Управління ліквідністю та платоспроможністю ПрАТ "Концерн Хлібпром" в умовах невизначеності

Автор: Баранчук Дарина Володимирівна
Кваліфікаційний рівень: магістр
Спеціальність: Фінанси, банківська справа та страхування
Інститут: Інститут економіки і менеджменту
Форма навчання: заочна
Навчальний рік: 2022-2023 н.р.
Мова захисту: українська
Анотація: Оцінка ліквідності підприємства є необхідним етапом у вирішенні питання про ступінь покриття поточних зобов’язань за рахунок ліквідних активів підприємства, можливості додаткової участі в короткострокових зобов’язаннях без серйозного погіршення ліквідності [1]. Підприємства мають можливість управляти ліквідністю та підтримувати її протягом тривалого часу, якщо правильно планують надходження та використання ліквідних ресурсів у формі платежів в обумовлених контрактом сумах і термінах [2]. Економісти розглядають платоспроможність як поточну та майбутню здатність платити за власними боргами, пропонуючи прирівняти поточну платоспроможність до ліквідності [3]. У сучасних умовах господарювання ефективне управління ліквідністю та платоспроможністю дозволяє підвищити конкурентоспроможність та інвестиційну привабливість підприємств. Крім того, коефіцієнт ліквідності не тільки характеризує поточну платоспроможність підприємства, а й характеризує платоспроможність за надзвичайних обставин [4]. Отже, аналіз ліквідності та платоспроможності є надзвичайно важливим показником для забезпечення подальшої діяльності та розвитку підприємства на конкурентному ринку [5]. Об’єктом дослідження виступає процес управління ліквідністю та платоспроможністю підприємства. Предметом дослідження є теоретичні та прикладні аспекти аналізування управління ліквідністю та платоспроможністю у підприємницькій діяльність. Метою дослідження є вивчення теоретичної бази здійснення аналізу ліквідності та платоспроможності, а також розробка практичних рекомендацій щодо покращення їх управління. У магістерській кваліфікаційній роботі здійснено дослідження теоретичних аспектів основи ліквідності та платоспроможності, проведено аналіз фінансового стану суб’єкта господарювання, а також сформовано рекомендації щодо управління ліквідністю та платоспроможністю підприємства. При написанні магістерської роботи було використано методи аналізу, групування, систематизації та узагальнення, аналіз коефіцієнтів, які характеризують фінансовий стан ПрАТ «Концерн Хлібпром», факторний аналіз, а також побудовано мультиплікативну модель «OCF – модель», яка використовує метод розширення факторних систем аналізу ефективності грошових потоків підприємства. Інформаційною базою виконання роботи виступають праці вчених – економістів, спеціальна економічна література з дослідження ліквідності та платоспроможності підприємства, нормативно – законодавчі акти України, матеріали наукових конференцій, дані бухгалтерського обліку, фінансової та статистичної звітності, загальної інформації ПрАТ «Концерн Хлібпром» за 2019 – 2021 рр. У першому розділі досліджено трактування «ліквідності» та «платоспроможності» різними вітчизняними і зарубіжними вченими. Проведено аналіз фінансового стану ПрАТ «Концерн Хлібпром», аналіз ліквідності та платоспроможності, а також факторний аналіз для визначення сили впливу факторів на коефіцієнт покриття та абсолютної ліквідності. Другий розділ присвячений виявленню та оцінці внутрішніх та зовнішніх факторів впливу на ефективність функціонування ПрАТ «Концерн Хлібпром», консолідація даних і презентація їх у вигляді SWOT – аналізу, побудовано економіко – математичну модель оцінки ефективності грошових потоків та здійснено прогнозування оборотних активів та поточних зобов’язань. Третій розділ характеризується представленням у ньому розроблених шляхів вирішення виявлених та окреслених проблемних ділянок у попередніх розділах. Висновок стисло описує основні характеристики виконаної роботи та рекомендації щодо покращення фінансових результатів діяльності ПрАТ «Концерн Хлібпром». Ключові слова: ліквідність, платоспроможність, управління, показники ліквідності та платоспроможності, аналіз фінансового стану. Перелік використаних літературних джерел: 1. Хома І.Б. Фінансовий аналіз – навчальний посібник / І. Б. Хома, Н. І. Андрушко, К. М. Слюсарчик. Друге видання. Львів: Видавництво Львівської політехніки, 2012. – 344 с. 2. Бедринець М. Д., Довгань Л. П. Фінанси підприємств [текст] навч. посіб. / М. Д. Бедринець, Л. П. Довгань. – К. : Центр учбової літератури, 2019. – 292 с. [Електронний ресурс] – Режим доступу до ресурсу: http://dcmaup.com.ua/assets /files/finansi-pidpriemstv-2019.pdf 3. Котляр М.Л. Платоспроможність та ліквідність в системі оцінки фінансової стійкості підприємства / М.Л.Котляр // Економічний простір. – 2021. – №16. – С.192-199. 4. Давиденко Н.М. Ліквідність та платоспроможність як показники ефективності фінансового менеджменту підприємства / Н.М.Давиденко // Актуальні проблеми економіки. – 2020. – №2. – С.36-40. 5. Горбатенко А.А. Оцінка платоспроможності підприємства в кризових умовах / А.А. Горбатенко // Вісник Української академії Банківської Справи. - 2019. - № 1 (26). - С. 31-40.