Удосконалення технології портвейнів

Автор: Кожан Максим Іванович
Кваліфікаційний рівень: магістр
Спеціальність: Технології продуктів бродіння і виноробства
Інститут: Інститут хімії та хімічних технологій
Форма навчання: денна
Навчальний рік: 2023-2024 н.р.
Мова захисту: українська
Анотація: Дана магістерська робота присвячена розгляду та удосконаленню технології приготування білих кріплених вин типу портвейнів, а також впливу на основні показники виноматеріалу різних методів приготування продукту. Eдосконалення процесу виробництва є важливим для покращення якості продукції, ефективного використання ресурсів, впровадження нових технологій та забезпечення сталого розвитку галузі. Об’єкт дослідження – приготування білого вина типу портвейн. Предмет дослідження – удосконалення приготування білого вина типу портвейн Мета дослідження – полягає в дослідженні способу удосконалення і виробництва виноградного вина, портвейну та визначення оптимальних технологічних режимів та параметрів процесу. В кваліфікаційній роботі було досліджено ефективність використання ферментного припарату «Целлогам ЛВ20». Це альтернативний метод забезпечення кристалічної стабільності вин, що запобігає утворенню видимих ??кристалів. А також використання припарату Polyсlin, який запобігає появі рожевого відтінку у білому вині. Це явище в науковому світі отримало назву «pinking». Також в даній роботі було наведено характеристику готової продукції, сировини, допоміжних матеріалів і енергетичних засобів. За результатами проведених досліджень було наведено креслення і детальний опис технологічної схеми виробництва білого кріпленого вина. Для розробленої технологічної схеми складено матеріальний та тепловий баланси і розраховано витратні коефіцієнти за сировиною та енергетичними ресурсами. Також у розділі виконано технологічний розрахунок, підбір обладнання та його компонування. У розділі економіки наведено загальний опис, фінансову звітність, та вартість проведення дослідження . Проведено витратний розрахунок, оплату праці, енергоресурсів, вартість апаратури та обладнання, необхідного для проведення досліджень та інше. Наведено узагальнення вартості дослідження за весь час магістерської кваліфікаційної роботи. Ключові слова –виноград, білий портвейн, удосконалення, ферментні препарати, «Целлогам ЛВ20», «Polyсlin».