Енергоощадна архітектура

Спеціальність: Архітектура будівель і споруд
Код дисципліни: 7.191.01.O.001
Кількість кредитів: 3.00
Кафедра: Архітектурне проектування та інженерія
Лектор: К. арх., доц. Шулдан Лариса Олександрівна
Семестр: 1 семестр
Форма навчання: денна
Результати навчання: ПРН 4 Враховувати енергоефективні та інші інноваційні технології, пропагувати ідеї сталого розвитку, гуманізації й гармонізації середовища у прийнятті комплексних архітектурно-містобудівних рішень; ПРН 5 Ініціювати участь у розробці конкурсних проектів, розробляти і презентувати концептуальні архітектурно-містобудівні рішення, застосовувати креативні способи діяльності; ПРН 6 Розуміти соціальну роль архітектурної діяльності, передбачати відповідальність за ефективність і наслідки прийняття рішень в галузі архітектури та містобудування з дотриманням основ професійної етики; ПРН 7 Володіти знаннями нормативної бази архітектурно-містобудівного проектування, критично оцінювати соціально-економічні, екологічні, етичні й естетичні наслідки у разі порушення державних будівельних норм; ПРН 10 Приймати обґрунтовані рішення із врахуванням безпекових, санітарно-гігієнічних, екологічних, інженерно-технічних і техніко-економічних нормативних вимог і показників у архітектурно-містобудівному проєктуванні.
Необхідні обов'язкові попередні та супутні навчальні дисципліни: пререквізити: архітектурна фізика, основи формування житлових і громадських об’єктів; кореквізити: сучасні концепції і інновації в арх. та містобудуванні, курсовий проект за темою магістерської кваліфікаційної роботи.
Короткий зміст навчальної програми: У змісті лекцій послідовно розкрито базові теми дисципліни: загальне окреслення та проблемне поле енергозбереження в архітектурі та містобудуванні; стан і перспективи наукових досліджень та розвиток нормативної бази в Україні і світі; роль раціонального використання енергетичних ресурсів у створенні комфортного середовища для людини і охорони довкілля; вихідні умови проектування енергоощадних будівель. Розкрито основні принципи покращення енергоефективності архітектурних рішень: планувальні, композиційні, містобудівні; принципи формоутворення та дизайну. Проведено огляд традиційних та інноваційних матеріалів, а також технологій перетворення відновлювальних джерел енергії в архітектурній практиці. Роз’яснено правила застосування архітектурно-конструктивних рішень енергоощадних будинків. Прийоми та заходи енергозбереження розглянуто не лише для проектування нових будівель і комплексів та енергомодернізації існуючих, але й особливості їх добору для реконструкції та реставрації пам’яток архітектури та історії. Значну увагу приділено методам обґрунтування ефективності заходів: розрахунку енергетичного стану будівель, симуляційному моделюванню та безпосередньо програмним продуктам. Виявлені стимули і підкреслена обов’язковість проведення енергетичної паспортизації та сертифікації будівель. Критично подано аналіз міжнародних систем і стандартів проектування енергоефективності будівель Усі теми логічно взаємопов’язані. Деякі з питань, розглянутих у дисципліні, недостатньо висвітлено в сучасній навчальній літературі, а тому ґрунтуються на авторських наукових дослідженнях. Зокрема, це стосується розроблення класифікації солярних і вітрових елементів для застосування в архітектурі, дизайні і містобудуванні та удосконалення методів покращення енергоефективності архітектурних рішень. Значну увагу приділено термінологічній базі. В дисципліні дотримано висхідної схеми викладення матеріалу, яка дає змогу побудувати вивчення предмету за зростанням складності. Весь лекційний матеріал супроводжується ілюстративними прикладами або взірцями розрахунків. Практичні зняття розвивають і доповнюють кожну лекційну тему, дозволяють вести дискусію та розв’язувати прикладні задачі.
Методи та критерії оцінювання: Поточний контроль: проведення вибіркового усного опитування на лекціях і практичних заняттях, перевірка практичних завдань, оцінювання презентації-виступу студента, участі у дискусії. Оцінка є сумою набраних студентом балів за поточну роботу протягом семестру. Підсумковий контроль: тестовий контроль у ВНС НУЛП, диференційований залік.
Рекомендована література: 1. Вербицький Є. В. Енергозбереження і енергоефективність. — К.: НТУУ “КПІ”, 2014. – 106 с 2. Гетун Г.В. Архітектура будівель та споруд. Кн.1. Основи проектування. Київ: Кондор, 2012. 380 с.; Кн.2. Житлові будинки. К., 2017. 736 с. 3. Зеркалов Д.В. Організація використання енергоресурсів. Довідник. – К.: Основа, 2009. ? 273 с. 4. Лінда С.М., Моркляник О.І. Типологія громадських будівель і споруд: Підручник. Львів: Видавництво Львівської політехніки, 2015. 348 с. 5. Лісенко В. А., Суханов В. Г., Закорчемний Ю. О., Верьовкіна С. Є. Архітектурно-конструктивні енергоефективні оболонки будівель та споруд. – Одесса: Изд-во «Optimum», 2015. – 254 с.: ил. 6. Черкес Б.С., Лінда С.М. Архітектура сучасності: остання третина ХХ – початок ХХІ століть: Навчальний посібник. Львів: Видавництво Львівської політехніки, 2014. 384 с.