Проблеми і шляхи покращення організації споживчого кредитування у банку (на прикладі АТ "Кредобанк")

Автор: Музика Василь Васильович
Кваліфікаційний рівень: магістр
Спеціальність: Фінанси, банківська справа та страхування
Інститут: Інститут економіки і менеджменту
Форма навчання: заочна
Навчальний рік: 2022-2023 н.р.
Мова захисту: українська
Анотація: Споживчий кредит підвищує сукупний платоспроможний попит на предмети споживання та послуги, що в свою чергу стимулює збільшення обсягів їх виробництва. Війна з росією та зумовлені нею негативні явища в економіці і фінансовому секторі призвели до значних обмежень кредитної діяльності банків з огляду на значне зростання ризиків. Значна кількість вітчизняних науковців у своїх працях досліджують специфіку організації споживчого кредитування в кризових умовах [1-3]. З огляду на це, дослідження передумов відновлення споживчого кредитування і нових підходів до його організації є необхідними в сучасних умовах. Об’єктом дослідження є діяльність АТ «Кредобанк» на ринку фінансових послуг в Україні. Предметом дослідження є процедура надання споживчих кредитів в АТ «Кредобанк». Мета роботи - розробка прикладних рекомендацій щодо удосконалення організації споживчого кредитування в АТ «Кредобанк». У першому розділі роботи визначено, що в умовах недостатнього розвитку ринку цінних паперів споживче кредитувaння стaє вагомим джерелом отримання доходу для банківських установ. Оцінка фінансового стану банку показала, що упродовж 2019-2021 рр. впродовж 2019-2021 рр. зростали всі складові активів банку. 52% кредитів банку були надані юридичним особам, 48% - фізичним особам. З них основну частину склали кредити на автомобілі та іпотечні кредити, в той час як сума інших споживчих кредитів склала 10% від обсягу кредитного портфеля банку. Така структура кредитного портфеля доволі ризикована. Пріоритетним завданням для банку на сьогодні є збереження позицій на ринку споживчого кредитування фізичних осіб, та пошук нових можливостей для співпраці з клієнтами. У другому розділі здійснено SWOT-аналіз діяльності банку, при цьому основну увагу приділено загрозам, що викликані війною та погіршенням ситуації в економіці. Ми побудували модель організації споживчого кредитування в АТ «Кредобанк», що дає можливість оцінювати та прогнозувати її поведінку. Перевагою застосування такої моделі є можливість включення до неї низки параметрів, що характеризують ситуацію на кредитному ринку, зокрема попиту на кредити, середньостатистичних значень рівня платоспроможності позичальників. Здійснене прогнозування обсягу виданих кредитів та активів АТ «Кредобанк» продемонструвало позитивні тенденції, проте динаміка кредитного портфеля буде значним чином залежати від зовнішніх чинників, пов’язаних із війною та її негативним впливом на економіку. У третьому розділі визначено напрями управління проблемними споживчими кредитами - реструктуризацію заборгованості, стягнення заборгованості та продаж проблемних кредитів. Такі напрями можуть бути реалізовані за допомогою таких методів як хеджування, оцінювання кредитоспроможності, резервування, стрес-тестування та ризик-орієнтований підхід. Збільшення конкуренції на кредитному ринку вимагає пришвидшення і забезпечення обґрунтованості ухвалення рішень, що стає можливим завдяки запровадженню інноваційних інформаційних технологій. Новітні технологічні рішення дають перспективу щодо стандартизації споживчих кредитів, автоматизації усього процесу кредитування. У роботі запропоновано модель оптимізації оцінки платоспроможності позичальника, що передбачає чотири основних блоки – отримання вхідної інформації, її аналіз, визначення моделі кредитування та прийняття рішення щодо моделі. Застосування моделі матиме позитивний вплив на обсяг наданих кредитів, чистий процентний дохід та на величину нерозподіленого прибутку за інших незмінних умов. Ключові слова: банк, кредит, споживче кредитування, кредитний ризик, проблемна заборгованість. Перелік використаних літературних джерел: 1. Волкова, Н. І., Статкевич, Г. В. (2021). Розвиток споживчого кредитування в кризових умовах. Економіка та держава, (11), 106-111. 2. Дубина, М., Кравченко, А. (2021). Сутність та основні риси незабезпеченого споживчого кредитування. Проблеми і перспективи економіки та управління, (3 (27)), 165-175. 3. Рисін В. В., Лесьо Я. З. (2022) Вплив пандемії covid-19 на кредитно-інвестиційну діяльність банків в Україні. Науковий вісник Ужгородського національного університету. Серія «Міжнародні економічні відносини та світове господарство». (41), 93-98. https://doi.org/10.32782/2413-9971/2022-41-17