Раціональне використання та охорона земель

Спеціальність: Землеустрій та кадастр
Код дисципліни: 7.193.03.E.035
Кількість кредитів: 7.00
Кафедра: Кадастр територій
Лектор: д.е.н., доц. Ступень Назар Михайлович
Семестр: 2 семестр
Форма навчання: денна
Результати навчання: 1. опановування базовими знаннями, включаючи сучасні наукові та технічні досягнення; 2. опановування сучасних методик розрахунків та екологічних питань з метою ефективного та раціонального використання та охорони земель; 3. вивчення науково-технічних основ використання та охорони земель; 4. вивчення методів управління та наукових принців використання та охорони земель; 5. вивчити особливості раціонального використання та охорони земель сільськогосподарського призначення, в тому числі еродованих і меліоративних земель, земель лісового, водного та природо заповідного фонду. 6. роботи та навчання з високим рівнем автономності, планування, організації та управління комплексними діями або проектами, відповідальності за прийняття рішень. 7. знання і розуміння основних теорій, методів, принципів, технологій і методик в галузі геодезії та землеустрою; 8. підготовка технічних звітів та їх формування відповідно до існуючих вимог;
Необхідні обов'язкові попередні та супутні навчальні дисципліни: Попередні: Бонітування ґрунтів Супутні і наступні: Основи кадастру природних ресурсів Техніко-нормативне забезпечення оцінки землі та нерухомого майна
Короткий зміст навчальної програми: Земельний фонд України, як об’єкт використання та охорони земель. Основи використання та охорони земель. Раціональне використання та охорона земель. Раціональне використання та охорона еродованих земель. Раціональне використання та охорона меліорованих земель. Раціональне використання та охорона земель лісового фонду. Раціональне використання та охорона земель водного фонду. Раціональне використання та охорона земель природо-заповідного фонду.
Методи та критерії оцінювання: • письмові звіти з лабораторних робіт, усне опитування, контрольна робота (40%) • підсумковий контроль (50 %, контрольний захід, екзамен): письмово-усна форма (10%)
Рекомендована література: 1.Земельний кодекс України 2. Панас Р.М. Раціональне використання та охорони земель: Навчальний посібник.-Львів»Новий світ-200», 2008.-325с. 3. Данилиши Б.М. Природно-ресурсний потенціал сталого розвитку України. К.-1999.176с. 4. Лавейкіна Є.С. Регіональні аспекти управління природними ресурсами та екологічна безпека населення.-Львів, 2000.-202с. 5. Управління землями з особливим режимом використання в комплексі стратегії збалансованого розвитку природокористування. Наукове видання /За ред. Горлачука В.В./ Миколаїв.2003.-148с.