Спецбіологія

Спеціальність: Образотворче мистецтво, декоративне мистецтво, реставрація
Код дисципліни: 6.023.00.O.058
Кількість кредитів: 3.00
Кафедра: Технологія біологічно-активних сполук, фармації та біотехнологія
Лектор: Червецова Вероніка Геннадіївна – к.б.н., доцент
Семестр: 5 семестр
Форма навчання: денна
Результати навчання: У результаті вивчення навчальної дисципліни здобувач освіти повинен бути здатним продемонструвати такі результати навчання: Знати: біологічні об`єкти, що здатні викликати пошкодження різних матеріалів та творів мистецтва; основні причини біопошкоджень, способи їх запобігання та ліквідування. Вміти: користуватись світлопольним мікроскопом, виготовляти фіксовані фарбовані препарати бактерій, працювати з чистими культурами бактерій, дріжджів, плісеневих грибів, визначити представників різних груп мікроорганізмів методами мікроскопування. Виконувати хімічні та техніко-механічні дослідження і застосовувати відповідні дослідницькі навички в реставрації.
Необхідні обов'язкові попередні та супутні навчальні дисципліни: Спеціальна хімія; Фізична та колоїдна хімія; основи археології
Короткий зміст навчальної програми: Курс присвячений розгляду причин біопошкодження матеріалів і пам`ток архітектури, які здійснюються живими організмами різних таксономічних груп. До них відносяться мікроорганізми, комахи, птахи, гризуни, мохи, лишайники, представники водних біоценозів. Особлива увага приділяється морфологічним і фізіологічним особливостям бактерій та плісеневих грибів, оскільки вони відіграють основну роль у псуванні таких матеріалів як камінь, полімери, тканини, шкіра тощо. Курс «Спецбіологія» передбачає проведення лабораторних занять для кращого засвоєння лекційного матеріалу.
Методи та критерії оцінювання: Теоретичні та лабораторні заняття проводяться у складі навчальних груп. Для оцінювання знань студентів використовується поточний (ПК) та семестровий (СК) контролі. Поточний контроль проводиться із застосуванням рейтингової системи оцінки успішності навчання студентів за кожною пройденою темою програми. Форми контролю: поточний контроль ( 40 балів) у вигляді опитування на лабораторних заняттях, контрольної роботи; семестровий контроль (60 балів) – залік. Разом за дисципліну 100 балів.
Рекомендована література: 1.Біологія: Посібник для вступників до вищих учбових закладів / За ред. В.Г.Цибуха. – Львів: Вид-во Львів. ун-ту, 1970. – 418 с. 2.Червецова В. Г. Мікробіологія: консп. лекцій для студентів Інституту хімії та хімічних технологій / В.Г. Червецова. – Львів: Вид-во НУ «ЛП», 2019. – 180 с. 3. https://vseosvita.ua 4.http://eprints.kname.edu.ua