Управління діяльністю організаційно-виробничих систем

Спеціальність: Менеджмент
Код дисципліни: 8.073.00.O.13
Кількість кредитів: 4.00
Кафедра: Менеджмент організацій
Лектор: д.е.н., проф. Петрович Йосиф Михайлович д.е.н., доц. Новаківський Ігор Іванович
Семестр: 3 семестр
Форма навчання: денна
Результати навчання: - глибинні знання історичних засад розвитку теорії і практики менеджменту, ідейних вчень класиків менеджменту, фундаментальних постулатів та парадигм менеджменту, новітніх прогресивних тенденцій розвитку ОВС; - глибинні знання класичного та сучасного наукового інструментарію дослідження соціально-економічних явищ та процесів у різних сферах менеджменту. - глибинні знання теоретико-прикладних засад різних видів та сфер ОВС; - здатність виявляти та розуміти причинно-наслідкові зв’язки між економічними явищами та процесами у сфері менеджменту, ідентифікувати та оцінювати фактори впливу. Уміння здійснювати кількісне та якісне оцінювання і прогнозування різних економічних явищ та процесів у сфері менеджменту; - уміння розробляти логічні та обґрунтовані послідовності, системи, механізми, моделі, тощо для конкретних ОВС у сфері менеджменту; - поглиблені знання в сфері оцінювання актуальності наукових досліджень, організування діяльності ОВС, а саме: глибоке розуміння суті цієї діяльності, її найважливіших напрямків та системного підходу до неї в сучасних умовах; процеси оновлення продукції та найбільш актуальні проблеми управління цими процесами в сучасних умовах; - здатність підготовки виробництва нової продукції на підприємстві, розуміння найважливіших складових традиційного механізму управління підготовкою виробництва і характеристик ринкового управління підготовкою виробництва, використання досягнень НТП для здійснення підготовки виробництва та удосконалення управління нею. - здатність організувати освоєння нової продукції, найважливіші складові традиційного механізму управління освоєння виробництва нової продукції та основні характеристики ринкового управління цим процесом; здійснення науково-технічного прогресу та управління ним в організації (впровадження досягнень НТП та його реальні наслідки, найважливіші складові управління традиційного управління НТП в організації, побудова ринково-орієнтованих механізмів і моделей управління техніко-організаційним розвитком підприємства, впровадження ГВС і ГАВ на підприємствах як найважливіших результатів матеріального втілення досягнень НТП). - здатність організувти маркетингово-збутову діяльність та управління нею, корпоративне управління та управління конкурентоспроможністю продукції підприємства.
Необхідні обов'язкові попередні та супутні навчальні дисципліни: прореквізити: кореквізити: Управління науковими проектами
Короткий зміст навчальної програми: Системний підхід до проблем основної діяльності організації в сучасних умовах. Організація як складна виробнича система і об’єкт управління. ОВС – засіб досягнення цілей і спосіб об’єднання людей. Динаміка функціонування організацій і оцінка їх основної діяльності. . Управління інноваційною діяльністю організаційно-виробничих систем. . Оновлення продукції та техніко-технологічної бази ОВС . Управління виробничою діяльністю ОВС в ринкових умовах господарювання Система управління виробництвом ОВС . Стратегічне управління виробництвом ОВС на основі розробки та реалізації економічної стратегії. Виробнича потужність ОВС, її формування та управління використанням. Управління адаптацією ОВС в умовах ринкових трансформацій. Управління диверсифікацією ОВС в умовах ринкових трансформацій. Управління конверсією і перепрофілюванням ОВС. Управління постачальницькою та маркетингово-збутовою діяльністю на підприємстві, матеріально-технічним забезпеченням виробництва. Управління маркетингово-збутовою діяльністю підприємства (організації) . Продуктивність і ефективність діяльності ОВС.
Методи та критерії оцінювання: - усне опитування, контрольні роботи (тільки для аспірантів заочної форми навчання) (40 %) - підсумковий контроль (залік): письмово-усна форма (60%)
Рекомендована література: 1. Петрович Й.М. Економіка і фінанси підприємства. Підручник /Й.М. Петрович, Л.М. Прокопишин-Рашкевич / за заг. ред. Петровича Й.М. – Львів: «Магнолія 2006», 2014. – 408с. 2. Петрович Й.М. Економіка підприємства: підручник / Петрович Й.М., Кіт А. Ф., Новаківський та інші, За заг. ред. Й. М. Петрович. - 2-ге вид., випр. - Львів : Магнолія-2006, 2007. - 580 с. 3. Петрович Й.М. Теорія організації. Підручник / Й.М. Петрович, К.В. Процак, Г.В. Галаз // за заг. ред. Петровича Й.М. – Львів: «Магнолія 2006», 2013. – 336с. 4. Петрович Й.М. Управління діяльністю організаційно-виробничих систем: навчальний посібник / Й.М. Петрович. – Київ: Вид-тво «Знання», 2013 – 510с. 5. Петрович Й.М. Управління інноваційними проектами: навч. посібник / Й. М. Петрович, І. І. Новаківський ; за заг. ред. Й. М. Петровича. – Львів: Вид-во Львівської політехніки, 2016. – 316 с. 6. 6. Плоткін Я. Д., Пащенко І.Н. Виробничий менеджмент. В-во НУ «Львівська політехніка». Львів: 1999.