Удосконалення технології горілки «Галицька особлива»

Автор: Батюк Ольга Ігорівна
Кваліфікаційний рівень: магістр
Спеціальність: Технології продуктів бродіння і виноробства
Інститут: Інститут хімії та хімічних технологій
Форма навчання: денна
Навчальний рік: 2022-2023 н.р.
Мова захисту: українська
Анотація: Горілка є сумішшю ректифікованого спирту з підготовленою водою, обробленою активованим вугіллям з подальшою фільтрацією. Вона характеризується цілою низкою показників, які визначаються під час її випробувань у спеціалізованих лабораторіях, акредитованих на відповідність вимогам стандарту ДСТУ ISI/IEC 17025:2017. Цей стандарт регламентує необхідність наявності процедури оцінювання невизначеності вимірювань у випробувальних лабораторіях. Виробництво горілки сьогодні – це сукупність нових технологій, модернізованого обладнання та кваліфікованих співробітників. Цих три структурних компонента гарантують високу продуктивність підприємства та відповідність вимог щодо якості продукту. Незважаючи на велику конкурентність, українські виробники алкогольних напоїв впевнені, що це лише сприяє покращенню якості продукції. Майже вся імпортна продукція повністю замінена на український товар. Об’єкт дослідження: технологія горілки «Галицька особлива». Предмет дослідження: спосіб вдосконалення технології горілки «Галицька особлива» за допомогою рамного фільтра з намивним фільтрувальним шаром. Мета дослідження: вдосконалити та спроектувати технологічну схему з метою покращення якості готової продукції. Вирішити задачу проведення хімічних процесів не за рахунок великої маси вугілля, а за рахунок його нових можливостей. Типова схема виробництва горілки передбачає очищення сортівки від домішок за допомогою двох вугільних колон. Проте на підприємстві спостерігаються високі технологічні витрати на вугілля. Тому, з метою їх зменшення, ми ввели зміну в діючу технологічну схему виробництва: 1) новий спосіб обробки сортівки, який заснований на класичній схемі фільтрації через вугілля, являє собою застосування рамного фільтру з намивним фільтрувальним шаром. Таким чином, покращуться процес фільтрування через шар вугілля. Що і формує смак та запах горілки; 2) очищення проводити на одній вугільній колоні, що дозволяє зменшити витрати вугілля. При впровадженні даного способу ми можемо використовувати меншу кількість вугілля, зекономити виробничу площу завдяки використанню однієї колони, відповідно скорочуються енергетичні витрати на перекачування сортівки через дві колони. Результати дослідження. Використовуючи дві вугільних колони, річна потреба вугілля становитиме 78,75 кг. Якщо використовувати одну вугільну колону та рамного фільтру з намивним фільтрувальним шаром, то річна потреба вугілля становитиме 39,4 +19,7 кг. Загальна вартість економії становить 3 576,73грн Ключові слова – горілка, вугільна колона, адсорбція.