Проєкт технології виробництва D- псикози

Автор: Мазур Владислав Васильович
Кваліфікаційний рівень: магістр
Спеціальність: Біотехнології та біоінженерія
Інститут: Інститут хімії та хімічних технологій
Форма навчання: денна
Навчальний рік: 2024-2025 н.р.
Мова захисту: українська
Анотація: У магістерській роботі на тему «Проєкт технології виробництва D-псикози» представлений розроблений проєкт виробництва, основним продуктом якого є цукор D-псикоза (алюлоза). Псикоза є епімером фруктози, вона так само має солодкий смак та високу розчинність у воді, що робить можливим її використання у харчовій промисловості як замінника цукру, який не включається у метаболічні шляхи перетворення глюкози, завдяки чому має низьку калорійність (0,2 ккал/г). Оскільки тенденції світового ринку сприяють зниженню використання цукру у розвинених країнах [1, 2], попит на підсолоджувачі та цукрозамінники невпинно росте, що спричиняє актуальність досліджень властивостей псикози та її методів промислового синтезу, у тому числі біотехнологічним шляхом, що є економічно доцільнішим та екологічно безпечнішим за методи хімічного синтезу [3]. Окрім використання у харчовій промисловості, D-псикоза також розглядається як перспективна сполука для використання у фармацевтиці та медицині, адже характеризується антиатеросклеротичною, антидіабетичною та антиоксидантною дією, а також завдяки впливу на метаболічні шляхи обміну ліпідів зменшує ризики ожиріння. У роботі проаналізовано літературні дані щодо D-псикози, її використання у харчовій промисловості, фармацевтиці та медицини, а також проведено аналіз хімічних та біотехнологічних методів синтезу псикози, у результаті яких розроблено методику отримання цукру з інуліну топінамбуру шляхом ферментативного перетворення. Наведено характеристику готового продукту, яким є кристалічний порошок псикози, а також характеристику сировини та мікроорганізма-біотрансформатора. Магістерська робота також містить розроблену блок-схему виробництва та опис технологічної схеми. Наведено матеріальні, технологічні та теплові розрахунки, у результаті яких обрано основне та додаткове обладнання для реалізації виробництва заданої потужності. Аналіз конкуретного ринку продемонстрував потенційний високий попит на продукт, адже сучасний споживач прагне до скорочення споживання цукру, натомість застосовуючи замінники, що не несуть шкоди для здоров’я. Було розраховано собівартість та ціну товару, а також проаналізовано економічні показники виробництва, що свідчать про рентабельність підприємства. У додатках також наведено креслення основного апарату, апаратурно-технологічну схему та план будівлі цеху з урахуванням його конструктивних особливостей. Ключові слова: D-псикоза, алюлоза, цукрозамінник, підсолоджувач, біотрансформація, інулін, Lactobacillus rhamnosus GG, LGG. ?