Дослідницький семінар у галузі соціології та соціальної роботи

Спеціальність: Соціологія
Код дисципліни: 8.054.00.O.007
Кількість кредитів: 3.00
Кафедра: Соціологія та соціальна робота
Лектор: Савка Віктор Євгенович, кандидат соціологічних наук, доцент
Семестр: 2 семестр
Форма навчання: денна
Результати навчання: ЗН-1. Здатність продемонструвати систематичні знання сучасних методів проведення досліджень в області соціології, соціальних та поведінкових наук. ЗН-2. Здатність продемонструвати поглиблені знання у обраній області наукових досліджень. ЗН-3. Здатність продемонструвати глибинні знання вітчизняного і зарубіжного наукового доробку та практичного досвіду у сфері соціології. ЗН-4.Здатність продемонструвати розуміння впливу прийнятих рішень та отриманих в процесі дослідницької роботи результатів на суспільні процеси. ЗН-5.Здатність продемонструвати знання та розуміння філософської методології наукового пізнання, психолого-педагогічних аспектів професійно-наукової діяльності, власний науковий світогляд та морально-культурні цінності. УМ-2. Застосовувати знання і розуміння для розв’язування задач синтезу та аналізу елементів та систем, характерних для обраної області наукових досліджень. . УМ-4. Застосовувати системний підхід, інтегруючи знання з інших дисциплін в процесі розв’язання теоретичних та прикладних задач обраної області наукових досліджень УМ-5. Поєднувати теорію і практику при виробленні стратегії аналізу та прийнятті рішень, розв’язанні науково-прикладних задач із урахуванням загальнолюдських цінностей, суспільних, державних інтересів. АіВ-1.Здатність самостійно планувати та проводити наукові дослідження. АіВ-2.Здатність адаптуватись до нових умов, самостійно приймати фахові рішення. АіВ-3.Здатність усвідомлювати необхідність навчання впродовж усього життя з метою поглиблення набутих та здобуття нових фахових знань. АіВ-4. Здатність відповідально ставитися до виконуваної роботи, очолювати проекту команду та досягати поставленої мети з дотриманням вимог професійної етики.
Необхідні обов'язкові попередні та супутні навчальні дисципліни: Пререквізити – Філософія і методологія науки;Аналітичні та чисельні методи досліджень соціальних проблем; Методологія і методи досліджень у якісній соціології. Кореквізити –Емпіричні дослідження в соціологічних практиках:особливості збору інформації та інтерпретації; Академічне письмо; Наукова комунікація:методи оприлюднення результатів дослідження; Конструювання академічних текстів та академічна доброчесність.
Короткий зміст навчальної програми: Соціологія як наука про людину і суспільство. Принципи наукового пізнання в соціології. Соціальна робота як система знань та технологій впливу на соціальні проблеми. Соціологічні знання в соціальній роботі: сфери застосування та можливості. Системний підхід у дослідженнях: інтегрування знань різних дисциплін в процесі розв’язання теоретичних та прикладних задач обраної області наукових досліджень. Сучасні методи досліджень в області соціології, соціальних та поведінкових наук та їх евристичні можливості. Поєднання теорії та практики при виробленні стратегії аналізу і прийнятті рішень, розв’язанні науково-прикладних задач із урахуванням загальнолюдських цінностей, суспільних, державних інтересів. Планування, реалізація наукового дослідження, презентація результатів наукового дослідження для різних аудиторій стейкхолдерів.
Методи та критерії оцінювання: • усне опитування, участь в дискусіях, презентація проекту дослідження (40%) • підсумковий контроль (контрольний захід, екзамен): письмово-усна форма (60%)
Рекомендована література: 1. Богдан О. Що варто знати про соціологію та соціологічні дослідження? Посібник-довідник для громадських активістів та всіх зацікавлених.- К. 2015. 2. Бірта Г. О., Бургу Ю.Г. Методологія і організація наукових досліджень.: навч. посіб.– К. : «Центр учбової літератури», 2014. 3. Корягін М. В., Чік М. Ю. Основи наукових досліджень : Навч.посібник, 2017. 4. Логіка наукового дослідження. /Укл.: Л.Д. Климанська, В.Є. Савка – Львів- 2020. 5. Семигіна Т. Чи завжди цифри мають значення: огляд парадигм дослідження у соціальній роботі. «WayScience». – 2020-Vol.6-№7. 6. Цехмістрова Г.С. Основи наукових досліджень:навч.посіб.–К. : Вид. Дім „Слово”, 2003. 7. Шишкіна Є. К., Носирєв О.О. Методологія наукових досліджень: навч. посібник. - Харків : Діса плюс, 2014. 8. Harding S. Objectivity&Diversity. Another logic of scientific research. The University of Chicago Press, Chicago, 2015