspekt.pdf 8. Резнік Н., Руденко С., Пилипчук К. Основні характеристики поняття логістики і системи управління ланцюгами постачань. Innovation and Sustainability. 2022. (3), 95–102. https://doi.org/10.31649/ins.2022.3.95.102.